Austria, Gjermania e Italia kanë arritur një marrëveshje për të ndaluar nisjen e emigrantëve dhe të zbarkimeve në Europë, në mënyrë që në Kontinentin e Vjetër të mbërrijnë vetëm ata që efektivisht largohen nga luftërat. Ky është qëndrimi i përbashkët në fund të një takimi trepalësh të ministrit të Brendshëm italian, Mateo Salvini dhe homologëve të tij Horst Seehofer (Gjermani) dhe Herbert Kickl (Austri), duke folur për një aks të përbashkët.


Italia – Qëllimi është të bëjmë ndryshimin e Evropës. Qëllimi është mbrojtja e kufijve të jashtëm, për të shmangur dhe kufizuar largimet, – tha ministri i Brenshëm italian. – Unë mendoj se më në fund kemi filluar të punojmë seriozisht. Nëse zvogëloni nisjet dhe ardhjet, problemet do të jenë më pak. Ne po e llogarisim Italinë që të mbështetet në punën e riatdhesimit të mijëra emigrantëve të paligjshëm në vendet e tyre të nisjes , – shpjegoi Salvini. Do të jetë një kënaqësi nëse propozimet italiane mund të bëhen evropiane me një reduktim të nisjeve, uljeve, vdekjeve dhe kostove, nëse modeli italian bëhet evropian dhe është një burim krenarie”, përfundoi Ministri i Brendshëm.


Gjermania – Do të ishte e rëndësishme për të gjithë Bashkimin Evropian që të vendosë diçka. Mund të kemi nisma, por Bashkimi Evropian duhet të ketë një opinion të përbashkët. Jam optimist dhe këtu kemi mundësinë të vazhdojmë në një drejtim pozitiv “, tha Ministri i Brendshëm gjerman, Horst Seehofer, në fund të trilateralit.


Austria Jam shumë i lumtur me këtë ndryshim të paradigmës “në qasjen ndaj çështjes së emigrantëve,” ishte e pamundur vetëm disa muaj më parë të flasë për këto gjëra, por tani mënyra jonë e të menduarit shkon në një drejtim krejtësisht të ndryshëm “, tha Ministri i Brendshëm i Austrisë.


Për Italinë dhe Gjermaninë, Kickl theksoi: “Pajtohemi që ne duam të vendosim rendin, të shmangim trafikimin e njerëzve, të sigurohemi që në të ardhmen nuk është më e mundur të hysh në BE shumë lehtë dhe duam të pranojmë vetëm njerëzit që janë të pambrojtur dhe se ata kanë të drejtën e mbrojtjes. Këshilli i BE-së gjithashtu ka theksuar këtë do. Aksioni i vullnetarëve dëshiron të krijojë një bashkëpunim pozitiv. Më 19 korrik do të ketë një takim mes ministrive në Vjenë për realizimin e këtij projekti”.


12 korrik 2018 (gazeta-Shqip.com)