26-04-2012 / Gazeta 55

Pas dy kredive ndërkombëtare dhe protestave të shumta, e ardhmja e Greqisë është ende shumë e paqartë. Dje, Guvernatori i Bankës qendrore të Greqisë, George Provopoulos, edhe një herë tjetër ka rishikuar parashikimin e tij për rritjen ekonomike të Greqisë për vitin 2012, që është dhe viti i pestë radhazi i recesioni ekonomik të vendit. Vlerësimet e mëparshme të qeverisë flisnin për një rënie prej 4.5 për qind të PBB-së në vitin 2012, FMN-ja thoshte 4.75 %, ndërsa dje Provopoulos ka ngritur aksioneve në 5 për qind (vitin e kaluar PBB-ja e Greqisë kishte zbritur në 6.9 për qind).
Gjithashtu përveç kësaj, Provopoulos përmendi edhe një dalje të mundshme nga euroja e Greqisë dhe nga Bashkimi Evropian, nëse nuk do të respektoheshin pajtimet e kursimit të masave të miratuara deri tani dhe të ardhmen. Kjo është hera e parë që Guvernatori i Bankës Qendrore greke lë të hapur mundësinë për këtë eventualitet, megjithatë, se ai e ka gjykuar katastrofale për ekonominë greke, sepse "mund ta çojë vendin dekada prapa”.  Por Hans-Werner Sinn, president i Institutit të parashikimeve ekonomike gjermane IFO (Informacion und FOrschung), tha dy ditë më parë se Greqia për të dalë nga kriza duhet të dalë nga euroja.
Për pjesën tjetër, gjërat nuk kanë ndryshuar në Greqi nga muajt e fundit, kur u vendos në minutën e fundit nga Evropa dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar një kreditimi i dytë i 130 miliardë dhe ristrukturimin e borxhit me kreditorët privatë, të cilët bënë të mundur që ky vend të anashkalonte një falimentim të vërtetë financiar, me  rezultatin e daljes nga euroja. Papunësia gjithmonë rri pezull rreth 25 për qindëshit (dhe për të rinjtë është në 50) dhe ka thënë kohët e fundit me një insistim të caktuar të mundësisë së një injeksion të tretë ndërkombëtar për të shpëtuar Greqinë.
Inflacioni në Greqi këtë vit do të bjerë me 1, 2 dhe 0.5 për qind në vitin 2013, por vetëm për shkak të kërkesës së brendshme të ulët dhe pagat e ulëta. Ndër të tjera, siç tha dje Provopoulos, depozitat greke private bankare ranë me më shumë se 70 miliardë euro nga fundi i vitit të 2009 (pra, gati një e treta e PBB-së së vendit) dhe kështu  japin më pak para për qytetarët. Për shkak të masave shtrënguese, megjithatë, këtë vit Greqia ende do të reduktojë deficitin e saj / PBB-së në rreth 6.7 për qind (kundrejt 9.1 të vitin 2011 dhe 10.3 në vitin 2010).
Ndër të tjera, në Greqi më 6 maj do të ketë zgjedhje legjislative, pas pauzë të qeverisë teknike të Lucas Papademos. Zgjedhjet do të jetë vendimtare për vendin (por  më pak të shtrenjta se më përpara) dhe për rimëkëmbjen ekonomike të saj. Parashikimet e rezultateve të zgjedhjeve nuk janë ngushëlluese. Sipas një studimi të fundit të gazetës greke “Ethnos”, në fakt, Parlamenti i ardhshëm do të jetë shumë i fragmentuar: partia konservatore Demokracia e Re (ajo që kishte trukuar llogaritë në vitet e mëparshme) duhet të jetë rreth 21.9 për qind, ndërsa PASOK (socialistët) e ish-kryeministri Jorgos Papandreu duhet të jetë në 17.8. Nëse të dhëna do të ishin këto, dy partitë e mëdha (dhe kundërshtarët) do të mund  të marrim vetëm 155 nga 300 vende në parlament (në krahasim me 201 të sotmet).
Pjesa tjetër e preferencës duhet, ndër të tjera, të jetë për të majtën radikale (aktualisht e ndarë në tri parti) që duhet të marrin 29 për qind të votave, disa grupe konservatore disidentë nga Demokracia e Re (17.6 përqind), ndërsa 5, 2 për qind e grekëve do të votonin për të ekstremin e djathtë, partia "Agimi i Artë". Nga ky skenar është ende e vështirë për të kuptuar aleancat dhe qeveritë e ardhshme, por është e sigurt se, siç vuri në dukje  FMN-ja për të marrë ndihmë financiare nga bashkësia ndërkombëtare, kushdo që do të shkojë në qeveri do të miratojë shkurtimet shtesë të shpenzimeve për 11 miliardë euro për 2013-2014 dhe do të rekuperojë 3 miliard e të ardhurave nga taksat.

...