Një gjykatë australiane ka shpallur fajtor një arqipeshkv katolik për fshehjen e rastit të abuzimit seksual të fëmijëve në vitet 1970.


Philip Wilson, kryepeshkopi i Adelaidës, bëhet katoliku më i vjetër në botë që akuzohet dhe dënohet për këtë vepër penale. Policia zbuloi se ai kishte mbuluar abuzimin e djemve të altarit me një koleg pedofil në New South Wales.


Gjatë gjykimit të tij ai mohoi të kishte marrë pjesë në abuzimin seksual të disa prej viktimave.


Në një deklaratë të lëshuar nga kisha të mërkurën, Wilson tha se ishte “pa dyshim i zhgënjyer” me vendimin dhe do të merrte parasysh mundësitë e tij ligjore.


Muajin e shkuar, Wilson i tha Gjykatës Vendore të Newcastle se ai nuk kishte dijeni për veprimet e priftit James Fletcher, për ngjarjen e cila ndodhi kur ai ishte një prift prijës në Maitland, 130 km (80 milje) në veri të Sidneit.


Fletcher u dënua më vonë për nëntë akuza për abuzim seksual të fëmijëve në vitin 2004 dhe vdiq në burg në vitin 2006.


Një nga viktimat e tij, ish-djali i altarit, Peter Creigh, i tha gjykatës se ai e përshkroi abuzimin te Wilson në detaje në vitin 1976, pesë vjet pasi ndodhi. Gjykatësi Robert Stone hodhi poshtë pretendimet e Wilson se nuk kujtonte bisedën dhe tha se Creigh ishte një dëshmitar i besueshëm.


Prifti e dinte se “ajo që po dëgjonte ishte një pohim i besueshëm dhe i akuzuari donte të mbronte Kishën dhe reputacionin e saj”, tha Gjykatësi Stone.


Një tjetër viktimë, emri i të cilës nuk mund të bëhet i ditur, i tha gjykatës se zbuloi abuzimin kur ishte 11 vjeç. Ai tha se Wilson i tha atij se ai po thoshte gënjeshtra dhe duhet të recitonte 10 faljet e Hail Mary si dënim.


Wilson do të dënohet në qershor dhe do të përballet me një dënim maksimal prej dy vjet burg.


22 maj 2018 (gazeta-Shqip.com)