Komisioni Europian ka miratuar zgjatjen edhe pes vjet, deri n 2015-n paktin preferencial t tregtis mes 27 vendeve t BE-se dhe 7 vendeve t Ballkanit Perndimor. Marrveshja e nnshkruar n vitin 2000, lejon hyrjen e pothuajse t gjitha mallrave t eksportit nga Ballkani n BE pa taksa doganore apo kufizime n sasi. Nga ky pakt prfitojn Shqipria, Kosova, Maqedonia, Kroacia, Mali i Zi dhe Serbia. N komunikatn e Komisionit thuhet se marrveshja synon t mbshtes integrimin dhe qndrueshmrin e mtejshme ekonomike dhe politike n t gjith rajonin. Marrveshja pritet t hyj n fuqi janarin e vitit 2011, pas miratimit formal edhe nga Parlamenti Europian. Bashkimi Europian sht partneri kryesor tregtar i rajonit. Pr 2008-n eksportet nga BE n Ballkan arritn n 32.5 miliard euro, ndrsa importet 14 miliard.