Arrihet marreveshja me QipronE hene 25 Mars 2013 1317

Arrihet marreveshja me QipronQeveria e Qipros dhe kredidhenesit nderkombetare kane arritur nje marreveshje per te marre shumen prej 10 miliarde eurosh ne kembim te vendosjes se takses mbi depozitat bankare

Pakti eshte arritur gjate bisedimeve qe kane zgjatur deri ne mesnate mes ministrave te eurozones dhe eshte njoftuar nga drejtuesit me te larte te FMN  Marreveshja bazohej ne tre institucione Banka Qendrore Evropiane Fondi Monetar Nderkombetar dhe Komisioni Kjo eshte arritur nga negociatat e veshtira bashke me qeverine qipriote te cilat do te ndihmojne ne rimekembjen financiare te ketij shteti tha Olli Rehn Ndersa Langarde u shpreh - dua te falenderoj autoritetet qipriote qe vendosen te ndermarrin nje vendim te tille Se pari do te procedohet me sigurimin e depozitave bankare se dyti permes ketyre masave synohet te rritet besimi ne sektorin bankar  Pas refuzimit fillestar te vendosjes se taksave mbi depozitat bankare Qiproja u perball me nje presion te Bankes Qendrore Evropiane e cila njoftoi se do te nderprese financimet cka mund te sillte falimentimin e disa bankave ne kete shtet dhe largimin nga zona euro Sipas marreveshjes aktuale sistemi i taksimit do te rinegociohet dhe ndoshta mund te kete nje rishikim te nivelit te taksimit prej 99 per investitoret e medhenj dhe 67 per shumat e vogla te depozitave bankare ne radhet e qytetareve
p p
p styletext-align justify p

p