Hulumtimet e fundit zbulojnë se disa ngjyra estetikisht të pakëndshme mund të kenë një efekt mbrojtës ndaj kariesit dhe inflamacionit gingival. Të bardhë dhe me shkëlqim, të bukur dhe të shëndetshëm. Të gjithë duam ti kemi dhëmbët kështu: të bardhë dhe me shkëlqim, ashtu si ato të yjeve të Hollivudit.


Dhe të gjithë jemi të bindur se dhëmbët e bardhë jo vetëm që janë të përsosur në planin estetik, por mbi të gjitha janë edhe sinonim i shëndetit të mirë: është diçka për të cilën studimet e fundit dhe ekspertët kanë ndërmend të debutojnë.


Njolla nga vera, kafeja, çaji tashmë e dimë që shumë ushqime, shkaktojnë pika estetikisht të pakëndshme në dhëmbët tonë: vera e kuqe, çaji, kafeja lënë gjurmët e tyre në buzëqeshjen tonë dhe mund të heqin atë të bardhën e ndritshme që na pëlqen aq shumë. Por, siç tregon një studim nga Mark Wolff i Universitetit të Nju Jorkut, pikat dhe ngjyra e verdhë nuk i bëjnë dhëmbët më pak të shëndetshëm.


Një buzëqeshje e përsosur, thuhet në një artikull në seksionin e Shëndetit të Bbc online, mund të fshehë infeksione të shumta në mishrat ose kariesin, madje më shumë se ato që janë të verdhë ose me njolla. Në të vërtetë, ekziston një lloj njolle që sipas disa studiuesve, do të kishte një funksion mbrojtës për dhëmbët. Njollat mbrojtëse … – bëhet fjalë për kufirin e errët që nganjëherë mund të shihet midis dhëmbëve dhe vijës së mishit të dhëmbëve. E njohur si njollë e zezë, ka pamjen e një serie pikash të errëta. Hulumtimet e fundit thonë se është një lloj i veçantë i pllakës dentare i përbërë nga kalciumi, fosfati, baktere të ndryshme dhe një formë e veçantë hekuri ose bakri, e cila krijon ngjyrë të zezë.


Duket se mikrobet e përmbajtura në këtë material janë disi mbrojtëse. Natyrisht, në disa raste, njollat e dhëmbëve mund të jenë shenjë e problemeve dentare, por jo gjithmonë është kështu. Ekspertët gjithashtu rekomandojnë tu kushtojmë vëmendje të veçantë pastave të dhëmbëve dhe trajtimeve të ndryshme , që janë përhapur shumë për të zbardhur dhëmbët.


Disa përmbajnë substanca abrazive për të hequr njollat dhe ndihmojnë në zbardhje. Disa të tjera kanë substanca që mbulojnë ngjyrën e dhëmbit me një ngjyrë artificiale dhe e bën atë të bardhë. Por duhet të kemi parasysh që ngjyra e bardhë e dhëmbëve mbijeton derisa të konsumojmë ushqime që janë përgjegjëse për njollat.


14 dhjetor 2017 (gazeta-Shqip.com)