Specie te reja te bakterieve nafte-ngrenese deri me tani te panjohura po konsumojne me etje njollen e zeze e cila eshte formuar si pasoje e derdhjes se naftes nga pusi i kompanise britanike British Petrolium ne gjirin e Meksikes. Kane konsumuar naften me ritme shume me te shpejta se bakteriet normale nafte ndash ngrenese te njohura deri me tani dhe per me teper pa konsumuar oksigjen pra duke shpetuar dhe specie te tjera te gjalla.

Jane rezultatet e dala nga nje studio e cila do te publikohet kete jave
ne revisten shkence. Behet e ditur se mbetjet e naftes ne gjirin e
Meksikes jane ngrene me ritme kurre te para me pare nga nje seri
bakteresh deklarojne ekspertet. Pra behet fjale per baktere te cilet
jane mesuar te jetojne ne kushte ekstreme temperature dhe presioni.Sipas biologeve keto baktere jane bere ne kete menyre per te qene te
dobishem ne ngrenien e naftes. Ne punen e tyre si kosumues karburantesh
shpjegojne analistet bakteriet kane perfituar nga efekteti shperndares
i nje substance per te pastruar ujrat nga nafta e paperpunuar duke
lehtesuar keshtu punen e tyre .Rezultatet tregojne se keto bakterie luajne nje rol domethenes ne
kontrollin e fundit te naftes se perhapur ne ujrardquo perfundojne
shkencetaret.Adela Zeza