Nxnsit e arsimit parauniversitar duhet t sigurojn t paktn 90 kredite pr t kaluar nga njri institucion n tjetrin

Sivjet, ndryshe nga prvojat e kaluara, nxnsit e shkollave t mesme dhe 9-vjeare do t vlersohen jo vetm me nota, por edhe me pik e kredite. Kjo sht nj nga t rejat e fundit q ka prezantuar MASH vetm 12 dit para se t elet viti i ri shkollor 2010-2011. Funksioni i krediteve, sipas burimeve nga Ministria e Arsimit do t jet i prcaktuar qartazi, n baz t rndsis. Ky lloj vlersimi do t shrbej pr t kaluar nga shkolla 9-vjeare n at t mesme, si dhe nga ky i fundit n shkolln e lart. Kjo taktik, sipas burimeve nga ky institucion, synon q nxnsit t vlersohen me prpikri pr gjithka q prfaqson prezenca e tyre n shkoll. Sipas ktij sistemi t ri vlersimi, tashm nuk do t ket vetm nota pr nivelin e njohurive, por nxnsit do t vlersohen me kredite edhe pr sjelljen q kan n shkoll, pr marrdhniet me njri-tjetrin, si dhe pr angazhimin n shrbimet komunitare apo projektet kurrikulare.


Kreditet

do lnd e kurrikuls brtham apo t asaj me zgjedhje ka nj numr t prcaktuar kreditesh, q varen nga rndsia e tekstit.


Pr klasn e 10 e t 11, numri i krediteve t nj lnde ose moduli gjendet duke pjestuar numrin e orve vjetore pr 36. Pr klasn e 12, numri i krediteve t nj lnde ose moduli gjendet duke pjestuar numrin e orve vjetore pr 34. Kjo do t thot q nse matematika brtham e klass s 10 ka 3 kredite, sepse 108:36=3, matematika e klass s 12 ka 4 kredite, sepse 136:34=4. E njjta mnyr prpjestimi vlen edhe pr lndt e tjera, me ndryshimin e vetm numrin e orve msimore dhe numrin e orve vjetore. Shrbimi komunitar do t vlersohet vetm me kredite, jo me not, kshtu ai ka vetm ½ krediti, sepse 18:36=1/2, ndrsa prforcimi do t vlersohet me 1 kredit duke qen se 36:36=1. Sipas burimeve t MASH-it, numri n total i krediteve q duhet t siguroj nj nxns n gjimnaz sht minimalisht 90, ku 73 i prkasin kurrikuls brtham dhe 17, lndve me zgjedhje t lir dhe t detyruar. Ndrkoh q raporti i krediteve t kurrikuls me zgjedhje t detyruar dhe asaj t lir sht afrsisht 2:1.


Nxnsi q sht kalues n lndt brtham dhe mbets vetm n modulet me zgjedhje mund t kaloj n klasn pasuese, por nuk siguron kreditet e lndve me zgjedhje. Ndrsa t rinjve q mbeten n klas nuk i njihen kreditet e fituara gjat atij viti, me prjashtim t atyre q kan fituar n shrbimin komunitar dhe n modulet profesionale, t cilat dshmohen me certifikat. “Penalizim” do t ket sidomos pr at pjes t nxnsve q nuk e plotsojn numrin minimal t krediteve pr t gjith gjimnazin, nuk e merr diplomn e maturs.


Pikt

Pikt vjetore t shkolls s mesme pr nj nxns mbshteten n dy parime baz. I pari parashikon q lnd specifike do t ken pesha t ndryshme n prcaktimin e pikve t gjimnazit. Ndrsa i dyti thekson se koeficienti pr lndt e thelluara sht 1.4 dhe 1 pr lndt e thelluara. Sipas burimeve nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs, rregulli pr nxjerrjen e pikve t gjimnazit bhet nprmjet mbledhjes s pikve t t gjitha lndve q prmban programi msimor 3-vjear. E megjithat ata pohojn se n llogaritjen e pikve t shkolls s mesme prfshihen vetm modulet apo projektet q vlersohen me not dhe jo me kredite.
#