Transmetuar me 19052015 - 0118


PUBLICITET

Nga Edison Kurani IBNAbr
br
Ka perfunduar Festivali Kombetar Folklorik ArgjiroFestON 2015 i cili u zhvillua nje jave ne kalane e Argjiros ne Gjirokasterbr
br
Ne kete eveniment te muzikes autentike shqiptare moren pjese grupe muzikore tradicionale nga i gjithe vendi e po ashtu edhe nga Kosova FYROM dhe Mali i Zibr
br
mimet e medha te ketij festivali shkuan ne Tirane Korce dhe Berat si dhe ne Malin e Zi dhe FYROMbr
br
Nje jave kulture e ruajtur ne shekujbr
br
Per nje jave rresht ansamble dhe artiste popullore nga hapesira mbareshqiptare performuan ne skenen e festivaleve folklorike te Gjirokastres Kete radhe festivali ishte konceptuar 24 ore ne dite 7 dite me radhe prezantim te grupeve te ndryshme muzikore gjithsej 1500 pjesemarres mes tyre edhe nga arbereshet e Italise dhe SHBA e po ashtu nga disa vende te BE si dhe Turqia e Zvicrabr
br
Vend te rendesishem ne festival kishin grupet nga minoriteti grek si dhe disa minoritete te tjera ne Shqiperibr
br
Ne perfundim te organizmit juria vleresoi me cmimin e madh te festivalit Qarkun e Tiranes Dy cmime te dyta u dhane per grupet e Beratit dhe Korces dhe cmime te treta fituan grupi i Malit te Zi dhe grupi i FYROMbr
br
Po ashtu u dhane cmime te vecanta per tekstin me te vjeter folklorik kostumografine me te mire vallen me te spikaturbr
br
Te ftuar speciale ne mbremjen finale ishin emra te njohur te muzikes shqiptare si Rona Nishliu Merita Halili Raif Hyseni Eli Fara Gezim Nika Petrit Lulo Olen ezaribr
br
Kurse i  ftuari me i vecante i mbremjes ka qene rapsodi 105 vjecar Gjok Nonajbr
br
Per kryeministrin Edi Rama diversiteti i trasheguar qe u pa edhe ne kete festival eshte vlere e rendesishme Ky shkembim mes popujsh e bashkesish kulturash e traditash eshte fytyra e vertete e Ballkanit - thote zRamabr
br
Ministrja e Kultures Mirela Kumbaro thote se 7500 njerez te pasionuar pas folklorit u aktivizuan ne kete festivalbr
br
Ajo e quan festivalin si monumenti me i madh i trashegimise jomateriale i cili jo vetem duhet ruajtur si institucion por duhet te jete i forte dhe i gjalle qe te mund te percillet e te trashegohetbr
br
Perpjekje per ruajtjen e vleravebr
br
Festivali Kombetar Folklorik Gjirokastres dikur ne 5 dekadat e diktatures komuniste zhvillohej cdo 5 vjet dhe ishte nje eveniment qe shteti i jepte shume rendesibr
br
Ne keto 25 vite demokraci ky festival e humbi shkelqimin e dikurshem Disa perpjekje ishin bere per ta mbajtur gjalle por ato ishin te vaketabr
br
Sivjet festivali ishte i organizuar me mirebr
br
Evenimenti me masiv dhe me i rendesishem i viteve te komunizmit ne Shqiperi rikthehet per te sjelle traditen e muzikes popullore shqiptarebr
br
Festivali Folklorik Kombetar i Gjirokastres do te zhvillohet per nje jave rresht ne jug te venditbr
br
Ai do te zhvillohet ne Kalane dhe Qendren Historike te qytetit muze te Gjirokastres Pasuri boterore e njerezimit mbrojtur nga UNESCO Ky festival konsiderohet nga ministria shqiptare e Kultures si nje nga ngjarjet madhore te pasurise shpirterore e cila realizon perfaqesimin me te plote te hapesirave gjeografike te trashegimise kulturore shpirterore mbarekombetarebr
br
Organizimi i Festivalit Folklorik Kombetar Gjirokaster 2015 ka per qellim ruajtjen mbrojtjen dhe propagandimin e vlerave me te mira te trashegimise jomateriale te vlerave etnomuzikore etnokoreografike etnografike te kostumeve popullore veglave muzikore riteve traditave zejeve kulinarise etj te krijuara prej shekujsh nga populli shqiptar - thote ministrja e Kultures Mirela Kumbarobr
br
