Pranvera është stina më e bukur dhe më e përshtatshme për të shijuar natyrën. Janë me fat ato qytete që kanë pranë tyre peizazhin fantastik që ofrojnë luginat e lumenjve.


Por, pamja që ofron lugina e Lumit Shkumbin është shndërruar në problem, për të mos thënë në fatkeqësi për qytetet ku kalon ky lumë. Në vend të luleve, këtë pranverë në Luginën e Shkumbinit kanë çelur mbeturinat dhe kjo është pamja më e shëmtuar që u ofrohet, jo vetëm banorëve të zonave, por çdo kalimtari, pasi aksi nacional nga Peqini e deri në Përrenjas kalon pothuajse i gjithi përbri Shkumbinit.


Përveç pamjes së shëmtuar, ndotja dhe pasojat e saj janë edhe më të mëdha.


Ambientalisti Landi Mitrushi shprehet: Ndotja që shkakton plastika është shumë e rrezikshme për florën dhe faunën. Peshqit po ushqehen me copëza plastike, që kalojnë në organizmin e tyre e më pas të njerëzve që konsumojnë peshqit.


Përballë kësaj situate, bashkitë ndihen të pafuqishme pasi nuk kanë kompetenca.


Kastriot Gurra, kryetar i Bashkisë Librazhd, thotë: Bashkitë shpenzojnë shumë para për të mbrojtur mjedisin, por nga ana tjetër, institucionet që kanë detyrimin ligjor për të vendosur gjoba ndaj kundërvajtësve nuk e bëjnë detyrën e tyre. Duhet që bashkitë të kenë mundësinë që të vendosin vetë gjoba.


E trashëguar ose jo, situata e ndotjes në Shqipëri mbetet alarmante dhe përveç aksioneve sporadike, asnjëherë nuk janë marrë masa konkrete për zgjidhjen e problemit.


7 prill 2018 (gazeta-Shqip.com)