Edhe revista Natyra ka hequr dorë: dhënia e një përkufizimi të caktuar të kësaj faze delikate të jetës është pothuajse e pamundur. Është një “tokë e askujt”, në të cilën edhe të rinjtë largohen nga pikëpamja e ndihmës mjekësore. Sigurisht, megjithatë, puberteti sot fillon shumë më herët se në të kaluarën e afërt.


Puberteti


Është e lehtë të thuash adoleshencë. Por kush janë dhe çfarë janë në të vërtetë alienët që ne i quajmë adoleshentë është e vështirë të thuhet. Madje edhe revistës prestigjioze Nature, kohët e fundit, i është dashur të dorëzohet në prova, duke pranuar se një përkufizim i caktuar është pothuajse e pamundur, sepse nuk ka një adoleshencë të mesme, siç vuri në dukje neuroscientisti i Kolegjit Universitar të Londrës Sarah-Jayne Blakemore. Pasiguritë tashmë fillojnë kur dikush dëshiron të krijojë një fillim dhe një fund të fazës adoleshente: në shekullin e kaluar ishin përcaktuar disa faza tipike të progresit në pubertet, por sipas disave, moshat në të cilat fillojnë mesatarisht janë rishikuar tashmë. Fëmijët sot rriten më shpejt, madje dhe veçanërisht në trup: një sondazh i Danimarkës tregoi se nga viti 1991 deri në 2006, mosha në të cilën gjiri fillon të zhvillohet te vajzat ka rënë mesatarisht një vit, kështu që sot, shenja të para mund të shihen kur qirinjtë e dhjetë të ditëlindjes nuk janë shuar ende. Dhe menarkeksi, menstruacioni i parë, nga fundi i viteve 1800 deri sot ka shkuar nga gjashtëmbëdhjetë në shtatëmbëdhjetë deri në dymbëdhjetë vjet e gjysmë mesatarisht.


Proteina të tepërta?


Janë ndryshimet hormonale që çojnë në shfaqjen e karakteristikave seksuale sekondare (të tilla si gjoksi dhe zgjerimin e legenit te femrat, ënjtje e testikujve te meshkujt dhe rritjen e qimeve) duke hyrë kështu në pubertet, – shpjegon Gianni Bona , referente pediatrike e Shoqatës së Laboratorit Adoleshent. Në momentin që ndodh nuk është fikse për të gjithë dhe gjithashtu mosha mesatare ka ndryshuar gjatë shekujve: edhe pse në të kaluarën ka pasur periudha kur puberteti ishte i hershëm dhe të tjerë ku ajo ishte mesatarisht më vonë. Sot ne po vërejmë një përparim: ndryshimi ka qenë shumë i shpejtë dhe shkaqet janë të shumta. Ushqimi mund të jetë më i pasur me proteina se njëqind vjet më parë: proteinat nxisin shtimin e peshës dhe rritin yndyrën e trupit që është një stimul i fuqishëm për fillimin e pubertetit. Të paktën në moshë të re, korrelacioni duket i dukshëm, sepse yndyrat e tepërta favorizojnë prodhimin e estrogjeneve dhe prandaj zhvillimi i gjirit dhe mbërritja e menstruacioneve; një rol në avancimin në krahasim me të kaluarën, duket gjithashtu shumë e mundshme edhe për ekspozimin ndaj ndotësve endokrinë, substancave të ngjashme me estrogjenet ose hormonet e tjera që janë tani kudo, nga fitoestrogjenet e shumë bimëve tek retardantët e flakës që përdoren në kompjuterë dhe televizorë, deri në substancat në ujë dhe ushqim.


Adoleshentë deri në moshën 30 vjeç?


Por nëse puberteti fillon herët, gjithçka mbetet për tu identifikuar te vetë adoleshenti; e njëjta gjë nuk mund të thuhet për fundin e adoleshencës, në të cilën mjegulla është edhe më e trashë. Hormoni është identifikuar në tetëmbëdhjetë vjeç, me termin rritjen e lartësisë, – thotë ekspertji – Megjithatë, disa besojnë se adoleshenca duhet të konsiderohet e përfunduar kur zhvillimi neuropsikologjik është i përfunduar: një moment shumë i vështirë për tu vendosur, i ndryshëm për secilin dhe me siguri i ndryshëm në moshë. Pra, për adoleshencën e amerikanëve përfundon pas 22, 23 vjeç dhe disa mendojnë se do të zgjasë edhe rreth tridhjetë.


