Rezultatet
Shifrat faktike t 5-mujorit: 0.8% m pak kontribuues. Sektort m t prekur

T dhnat faktike (prfundimtare) t 5-mujorit t par t vitit 2010 mbi nivelin e t ardhurave personale tregojn pr rnie t arktimeve. Konkretisht t ardhurat nga tatimi mbi t ardhurat personale arritn n 10.4 miliard lek nga 11.8 miliard lek t planifikuara, pra rreth 11.7 pr qind nn parashikimin pr periudhn. Krahasuar me t njjtn periudh t vitit t kaluar, kto t ardhura jan ulur me 0.8 pr qind. Ekspertt e Ministris s Financave gjykojn se pasoj e rnies s t ardhurave sht ulja e kontribuuesve.


“Nga evidencat paraprake t Drejtoris s Prgjithshme t Tatimeve, q i referohen 4-mujorit t par t vitit 2010, rezulton se: n total ka nj rnie t numrit mesatar mujor t t punsuarve pr efekt t derdhjes s kontributeve (sektori shtetror dhe sektori privat) prej 0.8 prqindsh kundrejt 4-mujorit t par t 2009”, thuhet n buletinin fiskal t ministris.


Pr sektorin privat, rnia e numrit t t punsuarve (mesatarisht n muaj) sht prej 0.5 prqindsh (4-mujor 2010 kundrejt 4-mujor 2009). Megjithat, brenda ksaj shifre, subjektet me TVSH kan nj rritje t kontribuuesve prej 4.5 prqindsh, ndrsa subjektet e biznesit t vogl nj ulje prej 8.8 prqindsh. Numri mesatar mujor i t punsuarve n sektorin publik (buxhetor dhe ndrmarrje shtetrore) rezulton i reduktuar me 2.7 pr qind.


Sipas sektorve t ekonomis, jan ulur t punsuarit n prodhim (-1.7 pr qind), ndrtim (-4.8 pr qind), transport (-5.2 pr qind), ndrsa me rritje jan tregtia dhe shrbimet, prkatsisht me +0.45 pr qind dhe +0.2 pr qind.


T ardhurat nga tatimi mbi pagn e t punsuarve t sektorit publik kan qen rreth 3.4 miliard nga 3.2 t vitit t kaluar me nj rritje prej 7.1 prqindsh, t ardhurat nga tatimi mbi pagn n sektorin jopublik kan qen 3.3 miliard lek nga 2.8 miliard t nj viti m par, me rritje prej 15.1 prqindsh.


Megjithat, n uljen e nivelit t t ardhurave t mbledhura nga TAP-i krahasuar me vitin 2009 ka ndikuar dhe zri i t ardhurave t mbledhura mbi mimin e shitjes n privatizimet e kompanive
shtetrore (n masn 10 pr qind). N vitin 2009 t ardhurat nga privatizimi ishin shum m t larta se gjat vitit n vijim.
#