Shkembinjte korale jane si qytete nen uje. Ne to banon cereku i qenieve nenujore qe sherbejne si burim ushqimi per miliarda njerez atje punesohen miliona vete dhe sherbejne si brez izolues nga valet e stuhive detare per komunitetet bregdetare. Por tani sharrat koralore ndodhen ne veshtiresi per shkak te peshkimit pa kriter ndotjes urbane dhe industriale dhe ngritjes se temperatures se oqeanit. Fati i shkembinjve koralore lidhet ngushte me ate tonin... nje lidhje e cila shpjegohet mire ne nje film te ri 3-dimensional.


Dokumentari i ri titullohet Shkembi i fundit koralor qytete nen uje. Ai trajton dramen e jetes se perditshme ne ekosistemet korale ne te gjithe boten. Producentet e filmit Luke Cresswell dhe Steve McNicholas nuk donin thjesht te krijonin nje film te mrekullueshem nga ana vizuale. Ata donin te krijonin gjithashtu nje film te pergjegjshem.


Ne se doni mbroni dicka fillimisht duhet ta vleresoni ate thote producenti Cresswell.


Ne donim te tregonim me kete film shtrirjen dhe diversitetin e jetes ne pergjithesi dhe si nderlidhen ato se si humbja e nje elementi do te kishte nje efekt domino per te gjithe ekosistemin tone thote producenti McNicholas.


Krahas me kafshet grabitqare filmi portretizon edhe molusqet e vegjel qe u ngjasojne alieneve. Ai eshte nje udhetim ne ujerat bregdetare te ishullit Palau ku jetojne miliona kandile.


Por ekosisteme te tjera shkembore nuk jane dhe aq te shendetshme thote John Christensen drejtor i Programit te Shkembenjve Koralore ne Administraten Kombetare Oqeanike dhe Atmosferike NOAA.


Te dhenat vizuale qe kemi perfshijne edhe koralet vdekura. Ne ne programin NOAA perqendrohemi tek tre elemente kjo perfshin ndikime qe lidhen me ndryshimet klimatike ngrohjen e temperaturave ne siperfaqen e ujit  me nivelin e acidit ne oqeane qe eshte edhe tema qendrore e filmit. Kemi edhe ndikimin e ndotjes se nga burimet tokesore.


John Christensen thote se keto ndikime thuajse kane shkaterruar rreth 20 per qind te shkembinjve te planetit tone. 20 per qind te tjere mund te demtohen ndjeshem deri ne vitin 2030.


Pra jo vetem qe shohim shkembinj koralore te shkaterruar ne zonat qe jane ne degradim te rende por veme re edhe nje pakesim ne mase te biodiversitetit.


McNicholas dhe Cresswell shpresojne qe filmi i tyre te sherbeje jo vetem per informimin e njerezve.


Ata duan qe ai edhe ti motivoje njerezit te angazhohen ne perpjekjet per ti shpetuar shkembinjte koralore.


Nje teme qe trajton filmi eshte edhe ajo e lidhjes mes qyteteve ku ne jetojme dhe atyre nen uje me te cilat ne kemi nje varesi reciproke.


Mendoj se ne se i referohemi intervaleve kohore dhe fotografimeve ajrore kjo te ben ta shohesh qytetin ndryshe. Shikon grumbullin e njerezve ate te ndertesave dhe kjo te ndihmon te shohesh shkembinjte koralore.


Keto dy bote bashkohen ne fund te filmit ne nje park nenujor te Meksikes te mbushur me qindra skulptura me permasa jetesore qe portretizojne njerezit dhe objektet. Algat dhe koralet i shnderrojne skulpturat ne nje bote te re nenujore simbolike ku femijet zhyten dhe notojne ne mesin e tyre.


Shkembi i fundit koralor eshte tani nje pergjegjesi e jona te cilen ne nuk mund ta injorojme. E ardhmja e tij eshte ne duart tona.