Ka politika që mbulojnë të gjitha (ose pothuajse) shqetësimet e mundshme që mund të ndodhin gjatë dasmës. Kur martohesh, e vetmja gjë që nuk mund të garantohet është suksesi i jetës bashkëshortore, por për çdo gjë tjetër (ose pothuajse) ju mund të merrni masa paraprake me një politikë ad hoc.


Së fundi, janë të shumta gjërat që mund të shkojnë keq në ditën e dasmës: nga humbja e besimit te lëndimi i disa të ftuarve, e deri te dëmet e pavullnetshme të shkaktuara për vendin. Dhe nëse nuk jemi kaq optimistë me të gjitha kushtet, madje as në ditën më të bukur të jetës dhe nuk i besojmë supersticionit dhe fatit të mirë, duhet të mbështetemi në një sigurim të veçantë për të na ndihmuar ta jetojmë këtë ditë të rëndësishme pa mendime, përveç atyre që lidhen me ndjenjat tona. Proverbi thotë se dashuria dhe fati i mirë janë të verbër, ndërsa fati i keq na sheh shumë mirë: kjo është gjithashtu e vërtetë edhe në momentin kur gjithçka duhet të jetë e përsosur.


Kinemaja amerikane, dhe së fundmi edhe lajmet, janë të pamëshirshëm për të treguar të gjitha aksidentet që mund të ndodhin, ndërsa një çift është gati të kurorëzojë ëndrrën e tyre të dashurisë: nga arratisja e nuses me shokun më të mirë të burrit të ardhshëm deri te përmbytjet që godasin gjithë vendin, duke shkatërruar gjithçka.


Nëse është e vërtetë se shumë prej këtyre pengesave janë të pamundura në jetën reale, ka ngjarje që mund të ndodhin me të vërtetë, për shembull, një grindje midis të ftuarve gjatë së cilës dëmtojnë një mobilie të çmuar të një vendi prestigjioz. Atëherë, ja një politikë e sigurimit ad-hoc për ditën e dasmës që mund ti ndihmojë të sapomartuaritt të zgjidhin shumë probleme të paktën të llojit ekonomik.


Këto janë formulat e sigurimit me kosto të përballueshme që mbrojnë nga pasojat e një sërë katastrofash të mundshme: me çmime duke filluar nga më pak se 200 euro. Facile.it ka përpiluar një manual të shkurtër mbi politikat e sigurimit të martesës, duke shpjeguar se cilat rreziqe mbulohen dhe cilat përjashtohen.


Bëhet fjalë për produkte sigurimi që ende nuk janë të njohura, por çmimet e të cilave janë gjë tjetër veçse penguese, veçanërisht në lidhje me përfitimet që ato ofrojnë, shpjegon Lodovico Agnoli, menaxher i ri i biznesit të Facile.it. Nëse dëshironi të mbroni nga anulimi i ceremonisë ose nga ndonjë dëm i shkaktuar gjatë festimeve, kostoja e politikës është rreth 200 euro. Çmim që tenton të rritet në qoftë se vlera e ceremonisë që do të sigurohet rritet ose nëse shtohen mbulime të tjera, të tilla si muaji i mjaltit, në unazat e martesës ose ndihmën për vitin e parë të martesës.


Këtu janë disa prej rreziqeve të mbuluara nga politikat.


Anulimi i ceremonisë Organizimi i dasmës është një makinë e gjatë dhe komplekse: ndonjëherë (jo shpesh fatmirësisht) ndodh që njëri nga bashkëshortët të mendohet disa ditë para dasmës, apo edhe në një fazë në të cilën një pjesë e përgatitjeve është kryer tashmë. Portofoli (të paktën ai) mund të sigurohet me një sigurim kundër anulimit, i cili do të kompensojë shpenzimet e shkaktuara për ndërprerjen e hershme të shërbimeve të rezervuara te pothuajse-bashkëshortët: në mesin e tyre, për shembull, shpenzimet që lidhen me fotografin, vendndodhjen, restorantin, ushqimin, tortën e dasmës, veshjet, favoret, pjesëmarrjet, lule, makinat me qira dhe artistët e angazhuar për zbavitje. Vëmendje, megjithatë, edhe për disa përjashtime: nëse anulimi është i lidhur me vullnetin e një (ose të dy) të fejuarve, rimbursimi mund të jetë vetëm pjesërisht.


Uragane dhe magnete të tjerë – Nga ana tjetër, nëse ceremonia duhet të anulohet për shkak të rrethanave të paparashikuara që janë të pavarura nga vullneti i bashkëshortëve, duke përfshirë pamundësinë fizike të njërit prej dy partnerëve për të arritur në vendin e ceremonisë, për shembull për shkak të fatkeqësive natyrore, ose në rast të aksidenteve, sëmundjeve apo vdekjeve, edhe nga anëtarët më të afërt të familjes, kompania mbulon deri në 100% të shpenzimeve.


A është festa këtu? – Fatkeqësitë tjera të mundshme që mund të ndodhin gjatë ditës janë aksidentet dhe lëndimet të pjesëmarrësve (bashkëshortëve ose mysafirët): për shembull një gabim në skajin e pishinës ose tapë e yndyrshme e shampanjës që godet dikë në një sy. Për disavantazhet e këtij lloji ekziston garancia e përgjegjësisë civile, e cila mbulon të porsamartuarit nga të gjitha kërkesat për kompensim për dëmet e shkaktuara palëve të treta në mënyrë të paligjshme gjatë festimeve. Megjithatë kini kujdes, sepse në disa raste, jo të gjithë pjesëmarrësit janë të përfshirë në mbulim. Një element tjetër për të kontrolluar është nëse politika mbulon ndonjë dëm aksidental të shkaktuar ndaj gjërave: ky aspekt mund të ketë një peshë të caktuar nëse ngjarja zhvillohet për shembull në një banesë historike, ku shpenzimet për riparimin e dëmeve mund të jenë të konsiderueshme.


Muaji i mjaltit – Përveç politikave tradicionale të anulimit të ofruara nga agjentët e udhëtimit, të porsamartuarit mund të kërkojnë disa garanci të veçanta, të tilla si sigurimi i unazave të martesës në rast vjedhjeje ose humbjeje.


Viti i parë së bashku – Gjithashtu për këtë ekziston një politikë e veçantë, e cila ndihmon çiftin e ri për 12 muajt e parë të bashkimit në rast të sëmundjes, aksidentit ose humbjes së punës në afat të pacaktuar. Edhe foleja e dashurisë së familjes së re mund të sigurohet për vitin e parë të martesës me mbulimin e disa shërbimeve: duke filluar nga çelësabërës në shtëpi, në qoftë se çelësat e dyerve humben, elektricist për probleme të papritura e deri te hidrauliku. Por për lumturinë bashkëshortore ju duhet vullneti i mirë dhe shumë dashuri.


12 korrik 2018 (gazeta-Shqip.com)