Kjo semundje ndikon gjithashtu ne ekonomine familjare te vete pacientit dhe te kujdesit shendetesor
Artriti Rheumatoid eshte nje semundje inflamatore autoimune kronike e cila prek artikulacionet por edhe organet e tjera. Te dhenat e fundit te OBSH-se tregojne se ne bote sot vuajne rreth 23.7 milione njerez me nje hasje rreth 0.3-2.0 ne varesi te perfaqesise etnike seksit vendndodhjes gjeografike dhe faktoreve lokale. Takohet 2-3 here me shpesh tek femrat ne krahasim me meshkujt1. Rreth 40 e pacienteve shfaqin paaftesi per te punuar pas rreth 5 vitesh nga vendosja e diagnozes duke demtuar keshtu ndjeshem cilesine e jetes dhe duke rritur vdekshmerine. Kjo semundje ndikon gjithashtu ne ekonomine familjare te vete pacientit dhe te kujdesit shendetesor.Shkaqet


Shkaku i kesaj semundjeje nuk eshte konfirmuar dhe ende eshte i paqarte megjithate eshte pare se ndikojne nje sere faktoresh ku nder me kryesore jane trashegimia perdorimi i duhanit alkoolit kafese etj.


Semundja fillon te demtoje gradualisht si artikulacionet e vogla te duarve dhe kembeve ashtu dhe ata te medha ne te gjithe trupin duke rezultuar klinikisht ne skuqje enjtje dhimbje dhe paaftesi per te levizur keto artikulacione. Por pervec kesaj mund te shfaqen edhe shenja ekstra-artikulare si manifestime kardiovaskulare uro-genitale respiratore gastrointestinale te cilat mund te kene nje ndikim te rendesishem ne uljen e jetegjatesise se pacientit.Semundja


Ne kete semundje ka shume rendesi trajtimi sa me i hershem i saj pas vendosjes se diagnozes ne menyre qe te parandalohen ndryshimet e parikthyeshme ne artikulacion. Ky trajtim ka si objektiva kryesore parandalimin ose kontrollin e demtimit te artikulacioneve parandalimin e paaftesise eliminimin ose reduktimin e dhimbjes.


Artriti Rheumatoid eshte trajtuar dhe vazhdon te trajtohet me nje sere preparatesh. Nder ta mund te permendim antiinflamator jo steroide te cilet veprojne me teper ne trajtimin e simptomave sesa te mekanizmit baze te semundjes glukokortikoidet qe jane preparate kunder inflamacionit si dhe nje grup i madh preparatesh te quajtur DMARD qe jane modifikues te semundjes. Ne kete grup te fundit bejne pjese nje numer i konsiderueshem preparatesh te cilet kane aftesine te veprojne ne nje pjese te caktuar te mekanizmit kompleks te semundjes duke e mbajtur ate nen kontroll.


Ne vendin tone ashtu si dhe ne shume vende te tjera nje nder barnat me te perdorur te ketij grupi eshte Metotrek-sat MTX. Por eshte pare se ne totalin c pacienteve te trajtuar me kete preparat shume prej tyre nuk kane pasur rezultat. Kjo ka sjelle nevojen per nje mundesi te re trajtimi te ketyre pacienteve.MabThera


MabThera e para dhe e vetmja terapi selektive e drejtuar ndaj limfociteve B per trajtimin e Artritit rheumatoid paraqet nje mundesi te re trajtimi per pacientet qe vuajne nga kjo semundje dhe qe ofron nje efekt te suksesshem qe zgjat.


MabThcra ne kombinim me metotreksat indikohet per trajtimin c pacienteve te rritur me Artrit Rheumatoid aktiv dhe te rende te cilet kane pasur nje pergjigje jo te mire ose intolerance ndaj trajtimeve te meparshme duke perfshire nje ose mlt5 shume inhibitore te TNF Faktori Tumoral Nekrotik


30 vjet me pare limfocitet B konsideroheshin nje faktor sinjifikant ne fiziopatologjine e Artritit Rheumatoid per shkak te shoqerimit te semundjes me aktivizimin e qelizave poliklonale B dhe prezences se autoantitrupave si faktori rheumatoid dhe komplekscve imune ne artikulacione. Hirano 2002 Zvaifler 1973.


Megjithate per me shume se 20 vite AR eshte konsideruar si nje semundje qe varej nga limfocitet T Hirano 2002 . Vetem vitet e fundit evidencat e reja e dhane nje interes te madh limfociteve B dhe rolit te tyre te rendesishem ne patogjenezen e artritit rheumatoid. Silvermanetal 2003.