Marrëveshja ndërmjet sindikatave dhe kompanive në rajonin e Baden-Wuerttenberg: rritja e listës së pagave prej 4.3% dhe e drejta për të shkurtuar javën e punës për një periudhë maksimale prej dy vjetësh


Një javë prej 28 orësh pune për ata që duhet të ndihmojnë të afërmit dhe fëmijët dhe një rritje në listën e pagave prej 4.3%. Sindikata e metalurgjisë gjermane Ig Metall arrin një fitore të bukur që përfundoi në Shtutgard. Akronimi, i cili grumbullon punëtorë në sektorët metalurgjik dhe elektrikë – 3.9 milionë në nivel federal është kjo marrëveshja e fundit për Tokën e Baden-Wuerttenberg, duke sjellë në shtëpi jo vetëm një rritje të pagës prej 4.3% nga prilli, por edhe e drejta për të shkurtuar javën e punës për një periudhë maksimale prej dy vjetësh.


Risitë – Rregullat e reja do të zbatohen për 900 mijë punonjës në këtë sektor. Të gjithë ata që kanë nevojë për të ndihmuar të afërmit ose fëmijët e moshuar ose të sëmurë do të kenë të drejtën të kërkojnë javën e 28 orëve, për një periudhë që varion nga një minimum prej 6 muaj deri në një maksimum prej 24. Pas kësaj, punonjësi automatikisht do të kthehet në 35 orë nga kontrata origjinale.


Sindikata nuk ka arritur të marrë miratimin e një rregullimi të rrogës, që thuhet në shkallën e parë: kushdo që zgjedh këtë opsion do të shohë një prerje proporcionale në pagë. Por kjo mund të kompensohet me 8 ditë pushim pune.


Nga ana tjetër, ekziston mundësia që kompanitë të rrisin kontratat 40-orëshe të dakorduara deri më tani me punonjësit e tyre.


Kush do të bashkohet? Marrëveshja erdhi direkt pas mobilizimit të javëve të fundit, të cilat e kishin çuar sindikatën drejt këtyre 24 orëve abstenim nga puna. Homologu i punëdhënësit kishte frikë se kjo gjë do të përfundonte me fund të hidhur dhe do të jepnin rrugë. Suddeutsche Zeitung, gazeta e qendrës së majtë, flet për një “bast”.


“Pjesa më e fortë e marrëveshjes është ajo që lidhet me rritjen e pagave, – lexojmë, – pasiguria përfaqësohet nga koncesioni në afatin kohor. Sa punëtorë do të përfitojnë pyetet shtypi të cilët me të vërtetë do ta kërkojnë atë në ditën e shkurtimit të pagës?


9 shkurt 2918 (gazeta-Shqip.com)