Në mëshirën e emocioneve


Sepse ajo që me të vërtetë hyn në trazira, ndoshta edhe më shumë se fizike, është truri i adoleshentëve: Ndryshimet njohëse janë të mëdha, me një prerje të gjerë të lidhjeve të trurit dhe zhvillimin e strukturave frontale përgjegjëse për kontrollin e impulseve, vëren Gabriella Pozzobon, pediatër në Spitalin San Raffaele në Milano dhe president i Shoqatës Italiane të Mjekësisë Adoleshente (Sima). Adoleshentët, me fjalë të tjera, janë në mëshirën e emocioneve të tyre, sepse lëvore paraballore, një kontrollues cerebral po përfundon zhvillimin e saj dhe prandaj nuk ka ende aftësinë për t’i menaxhuar ato mirë, as nuk është e mundur të parashikohen efektet e veprimet e veta.


Faza rebele


Rebelimi është tendenca për të hyrë në telashe. Një fazë e komplikuar që sot tenton të vazhdojë edhe sepse shoqëria ka ndryshuar, siç tha POZZOBON: Në të kaluarën në moshën tetëmbëdhjetëvjeçare shpesh punonin ose bëheshin prindër, kështu që pa dyshim që ishin të rritur, ndërsa sot ata janë ende studentë. Kjo është e përjashtuar nga shumë detyrime dhe inkurajohet të mbajë qasjen adoleshente në jetë, të inkurajuar nga maturimi cerebral ende në zhvillim: sipas studimeve më të fundit, truri nuk do të ishte plotësisht i rritur (të paktën) deri në njëzet e pesë vjet. Si të menaxhoni një periudhë aq të pasigurt, sidomos në fillim? Pas provimit të maturimit, në fakt, edhe nëse truri ende nuk është i qëndrueshëm, faza rebeluese pothuajse gjithmonë përfundon; ajo është nga shenjat e para të pubertetit e më tej, që në vend të kësaj merr kujdesin e veçantë: Ne duhet të dimë dhe t’i vëzhgojmë fëmijët që nga fëmijëria për të kuptuar atë që është vërtet e pazakontë dhe ajo që është për shkak të kaosit të adoleshentëve.


Një tokë e askujt


Adoleshenca është një vend pa njeri për asistencë klinike. Në moshën katërmbëdhjetë vjeç, mjeku i familjes duhet të marrë përsipër nga pediatri, por në fakt adoleshentët mbeten në një limuzë ku është e vështirë të kapen çrregullime. Adoleshenti shpëton, nuk tregon ndonjë simptomë. Dhe nuk ka një mjek të veçantë që di të menaxhojë çështjet shumë kritike të kësaj periudhe, as nuk janë buxhetet periodike të shëndetit të tilla si ato të fëmijërisë, të cilat gjithashtu lejojnë identifikimin e çdo faktori rreziku dhe përgatitjen e parandalimit adekuat. Shkurtimisht, ka shpresë që adoleshentët të jenë dhe të mbeten të shëndetshëm, sepse probabiliteti i moszbatimit të sëmundjeve që lindin në këtë periudhë është konkrete: madje edhe diagnoza e kancerit, për shembull, mund të jetë më vonë në këtë grupmoshë.


Nga pediatri te mjeku i familjes


Kanceri në adoleshencë është për fat të mirë mjaft i rrallë (ekzistojnë rreth një mijë raste çdo vit në Itali) dhe në këtë moshë nuk është e zakonshme, por koncepti është i qartë: djali nuk flet për problemet e tij fizike apo sikletet psikologjike me pediatrin, i cili fillon të shohë si një “emisar” të prindërve, ose me mjekun e familjes, shpesh të papërgatitur për të menaxhuar të rinjtë, sepse ata ende nuk kanë një marrëdhënie besimi me të. Kështu, rreziku është të vërehet një problem kur është tashmë serioz. Adoleshentët sëmuren pak, por vdesin shumë: përveç atyre që kanë të bëjnë me një sëmundje kronike që kanë lindur në fëmijëri, janë përgjithësisht të shëndetshme, por kur ata hyjnë në telashe ata shpesh janë emergjenca, nga varësitë ndaj aksidenteve. Prandaj djemtë nuk duhet të qëndrojnë në një “zonë gri” ku askush nuk i vlerëson ato apo nuk i respekton, ndërhyn Roberto Marinello, një pediatër në Milano.


