Një 47 vjeçar shqiptar është ekstraduar në Itali, pas një kërkimi të gjatë prej rreth 20 vjetësh nga autoritetet vendase i akuzuar për vrasje.


093958353-d05558a5-775f-41c7-b898-b290542d10e3
Viktima

Luan Vrapi akuzohet si i autor i vrasjes së 22-vjeçarit shqiptar Hyso Telharaj, ngjarje e ndodhur më 8 shtator të vitit 1999 në Foggia.


I arratisuri, u gjurmua falë bashkëpunimit të shpeshtë dhe të konsoliduar midis policisë shqiptare dhe zyrës së ekspertit italian të sigurisë që operon në Tiranë. Pasi përfundoi në aeroportin e Romës, ai iu dorëzua autoriteteve të burgut në pritje të vendimit të mëtejshëm të gjykatës.


Emri i Hysos është bërë simbol kundër shfrytëzimit në punë dhe në 20 vjetorin e vdekjes, në shtator 2019 shoqata Libera organizoi tri ditë kujtese me titull “Buzëqeshja e ëmbël e Hyso Telharaj”.


Screenshot_1-34
Luan Vrapi

I riu kishte shkuar në Itali për të kërkuar punë dhe kishte përfunduar si punëtor në bujqësi në Capitanata. Hyso ishte 22 vjeç kur u përpoq të rebelohej kundër korporatave, duke paguar me jetën e tij refuzimin për t’u dhënë atyre një pjesë të fitimeve të tij.


Siç shkruan La Stampa i riu u vra në një vilë në periferi të Borgo Incoronata nga një komando e armatosur. Gjatë ditës në fushat e Capitanata për të mbledhur domate, natën disa orë pushim në një shtëpi të improvizuar. Disa miq u përpoqën ta paralajmëronin se po e kërkonin. Por ai, zgjodhi të mos ikte. Ai u rrah, pastaj u qëllua për vdekje me nëntë të shtëna. Kushëriri i tij – i cili kishte mbërritur në Puglia dhe ishte me të – u ndalua.


Një udhëtim nga Shqipëria në brigjet italiane për të ndihmuar familjen e tij dhe për të vazhduar studimet. I fundit prej gjashtë fëmijëve, kjo ishte ëndrra e tij, e ndërprerë në mes nga refuzimi për t’ia dorëzuar korporatave pothuajse gjysmën e fitimeve të tij prej 13 mijë liretash për një kuti domate.