Nga sjellja në tavolinë te përdorimi i telefonit celular: mijëra situata, në të cilat sjelljet e mira nuk duhet të dalin jashtë modës


Informaliteti është tani një rregull i jetës: paqartësia dhe sjelljet e ngurta tani kanë dalë nga moda dhe, në të vërtetë, shpesh shihen me dyshim, si shenja të ngurtësisë mendore dhe pamundësisë për të arritur në harmoni me të tjerët. Megjithatë, ka situata që vazhdojnë të kërkojnë një kod të caktuar sjelljeje, duke shmangur kritikat dhe përshtypjen e keqe. Këtu janë disa këshilla të mira, sepse mirësia dhe hiri nuk duhet të humbasin kurrë.


Përshëndetjet – A e dinit?


Kur prezantohemi me një person, dora shtrihet, me pëllëmbën e hapur dhe gishtin e kthyer lart dhe nuk përdoren kurrë formula si kënaqësi dhe shumë i lumtur. Ata janë përshëndetje që duhet të mbahen në fund të takimit, kur kënaqësia është e motivuar nga përvoja e këndshme. Meqenëse dora e djathtë është ajo që përdoret për përshëndetjet, është shumë e vrazhdë të përdoret për të mbrojtur gojën kur kollitemi. Në të njëjtën mënyrë, zonja nuk duhet ta mbajë kuletën në të djathtë, as nën krah dhe as të varur mbi supe: më mirë e mbani në anën e majtë dhe e mbani të djathtën falas. Në përgjithësi, më të rinjtë përshëndesin më të moshuarit, në shenjë respekti.


Në tavolinë


Mbi mënyrën se si duhet të sillemi kur ulem duke ngrënë darkë, mund të shkruhet një libër i tërë. Masat paraprake kryesore konsistojnë që të mos uleni para se zonja e shtëpisë tu tregojë vendin se ku duhet të uleni. Mënyra e saktë për t’u ulur është të shkoni nga e majta e karriges suaj për t’u ulur dhe për t’u ngritur nga e djathta. Pozicioni i saktë në tavolinë është me këmbët tuaja nën karrigen tuaj, kurrizin tuaj të ngritur dhe kurrë bërrylat tuaja që qëndrojnë në tavolinë. Në fillim të ngrënies, ndryshe nga se mendohet zakonisht, nuk është e sjellshme të uroni Ju bëftë mirë: për aristokratët, tryeza ishte një rast për bisedë dhe ushqimi e bëntë bisedën më të këndshme. Ushqimi ishte një justifikim, pra, më shumë se një qëllim. Peceta duhet të jetë në gjunjë dhe duhet të sillet në gojë vetëm për të thatë butësisht buzët.


Ne nuk flasim kur bëjmë përtypje, ne nuk duhet të hamë e të pimë në të njëjtën kohë, nuk kërkojmë kurrë kripë: duke treguar se doni të shtoni në pjatë nënkupton që shija nuk është e përsosur ose nuk është vlerësuar. Tymosja dhe telefoni celular janë të ndaluara gjatë vaktit: pirja e cigares mund të fyejë edhe shokët e tavolinës, dhe telefoni është diçka që ju largon nga shoqëria. Gjëra të tjera të ndaluara: ti fryni gatimit për ta ftohur atë, të anoni pjatën, të bëni zhurmë kur përtypei apo të përdorni kunja dhëmbësh. Dhe për të ngritur dolli nuk thuhet Cin cin ose, edhe më keq, Shëndet: thjesht ngrihet gota në nivelin e fytyrës tuaj dhe bëni një gjest ndaj personit të cilit i kushtohet dollia.


Veshja


Sigurisht, gjithçka varet nga situata të veçanta, por rregullat e përgjithshme mund të përmblidhet në këto pilula: veshja duhet të jetë e thjeshtë, jo të bie shumë në sy dhe e përshtatshme për kontekstin. Për shembull të futeni në rostiçeri me një fustan ekstravagant dhe të shkoni në një mbrëmje me xhinse dhe bluzë. Prandaj, duhet të informohemi për eventin dhe të kemi parasysh edhe kodin e veshjes. Në këtë rast, le t’i përmbahemi rreptësisht dhe nuk do të gabojmë.


Aksesorët


Edhe syzet, kapelet dhe të tjerët u përgjigjen rregullave të sakta: kur jeni në ambiente të mbyllura, nuk përdoren syze dielli, për të treguar vështrimin tonë tek njerëzit që takojmë. Heqja e kapelës kur hyn në një shtëpi konsiderohet si një shenjë e respektit nga burrat, të cilët janë të detyruar të zbulojnë kokën kur përshëndesin një zonjë, ndërsa gratë mbajnë gjithnjë kapelat e tyre edhe në kishë, në kinema ose në teatër (por kapela nuk duhet të jetë shumë e rëndë për të mos ndaluar shikuesit që ulen pas nesh). Kur shtrëngoni duart me një person ju duhet të hiqni dorezat tuaja: rregulli është absolutisht i vlefshëm për burrat, madje edhe në ditët e acarit, por jo për zonjat.


Në makinë


Vendi më i mirë, ai që ofrohet për personin më të rëndësishëm, është ai i djathtë në pjesën e pasme. Të rinjtë ulen në mes, pasi zakonisht është vendi më pak i rehatshëm. Mënyra më e këndshme për një zonjë në makinë është “prapa”: domethënë, ju uleni në shpinë dhe më pas sjellni këmbët tuaja. Është gjithashtu mënyra më e rehatshme kur veshni një fund apo një veshje të ngushtë, sepse ju lejon të mbani gjunjët të mbyllur fort.


Në rast vizite


Kur hapni një derë ose përdorni ashensorin, norma është t’i japë rrugën më të rëndësishmit dhe, në përgjithësi, grave. Gjithmonë kavalieri hap derën. Nëse dyert po rrotullohen, kavalieri hyn në fillim, duke e shtyrë derën dhe duke vepruar si udhërrëfyes: në këtë rast është keq edukim për të qëndruar prapa, ndoshta duke ndjekur ata që na paraprijnë. Kur të shkoni për të takuar dikë, duhet të paraqiteni në kohë dhe kurrë duarbosh: mjafton një mendim ose një buzëqeshj. Kushdo që merr dhuratën nuk duhet të përgjigjet kurrë Nuk duhet të shqetësoheshit: një falenderim i thjeshtë, shumë më i mirë, i shoqëruar nga një buzëqeshje e sinqertë, për të treguar se e keni gëzuar dhuratën. Shumë më mirë një falenderim i thjeshtë, i shoqëruar nga një buzëqeshje e sinqertë, për të treguar se e ke vlerësuar dhuratën.


20 shtator 2018 (gazeta-Shqip.com)