e Diele 7 Dhjetor 20141135 am


p classwp-caption-textDeputetet e PD-se ne prezantimin e amendamentevebrbrPartia Demokratike vlereson se mandatet e deputeteve te saj nuk digjen perpara mesit te marsit te vitit te ardhshembr Prej 10 korrikut demokratet nisen bojkotin e Kuvendit pas dhunimit te deputetit Gent Strazimiri nga dy deputetet e maxhorances Arben Ndoka dhe Pjerin Ndreu Burime nga selia blu thone per 8220Panorama8221 se ka disa argumente ne favor te tyre per zgjatjen e mandatit pertej muajit janar Se pari sipas eksperteve te opozites Kushtetuta dhe Rregullorja e Kuvendit percakton fillimin dhe mbarimin e nje sesioni Konkretisht sesioni i pare eshte nga java e trete e janarit deri ne fund te korrikut ndersa sesioni i dyte nga java e pare e shtatorit deri ne fund te dhjetorit Sipas demokrateve gushti dhe nje periudhe afro 20 dite ne dhjetor- janar nuk konsiderohen konsumim mandati Se dyti sipas tyre aktivitetet parlamentare konsiderohen edhe mbledhjet e grupeve parlamentare dhe takimet e te premteve me elektoratin dhe eshte fakt i njohur boterisht qe PD-ja ka zhvilluar mbledhje te grupit dhe takimet e fundjavave Argumenti i trete sipas opozites eshte pikerisht neni 71 germa 8216d8217 e Kushtetutes ku thuhet 8220Mandati i deputetit mbaron ose eshte i pavlefshem sipas rastit kur mungon pa arsye mbi 6 muaj rresht ne Kuvend8221 Demokratet vleresojne se mungesa e tyre eshte me arsye dhe arsyeja eshte pikerisht moszbatimi i Kushtetutes dhe vendimeve te Gjykates Kushtetuese EKSPERTT KUNDRbr Njohesit e Kushtetutes dhe Rregullores se Parlamentit vleresojne se periudha gjashtemujore pas se ciles mandati i nje deputeti te opozites do te konsiderohet i djegur eshte pikerisht 10 janari Sipas tyre muaji gusht eshte pjese e kesaj periudhe gjashtemujore pasi fryma e Kushtetutes eshte e tille qe ne afatet e percaktuara nuk perfshin ditet e pushimit zyrtar fundjavat dhe festat Sipas eksperteve vleresimi i muajit gusht dhe ditet e pushimit ne dhjetor-janar jashte kesaj periudhe 6-mujore eshte nje ceshtje administrative dhe jo kushtetuese Megjithate juristet thote se pavaresisht se afati gjashtemujor kur digjet mandati i deputeteve te opozites perkon me periudhen kur Parlamenti nuk eshte i mbledhur deputetet e pakices kane afat deri ne mbledhjen e pare te Parlamentit per te ruajtur mandatin Sipas Rregullores do te jete 19 janari dita kur Parlamenti do te mblidhet per here te pare dhe do te konstatoje nese ky afat eshte shkelur apo jobr PRECEDENTI I VITIT 2002 Pas zgjedhjeve lokale te vitit 2000 kur akuzoi maxhorancen se manipuloi procesin vecanerisht ne Tirane Partia Demokratike dhe aleatet e saj nuk bene betimin dhe nuk moren mandatet ne keshillat bashkiake dhe komunale Bojkoti i demokrateve u perforcua nje vit me vone kur humben zgjedhjet e pergjithshme dhe vijuan edhe me mospjesemarrjen ne Parlament Ne fund te vitit 2001 nisen negociatat e para mes shumices dhe opozites per gjetjen e nje marreveshjeje Me nderhyrjen e OSBE-se shumica u terhoq nga vendimi qe kish marre per te konsideruar te djegur mandatet e keshilltareve te njesive vendore dhe te zgjedhurve demokrate ne keshilla megjithese nuk moren mandatin per me shume se nje vit e gjysme e rimoren ate ne mars 2002brADI SHKMBItweet