Direktiva e miratuar kohët e fundit nga Parlamenti Europian ndalon takëmet, pjatat, gotat, pipëzat nga viti 2021. Sendet që mund të zëvendësohen nga të tjerët që janë të biodegradueshme dhe më të qëndrueshme për mjedisin.


Plastika e përdorshme për ndalim


Prej vitit 2021 disa produkte plastike të disponueshme si pjatat, takëmet dhe pipëzat nuk do të përdoren më në Bashkimin Evropian.


Drita e gjelbër për një politikë pa plastikë u dha nga një shumicë shumë e madhe në Parlamentin Europian ndaj direktivës së re, e cila gjithashtu imponon objektiva të tjerë për të ardhmen. Midis tyre, arritja deri në 2029 nga 90% e grumbullimit të veçantë të mbeturinave për shishe dhe indikacione të reja për përbërjen e tyre: deri në vitin 2025 ato duhet të bëhen me të paktën 25% të përmbajtjes së ricikluar, për të arritur 30% pesë vjet më vonë.


Nga viti 2024, nga ana tjetër, detyrimi për të vendosur kapakun e bashkangjitur në shishe do të prezantohet për të parandaluar që ajo të shpërndahet lehtësisht. Si do ta bëjmë? Ne do të gjejmë alternativa, të cilat tashmë ekzistojnë. Do të shtohen edhe të tjerë: tashmë janë duke u studiuar materiale të reja të biodegradues që (ndoshta) një ditë do të hyjnë në përdorimin tonë të përditshëm ashtu siç ndodhi me plastikën.


Problemet e plastikës


Një votim që pason vendimin politik të marrë në fund të vitit 2018 dhe që është bërë e nevojshme për shkak të shkallës së problemeve të shkaktuara nga plastika në mjedis. Mjafton të thuhet se 70% e të gjitha mbeturinave në det përbëhen nga kunja veshësh, takëme, pjata, gota, pipëza, miksera pije dhe shufra balonë.


Të gjitha produkte jo të biodegradueshme. Disa kërkime kanë vlerësuar sasinë e plastikës që përfundon në det në të gjithë botën me një prirje që në vitin 2025 mund të çojë në një total prej 250 milion ton të shpërndarë. Qëllimi i kësaj direktive të re është të shmangë lëshimin e 3.4 milion ton ekuivalent CO2 me një kursim të përgjithshëm të kostos që mund të arrijë në 22 miliardë euro. Alternativat në kuzhinë (dhe në tryezë) Për ata që pyesin se si plastika me përdorim të vetëm mund të zëvendësohet në kuzhinë, alternativat janë të shumëfishta. Ka pjata dhe takëme letre që mund të riciklohen dhe madje edhe nëse do të përfundojnë në mjedis, do të ishin të biodegradueshme.


Edhe nëse lind pyetja e sasisë së pemëve që duhet të përdoren për t’i bërë këto produkte në mënyrë masive – aq shumë për të zëvendësuar homologun e plastikës – me probleme konsekuente të shpyllëzimit. Është e qartë që gjithmonë ka enë xhami ose alumini që do të përdoren disa herë, por zgjidhjet më interesante përbëhen nga ato artikuj kompostues që gjithashtu kanë aftësinë për të biodegraduar shumë shpejt në mjedis. Dikush flet për shembull të sendeve bioplastike të bëra me materiale të rinovueshme me origjinë bimore. Ose edhe produkte të krijuara duke filluar nga të ashtuquajturat pulpë celuloze, të cilat megjithatë kanë të njëjtat probleme si pjatat e letrës të përmendura më parë.


Roli i silikonit


Të tjerë kanë menduar gjithashtu të përdorin silikonin si një alternativë të mundshme ndaj plastikës së disponueshme, veçanërisht për atë që ka të bëjë me takëme dhe kontejnerë. Pavarësisht se është një material më pak ndotës se plastika, silikoni kërkon përdorimin e aditivëve kimikë që rrjedhin nga burimet e rinovueshme fosile. Për më tepër, për silikonin është edhe problemi se si mund të shndërrohet në materiale të tjera në fund të përdorimit të tij.


Së fundi, një çështje tjetër për t’u marrë parasysh është se si materiali ndërvepron me produktet ushqimore: disa studime po tregojnë gjithashtu se silikoni nuk është me të vërtetë një substancë inerte.


Materialet e reja: bagasse


Por përveç të gjitha materialeve alternative të plastikës së disponueshme tashmë të përdorur gjerësisht ka një seri ende pak në modë, por që së shpejti mund të bëhet e dobishme. Bagasse, për shembull, është një humbje nga përpunimi i kallam sheqerit që për shkak të rezistencës së saj mund të përdoret në paketimin e ushqimit. Në sipërfaqe, është shumë e ngjashme me kartonin. Por në fakt edhe më ekologjike.


Materialet e reja: letër guri


Letra e gurit – e quajtur edhe letër minerale – është një tjetër material kurioz, i përbërë nga 80% karbonat kalciumi, shumë i zakonshëm në natyrë. E ngjashme me letrën, ajo i reziston ujit dhe, mbi të gjitha, nuk mund të shkaktojë përforcim të shpyllëzimit.


Kohët e dekompozimit variojnë nga 3 në 9 muaj dhe mund të riciklohen lehtësisht. Letra prej guri përdoret kryesisht për të krijuar blloqe dhe fletore: boja rrjedh më mirë dhe absorbohet më shpejt.


Materialet e reja: bioplastikë


Kthimi në botën e bimëve, gjethet e palmës të thara dhe të shtypura ose miell misri apo niseshte patatesh mund të përdoren gjithashtu për të bërë bioplastikë. Këto janë materiale të ngjashme me plastikën, por të biodegradueshme. Ato tashmë përdoren gjerësisht, për shembull për çanta në supermarket, të cilat janë bërë të detyrueshme pas një directive europiane.


Materialet e reja: kazeinë


Pa harruar produktet që mund të bëhen duke filluar nga kazeina, proteina bazë e qumështit. Shkencëtarët po studiojnë një material të ri plastik të prodhuar nga një shkumë ultra-lehtë e biodegradueshme që kombinon kazeinë me argjilën dhe mund të zëvendësojë paketimin e plastikës dhe kontejnerët në të ardhmen. Duket të jetë në gjendje të ruajë ushqimin shumë më mirë.