Lajme të rreme dhe informacione të rrezikshme për shëndetin


Alergjitë e ushqimit nuk janë me të vërtetë serioze, etiketat e ushqimit ju ndihmojnë të orientoheni dhe ngrënia e një ushqimi “të ndaluar” nuk dëmton shumë. Këto janë disa mite të rreme për alergjitë ushqimore të vëna në pah nga një ekspert, Ruchi Gupta, një pediatër në Universitetin Northwestern.


Ja 5 mitet e rreme, në të cilat është përqendruar:


1. A janë alergjitë ushqimore të rralla dhe shpesh jo serioze? Gupta kreu një studim që zbuloi, për shembull, se 8% e fëmijëve në SHBA – 6 milionë – kanë të paktën një alergji ushqimore. Këto alergji mund të jenë fatale. Në fakt, 40% e fëmijëve me alergji ushqimore kanë pësuar një reaksion kërcënues për jetën. Nëntë ushqime përfaqësojnë shumicën dërrmuese të alergjive ushqimore: kikirikë, vezë, qumësht, soje, grurë, arra, peshk, molusqe dhe susam.


2. Etiketat e ushqimit e bëjnë të lehtë të dimë se çfarë është e sigurt? Për fat të keq, ato mund të jenë një fushë e minuar. Në SHBA, për shembull, ekziston një detyrim për të treguar në etiketë të gjitha alergenet kryesore, por jo të ashtuquajturat ‘paraprake’.


3. Ngrënia e një ushqimi “të ndaluar” nuk do të dëmtojë? Ti japësh një personi alergjik një sasi të vogël të ushqimit “të ndaluar” nuk do të zvogëlojë domosdoshmërisht alergjinë dhe mund të jetë jashtëzakonisht e rrezikshme, madje fatale. Por dhënia e produkteve me bazë kikiriku, dozimi i kujdesshëm, për fëmijët rreth 6 muaj mund të ndihmojë në reduktimin e shanseve për zhvillimin e një alergjie ndaj kikirikëve. Megjithatë, Gupta paralajmëron se kjo praktikë kërkon një vlerësim të kujdesshëm të rrezikut nga një pediatër dhe ndoshta kontrollin e një specialisti.


4. A ndikojnë alergjitë ushqimore kryesisht familjet me të ardhura të larta? Jo, ato ndodhin në mënyrë transversale sa i përket niveleve të të ardhurave dhe prejardhjes etnike dhe racore.


5. Përveç shmangies së disa ushqimeve, çfarë mund të bëhet tjetër? Ka disa hapa për familjet. Për shembull, flasim për alergjinë me ata që kujdesen për fëmijën. Është e rëndësishme të siguroheni që gjithkush të kuptojë se çfarë duhet të bëjë në rast urgjence, shenjat e një reaksioni alergjik dhe si të përdorin një auto-injektor adrenaline nëse është e nevojshme.


26 prill 2018 (gazeta-Shqip.com)