Të uleni vetë


Nëse kamerieri është i zënë, të uleni vetë në tavolinë mund të duket si një mënyrë e lavdërueshme për ta ndihmuar atë, por në fakt është e kundërta e saktë, sepse kamerierët kanë një sistem të saktë për shpërndarjen e konsumatorëve në tavolina të ndryshme dhe e bëjnë këtë në mënyrë që restoranti të funksionojë normalisht. Këshilla: nëse kamerieri është i zënë në momentin që arrini ju, kur të mbërrini, pritni të paktën disa minuta para se të telefononi dikë.


Të grumbulloni pjatat


Ideja është që të bëni një favor për kamerierin, por gjesti është shumë më pak i dobishëm se sa mund të mendoni, sepse kamerierët kanë një mënyrë të veçantë për të grumbulluar pjatat dhe për t’i çuar në kuzhinë pa rrezik. Këshilla: lini pjatat në vendin e tyre në tavolinë, në mënyrë që ato të mund të mblidhen individualisht.


Të hiqni pjatat


Qëllimi i lavdërueshëm për të raportuar se keni mbaruar së ngrëni dhe për këtë arsye pjatat mund të merren, në vend të kësaj, bëhet një burim shqetësimi për kamerierin, i cili do të ketë më shumë vështirësi në pastrimin e tryezës. Këshilla: mbani pjatat para jush dhe prisni që kamerieri t’ju pyesë nëse keni mbaruar.


Të urdhëroni një tjetër kamerier


Nëse kamerieri që ju ka shërbyer deri më tani është i zënë, pse të mos kërkoni një tjetër që t’ju sjellë ëmbëlsirë? Thjesht, sepse duke bërë kështu mund të komplikohen gjërat edhe kur është fjala për të bërë faturën. Këshilla: lutuni me dashamirësi një tjetër kamerieri që t’i tregojë kolegut të tij se keni nevojë për atë.


Të pastroni pas një aksidenti


Aksidentalisht rënia e një xhami nga tryeza mund të ndodhë dhe ideja për të minimizuar shqetësimet e personelit, duke pastruar dëmin nga ju është e lavdërueshme, por në realitet gjëja e fundit që stafi dëshiron është që ju të hiqni copat e xhamit. Këshilla: lini kamerierët ta bëjnë këtë dhe kufizoni veten me justifikimet (të cilat janë pa dyshim minimumi).


Të bisedoni me kamerierin


Edhe në këtë rast ju thjesht dëshironi të jeni miqësor dhe i sjellshëm, por nëse vendi është plot, është mirë të minimizoni bërtitjen me stafin, të cilët mund të vazhdojnë të bëjnë punën e tyre. Këshilla: një buzëqeshje e bukur dhe një tip i mirë është mënyra më e mirë për të treguar vlerësimin tuaj për shërbimin e marrë.


Të porosisni në një gjuhë që nuk njihet


Përveçse mund të dukeni qesharakë, mund të krijohet konfuzion edhe me pjatat. Këshilla: i porosisni pjatat ashtu siç janë të shkruara në menu dhe kamerieri do tju falënderojë.


Rrini të qetë


Nëse diçka nuk ju pëlqen, qëndroni të heshtur në mënyrë që të mos shqetësoni stafin, pasi nuk është një gjest i sjellshëm, siç duket, sepse përfundon vetëm duke krijuar një pakënaqësi në rritje, e cila do të rezultojë në një tip të dobët. Këshilla: kamerieri është aty edhe për të dëgjuar ankesat tuaja, por nuk mund ta lexojë mendjen tuaj.


Të ndihmoni me tabakanë


Kur kamerieri arrin në tryezë me një tabaka plot me pije apo ushqim, gjithçka është e balancuar në mënyrë të përkryer. Kjo është arsyeja pse përpjekja juaj për ta ndihmuar atë duke hequr një pjesë të peshës mund të jetë katastrofike. Këshilla: nëse doni të jeni me të vërtetë të dobishme, lëvizni çdo send personal që është në tavolinë, në mënyrë që kamerieri të ketë hapësirë për të vendosur tabakanë. 


Të ndani faturën në fund


Të prisni fundin e vaktit për të ndarë faturën nuk është gjë tjetër veçse një favor për kamerierin ose restorantin. Këshilla: Paralajmëroni paraprakisht se keni ndërmend të ndani faturën sepse kështu përshpejtohen tërë veprimet.


12 tetor 2018 (gazeta-Shqip.com)