Ne fakt ky eshte festivali ikone i muzikes autentike shqiptare Ne vitet e komunizmit ai zhvillohej cdo kater vjet dhe konsiderohej si shume i rendesishem pasi atje zhvillohej muzika popullore shqiptarebr
br
Ekspertet thone se festivali do te sherbeje per mbrojtjen promovimin dhe popullarizimin e vlerave me te mira muzikore koreografike etnografike trasheguar ne shekuj Po ashtu synohet terheqja e brezit te ri ne veprimtarite e trashegimise jomateriale Kjo pritet te sjelle kalimin e ketyre vlerave nga brezi ne brez festivali do te evidentoje edhe krijimet me te lashta duke ruajtur pastertine burimorebr
br
Ekspedita dhe hulumtime ne gjithe vendinbr
br
Komiteti Kombetar i Trashegimise Jomateriale thote se pergatitjet per Festivalin Folklorik Kombetar te Gjirokastres FFK kishin nisur prej disa muajsh Nga 12 prefekturat e vendit do te marrin pjese 12 grupe perfaqesuese me rreth 50 artiste pjesemarres Pritshmerite e pjesemarrjes ne FFK shkojne ne rreth 1200 artiste popullorebr
br
Ne respekt te vlerave te diversitetit kulturor dhe te jetuarit se bashku ne programet e cdo qarku u perfshine edhe vlerat kulturore qe kane minoritetet dhe pakicat gjuhesore qe kryejne veprimtarine e tyre brenda territorit te qarkutbr
br
Ne FFK konkurruan edhe tri grupe artistike nga Kosova dy grupe nga shqiptaret e Maqedonise si dhe nje grup nga shqiptaret e Malit te Zi Te ftuar ishin edhe grupe nga arbereshet e Italise shqiptaret e SHBA Greqise Turqise Zvicres si dhe pasti nje shfaqje nga Ansambli Kombetar i Kengeve dhe Valleve Popullorebr
br
Te ndalet denatyralizimi i muzikes folklorikebr
br
Instituti i Antropologjise Kulturore dhe Studimeve te Artit eshte nje institucion i specializuar ne fushen e trashegimise kulturore Ekspertet e saj thone se kane vendosur kritere shkencore te pjesemarrjes per te shmangur problemet e derisotme ne denatyralizimin e muzikes folklorike amatorizmin ne prezantimin e veshjeve popullore etjbr
br
Ne fakt ky eshte problemi me i madh me te cilin perballe muzika popullore shqiptare Kengetaret e 25 viteve te fundit kane bere te pamunduren qe ta shkaterrojne folkun e vertete duke synuar komercializem dhe fitim te shpejte Kenget popullore jane keqperdorur dhe jane ndryshuar Per me teper edhe prezantimi i tyre ne shume raste eshte i papranueshem me veshje larg traditavebr
br
Ndaj ministrja e Kultures thote se ne kete Festival do te evitohen shfaqjet qe denatyrojne folklorin tendencat dhe elementet e tepruar spektakolare dhe amatorizmibr
br
Inventarizim vlerash kombetarebr
br
Ministria e Kultures thote se po synon mbrojtjen studimin popullarizimin inventarizimin dhe katalogimin informatik te objekteve te trashegimise kulturore Prej disa muajsh po punon dhe per krijimin e nje baze te dhenash per te gjitha shoqatat kulturore-artistike rapsode interpretues e bartes te folkloritbr
br
Katalogimi i derisotem rezulton ekzistencen ne rang republike te 80 shoqata kulturore-artistike 75 ansamble popullore 36 rapsode e bartes folklori 34 orkestrina popullore si dhe 20 artizane prodhues te kostumeve popullorebr
br
Ky hartim te dhenash ka ndihmuar ne percaktimin dhe identifikimin e gjendjes se kostumeve popullore per te cilat jane verejtur shume deformime degradime e abuzime si dhe amatorizen ne paraqitjen e tyre ne skene - thote ministrja e Kulturesbr
br
Ne te gjithe vendin rezulton se gjendja e kostumeve popullore paraqitet e mjerueshme Ne 8 bashki eshte rreth 25 shume te demtuara 40 me mungesa 20 te perdorshme ne skene dhe 15 me deformime te shumtabr
br
Festivali ne periudhen e diktatures zhvillohej cdo kater vjet Ai u nderpre ne fillim te viteve 90 dhe u rikthye me edicionin e nente vetem ne vitin 2009ibna

lang enUS

p idlastbrbr