Në politikën amerikane, Uashingtoni po përjeton një gjendje rimëkëmbjeje pas një beteje të vështirë lidhur me ngritjen e tavanit të borxhit.

Presidenti amerikan, Barak Obama, nënshkroi të martën marrëveshjen e arritur mes republikanëve dhe demokratëve duke bërë të mundur që qeveria të marrë më shumë borxhe për të përmbushur detyrimet e saj financiare, në shkëmbim kjo të kërkesave të republikanëve për shkurtime të ndjeshme në shpenzimet qeveritare.Të dyja palët po marrin frymë më lirisht pasi shmangën falimentin. Por, siç pohon ‘Zëri i Amerikës’, një betejë tjetër lidhur me madhësinë e qeverisë federale do të zhvillohet pas pak muajsh.Debati politik lidhur me tavanin e borxhit bllokoi kryeqytetin amerikan për javë të tëra dhe kur u arrit kompromisi, shumica e analistëve ishin të mendimit se kërkesat e republikanëve për të aplikuar shkurtime drastike të shpenzimeve qeveritare kishin zhvendosur qendrën e gravitetit politik në Uashington.Republikanët mendojnë se janë në pozitë më të favorshme pasi kërkuan shkurtime të mëdha të shpenzimeve si çmim për ngritjen e tavanit të borxhit. Shumë demokratë janë të shkurajuar dhe ndjejnë se bënë lëshime të shumta, madje janë të zhgënjyer që presidenti Obama nuk luftoi më shumë gjatë negociatave.Debati i borxhit, që u ndoq me vëmendje nga e gjithë bota, u shndërrua në një shfaqje shpesh kaotike të demokracisë amerikane në veprim.Rod Kuk, analist me një përvojë shumëvjeçare në debatet politike, shprehet se kjo përbën një turp për imazhin e Amerikës në botë.Ish-ligjvënësi Miki Eduards thotë se asnjëra nga palët nuk doli e fituar nga debati i tejzgjatur mbi tavanin e borxhit.Beteja e ardhshme lidhur me shpenzimet qeveritare do të zhvillohet në fund të këtij viti pasi një komision ndërpartiak i Kongresit do të bëjë rekomandime rreth shkurtimeve të mëtejshme të defiçitit, gjë që pritet të rifillojë nga e para betejën mes politikanëve të Uashingtonit.