Melcia eshte muskuli damari me i madh i organizmit tone. Ne semundjen e melcise paraqiten pasoja te renda dhe te thella per sherimin e melcise dhe rrugeve te temthit i semuri patjeter qe paraqitet te mjeku qe te kerkoje ndihme dhe udhezime. Te ne shume persona jane te semure nga melcia dhe temthi. Nje nga shkaqet e ketyre semundjeve eshte ushqimi teper i yndyrshem prandaj preferohet qe ne te ardhmen ushqimet te mos jene me shume yndyre e sidomos per personat e semure nga keto semundje.UshqimiQe te mos e ngarkojme se tepermi dhe qe ti mundesojme pune te mire melcise duhet tia lehtesojme detyren. Perparesi duhet dhene artikujve ushqimore qe treten lehte duhet shmangur shtesat ushqimore te ngarkuara dhe ushqimi duhet shperndare ne shtesa te rregullta gjate gjithe dites kafjalli i pasur dreka dhe darka e lehte zemra gjate paradites dhe pasdites me se miri fruta ose jogurt. Per personat qe kane probleme me melcine ushqimi duhet te jete shumellojshem dhe me mase. Te semuret nga melcia duhet ti kushtojne kujdes te madh menyres se te ushqyerit. Nuk ka nevoje per viktimizime te medha por mjafton qe te ushqyerit te jete i llojllojshem me mase dhe me kalori qe i pergjigjen nevojave te trupit dhe punes qe kryejme. Problemet me tretjen do ti evitojme nese e pakesojme marrjen e yndyrave posacerisht ato te sallameve dhe djatherave. Keto lloje te ushqimeve duhet konsumuar vetem kohe pas kohe. Edhe prodhimet nga qumeshti jane burim i rendesishem i yndyrave djatherat sidomos djathi i vjeter nuk duhet te jete pjese e ushqimit. Qumeshti me pak yndyre duhet zevendesuar me ate te payndyre. Edhe melmesat jane burim i yndyrave gjalpi margarina dhe vaji duhet konsumuar me mase ndersa ushqimin e ferguar vetem ne raste te rralla. Vezet lejohen por jo me teper se dy ne jave.

Bimet

Shume njerez ne vendin tone jane te semure nga melcia dhe temthi. Keta persona duhet qe nje here ne dite te pine nga nje gote kamomili ose nga naneja e bute. Po ashtu ne vend te yndyrave te teperta te hane me shume peme dhe perime te fresketa gjate dites. Te gjitha cajet e meposhtme per keto semundje jane me shije te hidhur dhe jo me arome te mire. Cajet te pihen te pa embelsuara 3 here ne dite gjysme ore para buke nga nje gote caji. Per sherimin e melcise dhe rrugeve te temthit ka disa lloje barnash me prejardhje mjekuese te cilat po perdoren me shume sukses. Nga bimet mjekuese shtepiake deri tani suksesin me te madh e ka arritur naneja e bute. Naneja eshte shume mjet i mire preventiv dhe u rekomandohet te gjitheve pro me se shumti me e pershtatura me e preferuara me e lira dhe masa me e mire preventive kunder semundjeve te melcise dhe rrugeve te temthit.

Pergatitja e kurave bimore

Merren 20 g lende mbitokesore nga naneja vihen ne ene te paster dhe pervelohen ne nje liter e gjysme uje te porsavluar. Ena mbulohet dhe lihet dy ore qe te thartohet qe naneja te leshoje sa me shume perberesit e saj sherues. Caji duhet te pihet i pa mbelsuar por mundet edhe i embelsuar ne vend te cajit indian i paembelsuar caji mund te pihet ne vend te ujit. Merren bime proporcionale nga naneja bari i bletes ngjitesja arrese kamomili bari i pezmit pastaj veprohet si me siper. Pjese te barabarta nga bari i bletes ngjitesja arrese kamomili bari i pezmit. Gjithe kesaj perzierjeje ti jepet edhe naneja. Pjese te barabarta nga pelini rrodheza ngjitesja arrese kamomili kore pjereze luleshurdha cikorja. Sa peshe bejne te gjitha keto aq nane u shtohet perzihet dhe vazhdohet si ne rastin e pare. Merren pjese te barabarta nga naneja kore pjereze-arci aq bar blete dhe aq kamomil. Mandej te vazhdohen si ne rastin e pare. Merren kater pjese nane kurse nga nje pjese pelin bar pezmi marraje kore pjereze-arci bar blete mandej vazhdohet si ne rastin e pare. Merren pjese per pergatitjen dhe perdorimin te vazhdohet si ne rastin e pare. Ena mbulohet dhe lihet 8 ore. Pastaj kullohet dhe pihet nga nje gote e vogel uji 3 here ne dite para ushqimit i pa embelsuar. Sherimi vazhdon 3 dite me radhe.Melcia funksionimi i mire largon brenda dy-tre javesh semundjet