Faza e rrjeteve sociale


Adoleshenca është gjithmonë e vështirë, por tani është edhe më shumë pasi fëmijët janë zhytur në rrjetet sociale në një kohë delikate të rritjes, kur nevoja për pranim nga miqtë është vendimtare dhe një refuzim mund të jetë një dramë. Por ajo që ndodhte më parë në oborret e shkolave, tani zhvillohet në sheshin virtual, si një çakmak, përpara një auditori shumë më të gjerë. Derisa ju ta braktisni internetin, nuk shpëtoni dot nga ngacmimet për shkak se ato ndodhin online, 24 orë në ditë. Vështirë për të mbrojtur të rinjtë në një botë që nuk ka shumë rregulla: arma e vetme është t’i edukoni ata për rreziqet e internetit. Prindërit shpesh dinë shumë pak për këtë, ata duhet t’i njohin së pari. Dhe duke qenë një prani e matur, por e vazhdueshme, duke e bërë anën me shkollën dhe me prindërit e miqve të fëmijëve të tyre, sepse ata mund të dallonin diçka që shpëton në mjedisin e brendshëm. Vetëm në këtë mënyrë mund t’i kuptojmë menjëherë shenjat e diçkaje të gabuar, rekomandon pediatri Gianni Bona.


Vaksinat, aknet dhe ankthi


Ka shumë probleme të vogla dhe të mëdha të adoleshentëve, kështu që fëmija Instituti Jezusi për shëndetin e fëmijëve dhe të adoleshentëve i ka kushtuar një çështje të fundit të revistës së saj Në shkollën e shëndeti pikërisht në këtë moshë. Për të mësuar, për shembull, se vaksinat mbulojnë edhe fëmijët me anti-papillomavirus, të rekomanduara para fillimit të aktivitetit seksual, por edhe me thirrjet e atyre për tetanozit, difterisë, poliomelitit dhe kollës së mirë, efekti mbrojtës i të cilëve mund të zvogëlohet me kalimin e kohës dhe meningjitit anti-meningjokoku, e cila pas fëmijërisë ka arritur një përhapje të lartë në adoleshencën e saj. Ndër problemet e mëdha të adoleshentëve, atëherë, një vend të rëndësishëm janë edhe aknet pa dyshim: çrregullimet estetike që ajo përfshin mund të ketë pasoja substanciale psikologjike dhe për këtë arsye është e nevojshme për të ndërhyrë menjëherë, por të përpiqet të kuptojë pikëpamjen e adoleshentëve. Duhet të jetë ai ose ajo që dëshiron ta kurojë atë, nuk duhet të jetë një kërkesë nga prindërit: suksesi i terapisë varet gjithashtu nga kohëzgjatja dhe rregullsia e trajtimit dhe mund të zgjasë me vite. Ne kemi nevojë për qëndrueshmëri dhe për këtë arsye një vullnet të vërtetë, theksojnë ekspertët. Duke pritur që të kthehet një lëkurë e butë që shfaq shqetësime psikologjike për shkak të puçrrave të fytyrës mund të përdorë maskimin, një truk të kryer nën këshilla mjekësore për të mbuluar plagët. Problemet e zakonshme në mesin e adoleshentëve nuk përfundojnë këtu: një nga më të shpeshtat për shembull është ankthi social.


Alkooli që në moshën 11-vjeçare


Konsumi i alkoolit është pa dyshim një nga sjelljet më të zakonshme të rrezikut në mesin e adoleshentëve. Mjekët rekomandojnë të plotë abstenim deri në 16 vjeç, por ekspertët kanë theksuar kohët e fundit se kontakti i parë me alkool është nga mosha 11 dhe 15 vjeç; adoleshentët nuk pinë verë me ushqim, por më së shumti birrë, alkoolike, kokteje dhe aperitivë, për të bërë qejf. Adoleshenca është një periudhë hulumtimi dhe vetë-ndërtimi në të cilën ka shqetësime dhe frika të shpeshta, alkooli punon si lehtësues dhe ndihmon fëmijët të kapërcejnë frikën e tyre dhe të integrohen me grupin e bashkëmoshatarëve, shpjegojnë ekspertët. Por po ta teprojmë është shumë e rrezikshme, sepse mund të çojë në sjellje të rrezikshme dhe të dëmtojë tërë trupin. Prandaj, pediatrit i këshillojnë prindërit të flasin me fëmijët e tyre pa i gjykuar, për të kuptuar nëse përdorimi i alkoolit fsheh pamundësinë për t’u përballur me një shqetësim dhe mbi të gjitha për t’i informuar ata për rreziqet që u kanosen duke pirë shumë.


27 tetor 2018 (gazeta-Shqip.com)