Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Pamje simbolikeMarreveshje pati te masat per rritje ekonomike dhe vende pune. Kancelarja gjermane u tregua shume e kenaqur ne Bruksel megjithese ajo nuk pati sukses ne te gjitha pikat. Me paktin fiskal me frena per huate dhe me sanksione automatike per mekataret e deficitit kreret e shteteve dhe te qeverive te BE-se mbeshteten nje element thelbesor te strategjise se saj per luftimin e krizes financiare. Pas samitit te 14 per kete teme Angela Merkel beri komentin se arritja e tij ne nje kohe kaq te shkurter eshte vertete nje kryeveper dhe se rezultati eshtei mire. Sic pritej Britania e Madhe nuk levizi prej refuzimit te saj strikt. Asaj iu bashkua qarte per habine e shume pjesemarresve ekia. Jo-ja aktuale u arsyetua me rezerva ne pikepamjen kushtetuese mirepo Praga mund ti bashkohet marreveshjes me vone.Tani shqetesim per PortugalineBildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Pamje simbolikePer disa jave u duk sikur eurozona po rifitonte besimin e investuesve. Mirepo tani ne tregun evropian te obligacioneve eshte rikthyer nervozizmi me pasoja fatale para se gjithash per Portugaline. Per Portugaline e zhytur thelle ne borxhe normat e interesit per obligacione shteterore jane ngjitur ne nivele rekord qe prej futjes se euros. Ato u rriten vecanerisht per obligacione afatshkurtra. Norma e interesit per nje obligacion dyvjecar u rrit perkohesisht te henen krahasuar me te premten e javes se kaluar me gati gjashte per qind ne rreth 21 per qind. Te obligacionet pesevjecare norma e interesit u rrit me gati kater per qind ne rreth 23 per qind te ato dhjetevjecare me dy per qind ne rreth 17 per qind.Gezim i lig i britanikeve per planet fiskale te SarkozyseBildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Ne foto David Cameron Kryeministri britanik Cameron vazhdon te beje polemike kunder planeve franceze per taksen e transaksioneve financiare. Se shpejti mund tu urohet mireseardhja ne Britanine e Madhe shume bankave dhe firmave franceze tha Cameron. Sipas tij ne kohen e krizes ekonomike futja e nje takse te tille eshte cmenduri dhe pazakonshme Kryeministri britanik David Cameron nuk e kurseu kritiken ndaj planit te presidentit Nicolas Sarkozy per ta futur ne rast nevoje edhe i vetem taksen e transaksioneve financiare. Komisioneri i BE-se na ka thene qe futja e takses ne Evrope do te kushtoje gjysme milioni vende pune e paralajmeroi ai qeverine franceze.

Autor Agj / Elert AjazajRedaktoi Esat Ahmeti