Funksionimi i mire i melcise jo vetem qe mban larg prej nesh semundjet por edhe ne rast se ato jane te pranishme sherohen brenda dy-tre javesh. Melcia ben pjese ne funksionin e shume organeve vitale qe jane qenesore per shendetin. Prandaj eshte me rendesi qe ndaj melcise te veprohet mire dhe te behen perpjekje qe te ruhet. Meqe luan rol te madh ne procesin e tretjes kujdesi per menyren dhe zgjedhjen e ushqimit kerkon vigjilence te madhe. Melcia eshte laborator i trupit te njeriut. Ushqimi dhe pijet jo te shendosha te perditshme bejne qe ne melci dhe temth fshikez te formohen me qindra-mijera gure. Ne temth keta gur mund te dallohen kur marrin forme me te madhe por ne melci keta gur nuk shihen lehte pervec kur behet incizimi MRI. Me pastrimin e temthit dhe melcise organizmi i njeriut rigjenerohet qe do te thote qe shume semundje zhduken brenda dy-tre javesh. Personi qe ben pastrimin nga guret do e ndiej veten me te fresket do te jete me vital dhe i shendoshe. Askush prej nesh nuk mund ta pastroje temthin dhe melcine duke i lene parazitet ne to.Pastrimi i melcisePara se te behet pastrimi i melcise duhet te realizohet trajtimi mjekesor per mbytjen e paraziteve. Gjithashtu rekomandohet te behet pastrimi i veshkave para se te behet pastrimi i melcise. Veshkat fshikeza dhe trakti i urines duhet te jene ne gjendje te shkelqyeshme te funksionimi sepse keshtu ato mund te largojne ne menyre te suksesshme cfaredo substance te padeshiruar qe aksidentalisht eshte absorbuar nga zorret edhe pasi te jete nxjerre jashte vreri. Hapi tjeter qe duhet te behet para nisjes se procesit te pastrimit te melcise eshte kontrolli i gojes te dentisti. Goja juaj duhet te jete pa kurrfare metali dhe pa baktere kavitacionet-zbrazesite duhet te jene te pastra. Goja toksike e helmuar mund te jete barre e rende per melcine qe e ngarkon menjehere pas pastrimit. Keshtu duhen rregulluar problemet me dhembet nese doni te arrini rezultate me te mira.

Melcia e zeze dhe lengu qe prodhohet prej saj luajne rol te rendesishem ne procesin e pergjithshem te tretjes. Ushqimet kane veti te shtojne si sekretimin e lengut te stomakut dhe te zorres ashtu edhe ne nxjerrjen e lengut te melcise per ne drejtim te zorres qe luan rol te rendesishem ne perzierjen e yndyrave ne zorre. Semundjet e melcise se zeze dhe te rrugeve te saj behen shkak per lindjen e ndryshimeve te vecanta funksionale dhe ne aparatin tretes. Mjafton te permendim se ne pezmatimin e zgjatur te fshikezes se temthit kolecistit kronik shpesh vihen re crregullime te tretjes e kapsllek qe vazhdojne me heqje barku diarre me ndryshime ne nxjerrjen e lengut te stomakut te pankreasit etj. te cilat shkaktojne edhe ndryshime te pergjithshme si per shembull shqetesime pagjumesi etj. Dieta ne semundjet e melcise duhet te jete e tille qe te lehtesoje si nxjerrjen e lengut sekretimin ashtu edhe derdhjen e temthit gje qe arrihet duke marre shpesh pjese te vogla ushqimi 4-6 here ne dite qe sherben si ngacmues fiziologjik i mekanizmave qe vene ne levizje derdhjen e temthit. Per kete ndihmojne edhe levizjet shetitjet e gjata ne ajer te paster gjimnastika etj.

7 Shtator 2010