Për opozitën, letra e të mërkurës Ruçi-Rama për KQZ-në, nuk është një ftesë për opozitën, por një mashtrim që synon të legalizojë farsën zgjedhore pa Partinë Demokratike. Oerd Bylykbashi e la këtë të kuptohet qartë kur shkruan: Është afat prekluziv! Nuk shtyhet! Pikë! Kush ju pengon të regjistroheni si koalicion? Askush. Kjo është një e drejtë, jo një detyrim. Kaloi afati, humbet e drejta. Fundja, mund të garojnë tek e tek, pse mërziten? Peshkun që i qelb bishti erë mund tia shesin shqiptarëve përsëri, bashkë edhe pa koalicion në zgjedhje.


Bylykbashi lë të kuptojë se shtyrja e koalicionit ka si synim final që në zgjedhjet pa opozitën, dy partitë kryesore të të majtës të garojnë përballë njëra-tjetrës. Kjo frymë u ndje edhe në mbledhjen e KQZ-së paraditen e së mërkurës. Kërkesa për shtyrjen e afatit për regjistrimin e koalicioneve nuk ishte pjesë e rendit të ditës. Por, kjo nuk i pengoi anëtarët e Komisionit të Zgjedhjeve që të japin vlerësim mbi të. Dhe vlerësimet ishin të ndara, ashtu si përbërja politike e tij. Për nënkryetarin e KQZ-së, kërkesa e Ruçit dhe Ramës është nul. Siç është nul, sipas tij, edhe çdo vendimmarrje e KQZ-së mbi të.


Hysen Osmanaj, nënkryetar i KQZ-së, tha: Asnjë datë e përcaktuar, e sanksionuar në Kodin Zgjedhor, ne nuk mund të lëvizim. Nuk është kompetencë e jona, por e Parlamentit. Jo më vonë se 60 ditë para zgjedhjeve kemi të drejtë të regjistrojmë koalicionet. Nuk kemi asnjë kompetencë e të drejtë ligjore që të dalim mbi kodin dhe çdo vendim yni, me 7 apo 4 vota, absolutisht është nul, i pavlefshëm.


Këtë qëndrim ndan edhe Klement Zguri, por ai shton një shkelje që në mënyrën e hartimit të saj. Sipas tij, kërkesa drejtuar KQZ-së mban firmën e krerëve të grupeve parlamentare, Gramoz Ruçi e Luan Rama, dhe jo të personit të autorizuar të Partisë Socialiste.


Kryetari i PS-së, Edi Rama ka autorizuar zonjën Blerina Gjylameti. Ky është personi ligjor i autorizuar nga PS për ta përfaqësuar në të gjitha procedurat, që nga regjistrimi e me radhë. Kërkesa e dy kryetarëve bie ndesh me ligjin dhe ata nuk kanë autoritetin për të bërë kërkesa të tilla, tha Zguri.


Ndërsa Bledar Skënderi, anëtar i KQZ-së, theksoi: Ejani te mbledhja nesër. A do e shqyrtoni? Do e vendosim nesër, por nesër ka mbaruar afati, është sonte në mesnatë. Vendimi pritet të merret të enjten në orë 13:00. Burime nga KQZ thonë se vendimmarrja në këtë rast do të jetë me shumicë të thjeshtë. Pra, me katër vota.


19 prill 2017 (gazeta-Shqip.com)/ Top Channel