Ne fakt emri i perket nje fshati ne Luksemburg i cili ndodhet shume prane kufirit qe lidh disa vende evropiane. Atje rrjedh lumi Mozele i cili lidh Gjermanine dhe Francen.

Ne fshat ndodhen nje moment me tre yje per nenshkruesit e pare te traktatit Shengen Holanda Belgjika dhe Luksemburgu qe te tre vendet me nje yll nderkohe qe dy yjet e tjere jane per Francen dhe Gjermanine.

Fshati ka rreth 500 banore dhe eshte shnderruar tashme ne simbol te levizjes se lire ne mbare Evropen. Marreveshja Shengen u firmo me 14 qershor te vitit 1985 pra 25 vite me pare nga pese vende te Evropes nga dhjete shtete qe ishin anetareve te Komunitetit Ekonomik Evropian.

Me ane te kesaj marreveshje synohej levizja e lire ne keto vende pa barriera kufitare. Marreveshjet e Shengenit dhe rregullat e miratuara ne baze te tyre jane krejtesisht te ndara nga strukturat e BE-se deri ne Traktatin e Amsterdamit 1997. Zona e Shengenit aktualisht perbehet nga 28 vende evropiane duke mbuluar nje popullsi mbi 400 milione banore.

Disa prej vendet te zones Shengen nuk jane detyrimisht anetare te Bashkimit Evropian ashtu sikurse disa vende anetare nuk jane pjese e zones Shengen. /Saimir Lleshi/Start/

2010-11-08 1439