Ka një miks shkaqesh për rritjen e alergjive ushqimore në mesin e fëmijëve. Rreth gjysmë milionë janë prekur vetëm në Itali. Këtë fenomen, ekspertët e definojnë atë si cunami të vërtetë.


Kjo është një përzierje e gjenetikës dhe faktorëve të mjedisit, të tilla si ekspozimi i lëkurës ndaj sapunëve që nuk janë të shpëlara (të tilla si letrat e lagura të foshnjave) dhe që dobësojnë barrierën lipideve të lëkurës, alergeneve në pluhur dhe ushqimit të pranishëm në mjedisin vendës, si dhe në duart e atyre që kujdesen për fëmijët.


Alergjia e ushqimit shkaktohet kur këta faktorë verifikohen së bashku. “Kjo është një recetë për zhvillimin e alergjive ushqimore”, tha autori i studimit Joan Cook-Mills, profesor i imunologjisë së alergjisë në Shkollën së Mjekësisë Feinberg në Universitetin Northëestern, publikuar në gazetën e Alergjisë dhe Imunologjisë Klinike. “Është një përparim i rëndësishëm sesi alergjitë ushqimore fillojnë herët në jetën tonë”.


Një zbulim që studiuesit besojnë se hap rrugën për treguesit e shprehive të reja në përkujdesjen për fëmijët, të tilla si kufizimin e përdorimit të letrave të lagura për fëmijë që lënë sapun në lëkurë dhe duhet të lani duart tuaja para se të trajtoni fëmijën. Shkaku i alergjisë ushqimore, që po rritet, ka qenë një mister deri më tani.


Alergjitë e ushqimit janë në rritje dhe ndikojnë tek 4-6% të fëmijëve në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Prevalenca e alergjisë së raportuar të ushqimit u rrit me 18% në mesin e fëmijëve nën moshën 18-vjeçare nga viti 1997 deri në vitin 2007.


Të dhënat e fundit tregojnë se hospitalizimet e diagnostikuara me alergji ushqimore gjithashtu u rritën në mesin e fëmijëve. Në dritën e rezultateve të këtij studimi, faktorët e rrezikut mund të modifikohen brenda shtëpisë.


10 prill 2018 (gazeta-Shqip.com)