Sipas një hulumtimi japonez mbi minj, privimi i gjumit shkakton ndryshime në mëlçi dhe në përgjigje të insulinësPrivimi i gjumit qoftë i një nate të vetme gjithashtu shkakton rezistencë ndaj insulinës ndaj mëlçisë dhe prandaj mund të përfaqësojë një faktor rreziku për diabetin. Për të hetuar më tej lidhjen ndërmjet privimit të gjumit dhe rritjes së sheqerit në gjak është një studim i botuar në Journal Amerikane të Fiziologjisë: Endokrinologjia dhe Metabolizmi.


Rëndësia e gjumit


Përveç kësaj për të qenë e rëndësishme për konsolidimin e kujtesës, gjumi mund të përkeqësojë sëmundjen mendore. Kjo lejon trupin të rimarrë energji dhe, kur është i pakët, ju tentoni të hani më shumë, ushtroni më pak dhe fitoni peshë.


Disa studime kanë treguar gjithashtu se një mangësi është e lidhur me një rrezik në rritje të diabetit, por nuk ishte e qartë nëse kjo ishte për shkak të ndryshimeve në marrjen e ushqimit dhe shpenzimet e energjisë ose privimin e gjumit. Shkurtimisht, ekziston një korrelacion, por nuk ka asnjë siguri rreth mekanizmave themelorë.


Shoqata e gjumit-insulinë


Një studim i ri u përpoq të analizojë këtë shoqatë. “Nuk ishte e qartë nëse intoleranca e glukozës ishte për shkak të ndryshimeve në marrjen e ushqimit apo shpenzimeve të energjisë apo privimit të gjumit”, thotë autori kryesor Fumika Shigiyama i Shkollës së Mjekësisë në Universitetin Toho në Japoni dhe kolegët e tij.


Pra, hulumtuesit në Shkollën Universitare Toho të Mjekësisë në Japoni u përpoqën të kuptonin pse privimi i gjumit mund të dëmtonte ndjeshmërinë ndaj insulinës.


Studimi


Për ta bërë këtë ata studiuan mëlçinë e minjve të mbajtur zgjuar për 6 orë gjatë natës. Në fund të testit, kërkuesit matën nivelet e glukozës dhe përmbajtjen e yndyrës në mëlçi. Me një dietë të njëjtë, prodhimi i glukozës hepatike u rrit ndjeshëm në grupin e gjumit në krahasim me grupin e kontrollit, ashtu si edhe përmbajtja e triglicerideve hepatike (67.9%).


Hulumtuesit gjithashtu matur nivelet trigliceride në mëlçi, sepse një rritje në prodhimin e tyre është e lidhur me rritjen e rezistencës së insulinës ose paaftësinë për ta menaxhuar siç duhet. Siç pritej, në minj pa gjumë, nivelet ishin të larta.


Rreziku


Studimi tregon se privimi i gjumit, aq i zakonshëm në shoqërinë tonë, është një faktor rreziku për diabetin, pavarësisht ndryshimeve në veprimtarinë dhe dietën”, shpjegon Ansa Giorgio Sesti, kryetar i Shoqatës Italiane të Diabetologjisë ( Sid). “Kjo shkakton një rritje në rezistencën e insulinës ose reduktohet kapaciteti i insulinës për të stimuluar glukozën. Kjo manifestohet mbi të gjitha në mëlçi, duke çuar në një rritje të prodhimit të glukozës së hepatit së bashku me një rritje në përmbajtjen e yndyrës. Prandaj është një sjellje që, sidomos ata në rrezik, duhet të shmangin me kujdes.


20 shtator 2018 (gazeta-Shqip.com)