angelinaSHBA- Aktorja hollivudiane Angelina Jolie ka pësuar një mastektomi të dyfishtë për të zvogëluar shanset e saj për prekjen nga kanceri i gjirit.


Mastektomia është termi mjekësor për heqjen kirurgjikale të njërit ose të dy gjinjtë, pjesërisht ose plotësisht. Mastektomi bëhet zakonisht për të trajtuar kancerin e gjirit, në disa raste, gratë dhe disa burra që besohet të jetë në rrezik të lartë për tu prekur nga sëmundja bëjnë operacion për të parandaluar kancerin në vend se ta trajtojnë atë.


37-vjeçarja nënë e gjashtë fëmijëve ka shpjeguar arsyet e saj për të bërë një operacioni në ‘New York Times’.


Ajo tha se mjekët e saj vlerësuan ajo kishte një rrezik 87% për kancer të gjirit dhe një rrezik 50% për kancer ovarian. “Unë vendosa të jem proaktiv dhe të minimizoj rrezikun sa më shumë që unë të mundem”,- shkroi ajo.


Ajo tha se procesi filloi në shkurt dhe u kompletua nga fundi i prillit.


Në një artikull të titulluar ‘Zgjedhja ime mjekësore’, Znj Jolie sqaroi se nëna e saj luftoi me kancerin për gati një dekadë dhe vdiq në moshën 56-vjeçare.


Jolie vlerësoi partnerin e saj, Brad Pitt, për dashurinë e tij dhe mbështetjen në të gjithë procedurën dhe tha se ajo u sigurua që fëmijët e saj të mos vuanin.


“Ndihem e fortë se kam bërë një zgjedhje të fortë se në asnjë mënyrë nuk zvogëlohet feminiliteti im”,- tha ajo.


“Për çdo grua që e lexon këtë, unë shpresoj se kjo ju ndihmon për të ditur se ju keni opsione”,- vazhdoi Znj.Jolie.


“Unë dua të inkurajoj çdo grua, veçanërisht në qoftë se ju keni një histori familjare të kancerit të gjirit ose ovarian, për të kërkuar informacion nga ekspertët mjekësorë, të cilët mund të ju ndihmojnë me këtë aspekt të jetës tuaj dhe të bëni zgjedhje të informuara”.


Aktorja dhe regjisorja Jolie është gjithashtu mbështetëse humanitare. Ajo është aktualisht një e dërguar e posaçme e OKB-së.


Znj.Jolie ka tre fëmijë biologjikë dhe tre fëmijë të adoptuar me Brad Pitt.


Dorina Bilbili/IDEA/