Mashkulli “i vërtetë” ka ndryshuar. Nuk është më ai egoisti në shtrat dhe i aftë për të treguar eksperiencat e shumta seksuale, por e kundërta. Tani më së shumti i frikësohet demoralizimit të partneres. Dhe është ai që e ka të domosdoshme të bisedojë rreth seksit. Është e rëndësishme të gjesh mënyrën se si mund ta ndihmosh partnerin të përballojë pesë frikësimet më të shpeshta.

Studimet

Studimet më të fundit të psikologëve kanë arritur në përfundimin se kuptimi “mashkull i vërtetë” nuk njësohet me fjalën “rebel”, por “i ndjeshëm”. Disa vite më parë, me “mashkull i vërtetë” etiketoheshin ata që kishin marrëdhënie të shumta seksuale me partnere të ndryshme dhe në shtratin e secilës prej tyre nuk e bënin asnjëherë pyetjen “Të pëlqeu?!”. Ndërsa tani, sipas psikologëve, do të dëgjosh nga goja e një femre “ai është mashkull i vërtetë” nëse kujdeset veçanërisht për ndjenjat e saj. Pa pyetur aspak për ndjenjat e tyre, sot më e rëndësishmja është të kënaqet partnerja! E, frika se ajo nuk do të arrijë kulmin erotik është aq e madhe, sa u shkakton stres dhe ankth atyre.

Frika

Frika nga një orgazëm e shpejtë. “Meshkujt bashkëkohorë më shumë frikësohen se nuk do ta kënaqin partneren, sesa nga fakti se nuk do të arrijnë kënaqësi për vete”, - thonë psikologët. Kështu hyjnë në një rreth vicioz: Frika shton mundësinë e ejakulimit të parakohshëm. Frika se nuk do të kuptoheni seksualisht. Meshkujt frikësohen se gjatë lidhjeve nuk do të realizojnë intimitet dhe mirëkuptim për jetë të kënaqshme seksuale. Nëse edhe partneri juaj e ndien këtë frikë, është e sigurt se ju nuk flisni hapur për seks. Ju mund të bisedoni për ndjenjat, synimet profesionale, për planet që keni me fëmijët tuaj etj., por vetëm për seks jo. Ky është problem i shpeshtë midis partnerëve, ngaqë meshkujt mendojnë se seksualiteti është çështje instinktive, shumë e natyrshme, për të cilën nuk ka nevojë të flitet. Por, pas heshtjes së tij mund të fshihet frika se dëshirat e tij seksuale ju duken të pahijshme. Gjatë aktit seksual ju shikon në sy? Ndjek çdo ndryshim në frymëmarrjen tuaj? Shpesh ju pyet: “Të pëlqen?”. Këto shenja nuk duhet lënë pas dore. Nëse vazhdimisht është i kujdesshëm, e harron veten dhe mund të ndodhë që ta humbë ereksionin.

Dëshirat

Frika se nuk do t’i kuptojë dëshirat e tua. Fjala është për frikë shumë të ngjashme me të parën. Në qoftë se partneri frikësohet se nuk e kupton atë që ju dëshironi, problemi mund të qëndrojë te ju. A e dini saktësisht çfarë ju pëlqen më shumë gjatë aktit seksual? Shumë femra e zbulojnë herët çfarë nuk u pëlqen, por asnjëherë nuk e kuptojnë se çfarë u pëlqen. Kjo ka të bëjë dhe mentalitetin e femrës, që i është dashur historikisht të kënaqë mashkullin e të mos mendojë për vete dhe dëshirat e saj.

Frika se nuk do të jetë shumë i aftë. Kjo është frika kryesore e mashkullit, nga e cila pastaj vijnë të gjitha frikësimet. Është e shpeshtë në fillim të lidhjes ose të kontaktit për një natë. Te çiftet më me përvojë kjo frikë humb ngaqë kënaqësia e partneres është dëshmi e aftësisë të tij. Në qoftë se ai është edhe më tutje i pasigurt, edhe pas lidhjes suaj më të gjatë, pyesni veten se mos është problemi te ju. Ndoshta e vlerësoni ashpër ose mendoni se nuk është mjaft i mirë për ju. Pas aktit shpeshherë ju pyet: “A të pëlqeu?”. Për shkak të ngarkesës së vazhdueshme nuk mund të arrijë atë që do. Ndonjëherë dëshiron të bëjë më shumë dashuri, sesa seks, duke e bërë marrëdhënien të bezdisshme.

Frika se nuk do të përjetoni orgazëm. Është reflektim i problemit të vetë femrave. Nëse ai frikësohet se nuk do t’ju sjellë në kulmin e kënaqësisë, kjo do të thotë se nuk “i tregon” qartë si mund ta përjetosh këtë kënaqësi.

7 Mars 2009