Ministri i Bujqsis, Ushqimit dhe Mbrojtjes s Konsumatorit, Genc Ruli, ka zhvilluar nj vizit pune n Itali me ftes t Ministris s Politikave Bujqsore t ktij vendi. Qllimi kryesor i vizits ishte riprtritja e bashkpunimit m intensiv mes dy ministrive, duke arritur deri n konkretizimin e nj marrveshjeje bashkpunimi pr kt qllim. Ministri shqiptar Ruli ka zhvilluar nj takim dypalsh me ministrin italian Galan, me t cilin ka diskutuar pr identifikimin e programeve dhe fushave prioritare, ku do t arrihet ky bashkpunim dhe asistenca e qeveris italiane. Takimet e zhvilluara n Itali t ministrit dhe delegacionit q e shoqronte, konsistonin n nj shkmbim midis sukseseve, arritjeve si dhe vshtirsive t ndeshura ndr vite nga eksperienca italiane. Drejtues dhe ekspert t njohur n fushn e zhvillimit rural, agro-turizmit, sigurimeve etj. prezantuan me detaje tema t krkuara q m par nga ekspertt shqiptare dhe q preknin modelet dhe programet e zhvillimit rural sipas rregulloreve dhe normativave evropiane, ecuria e procesit, modelet e ndjekura, strukturat e funksionimit n qendr dhe n rajone. Po kshtu, nj tem tjetr ishte funksionimi i Agjencis s Pagesave, t dhnat e detajuara t fermave, prfshir dhe GIS, sistemi i administrimit dhe kontrollit t cilsis, gjithmon n linj me rregulloret e BE-s, roli i Agjencis t Pagesave Qendrore si dhe agjencive rajonale n kndvshtrimin e Agjencis Rajonale t Emiglia Romagna-s. Ekspertt italian foln po ashtu edhe pr nevojn e ngritjes dhe funksionimin e sistemit t sigurimit t aktivitetit bujqsor nga fatkeqsit natyrore apo lkundjet e tregut dhe forma t tjera dmtuese, eksperienca e gjat n ngritjen e sistemit dhe zbatimin efektiv dhe gjithmon n rritje t primeve t sigurimit n mbrojtje t fermerit si dhe politikat q do t ndiqen nga ministria pr krijimin dhe fuqizimin e rregullave pr zhvillimin e produkteve t cilsis dhe produkteve bio, si nj element i rndsishm pr t nxitur produktivitetin e ferms bujqsore dhe mbrojtjen e produkteve autoktone n nj treg t prbashkt t liberalizuar. Nj tem tjetr ishte edhe eksperienca n fushn e shndetit t kafshve, siguria ushqimore dhe mbrojtja e bimve, e prezantuar nga Instituti i Zooprofilaksis me qendr n Perugia si dhe qendra nacionale pr monitorimin e molusqeve bivalve t gjalla.