Nëse muzika e Krishtlindjeve dëgjohet prej disa javësh në dyqane, ne shtëpi dhe rrugë të ndriçuara nga dritat, fundi i vitit nuk është për të gjithë gëzimi dhe shpresë, por mund të shkaktojë depresion, lodhje, prishje të humorit dhe nervozizëm. Shkurtimisht, një lloj ‘efekti Grinch’, nga karakteri i fantazisë që urren Krishtlindjet dhe gjithçka që ka të bëjë me këtë festë.


“Ata që rrezikojnë të ndikohen negativisht nga klima e Krishtlindjeve, ekzistojnë dy lloje njerëzish”, shpjegon Maurizio Cancili, profesor i psikiatrisë, drejtor i shkollës post-diplomike të psikiatrisë në Universitetin Sapienza të Romës dhe Shërbimi për Parandalimi i vetëvrasjes së Spitalit Universitar S. Andrea.


“Në një rast – shpjegon Pompili – ka të bëjë me atë që vuajnë nga çrregullimi emocional sezonal (Sad), një çrregullim që lind në fund të vjeshtës-dimrit dhe vazhdon në pranverë dhe mund të përsëritet gjatë viteve. Të ftohtit, reduktimi i orëve të dritës mund të shkaktojë depresion të përkeqësuar nga dimensioni i euforisë dhe nga pritjet e tepruara në lidhje me festave të Krishtlindjeve.


Jo vetëm: “Krishtlindjet rrezikojnë të jenë një periudhë e vështirë për ata që vuajnë nga çrregullimi bipolar, një patologji që ndikon tek stadi i depresionit. Këta janë njerëz me ekuilibër shumë të pasigurt, të cilët kanë nevojë për ritme të rregullta, gjumë të mjaftueshëm, pak stimuj.  Gjatë pushimeve ju mund të  flini më pak dhe eksitim i përgjithshëm mund të shkaktojë gjendje depresive: pastaj vjen pagjumësia, ose përgjumje e tepruar, nervozizmi dhe kërkesa për të ngrënë vazhdimisht karbohidratet”


Ajo që ndikon në destabilizimin e tyre është edhe shtytja për të shpenzuar, shpesh më shumë sa është e nevojshme.


Pritshëmria që lidhet me festat rrezikon të kthehet në një boomerang.  Çfarë duhet të bëjmë, atëherë? “Këshilla është që të zbutësh pritshëmritë, ti kalosh Krishtlindjet në një dimension më intim dhe ndoshta më pak të ekspozuar dhe “konsumist”, sugjeron eksperti. Lajm i mirë është se “literatura nuk konfirmon rritjen e rrezikut të vetëvrasjeve në këtë kohë të vitit. Përkundrazi, është gjendja e disa individëve të brishtë që të vuajnë më shumë. Pastaj duhet të mendojmë – përfundon Pompili – se edhe ftohtësia e eksituar ndikon në tonin e humorit, si dhe në faktin që nuk largohet nga shtëpia “ndoshta për shkak të motit të keq. Me pak fjalë, efekti Grinch nuk është thjesht fantazi.


25 dhjetor 2018 (gazeta-Shqip.com)