Ministria e Financave: Kriza e 2009-s, pasoja mbi bizneset. Bien t ardhurat nga taksat

Ministria e Financave pranon se kriza ekonomike ka ln pasoja t rnda financiare te bizneset. N dokumentin zyrtar t raportimit t t dhnave rreth t ardhurave dhe analizs s
pas shifrave faktike, ekspertt e ministris pranojn se efektet e krizs te bizneset ka dhn ndikim t fort negativ n bilancin e t ardhurave pr buxhetin. Referuar shifrave t fundit, rezulton se nga taksa e tatim-fitimit, arritn n rreth 7 miliard e 500 milion lek nga 8 miliard e 200 milion lek t planifikuara, duke qen n nivelin 91 pr qind ndaj parashikimit. Edhe duke i krahasuar me nj vit m par, t ardhurat nga kjo taks kan psuar nj ulje prej gati 701 milion lek, ose 8.6 pr qind.


Tatimi mbi fitimin e kompanive parapaguhet n baz t fitimeve t realizuara gjat periudhave t mparshme t aktivitetit t tyre. Pr pasoj, rnia e t ardhurave dshmon prezencn e krizs ekonomike te bizneset n Shqipri. Situata parashikohet t vijoj negative pr t gjith vitin 2010 dhe kt fakt e pranon vet Ministria e Financave.


“Gjat vitit 2009, fitimet e kompanive psuan rnie dhe situata financiare e tyre u vshtirsua. Kjo ka ndikuar n uljen e ksteve t parapagimit t tatim fitimit pr vitin 2010 dhe do t ndikoj n t ardhurat e mbledhura nga ky z pr gjith vitin 2010”, thuhet n dokumentin zyrtar t raportimit t t dhnave faktike mbi t ardhurat e 5-mujorit t par.


Prej m shum se nj viti, bizneset lshuan sinjalin e alarmit mbi prezencn e krizs, duke krkuar me t madhe marrjen e masave t menjhershme. Ajo u ndje n fillim te bankat, t cilat nga paniku shtrnguan kushtet e kredive, duke shkaktuar nj lloj pengese pr biznesin q t prfitonin likuiditete. Mungesa e parave pr t investuar apo pr t qarkulluar mallin, e detyron sektorin privat q t futej n nj situat tepr t vshtir, gati n gjendje falimenti. Tjetr faktor q solli ngrin te aktiviteti privat ishte mungesa e besimit t konsumatorit, paniku i tyre psikologjik q ndikoi n nivelin e konsumit, si dhe rnia e drgesave t emigrantve, q furnizonin familjet shqiptare me t holla pr shpenzime t ndryshme, dha goditjen finale ndaj biznesit.


Parashikimet e zymta

Jo m kot, Ministria e Financave propozoi uljen e t ardhurave pr vitin 2010, n masn e rreth 27 miliard lek. Duke par ecurin e rritjes ekonomike, bilancet e biznesit q vinin gjithnj e m shum me humbje, qeveria miratoi nj paket ndryshimesh n buxhet, ku m e forta ishte vendosja e nj plani t ri t ardhurash. Kshtu, t ardhurat totale pr vitin 2010 parashikohet t arrijn nivelin e 333 miliard e 7 milion lek. Krahasuar me realizimin e faktit t vitit 2009, t ardhurat totale pr vitin 2010 parashikohet t rriten me 11.4 pr qind. Krahasuar me buxhetin fillestar t viti 2010, ky parashikim i t ardhurave totale konsiston n nj reduktim prej rreth 27 miliard e 300 milion leksh. Konkretisht, t ardhurat nga tatimet dhe doganat pr vitin 2010 parashikohet t arrijn nivelin e 229 miliard e 700 milion lekve ose me nj rritje prej 10 pr qind krahasuar me vitin 2009. Krahasuar me buxhetin fillestar t vitit 2010, ky parashikim i t ardhurave nga tatimet e doganat konsiston n nj reduktim prej rreth 16 miliard e 300 milion lek.


Prej m shum se nj viti, bizneset lshuan sinjalin e alarmit mbi prezencn e krizs, duke krkuar marrjen e masave t menjhershme.
#