Gjumi i gruas është më i brishtë se ai i burrit, i prekshëm ndaj mijëra streseve mjedisore, thirrjes së pasardhësve dhe i gllabëruar nga shumë kërkesa për ndihmë për të dashurit. Kështu, gruaja fle, duke qenë vigjilente ndaj zhurmave në mjedisin e brendshëm të shtëpisë, pak a shumë si delfinët që flenë dhe shikojnë bashkë me dy gjysma të ndryshme të trurit të tyre. Pagjumësia dihet, nuk pranohet nga femrat dhe është motra e ankthit dhe depresionit. Nëse një grua e shëndetshme në rininë e saj, në pjesën e parë të ciklit të saj riprodhues, ka më pak rreziqe biologjike sesa çrregullimet organike të gjumit, siç janë apneja e gjumit ose çrregullimet e lëvizjes në gjumë, kjo ndryshon në periudha të veçanta të jetës si shtatzënia ose menopauzë. Hormonet femërore në fakt ndikojnë ndjeshëm në vazhdimësinë dhe efikasitetin e gjumit gjatë natës, aftësinë e tij për të rivendosur dhe mbrojtur nga sëmundjet kardio-cerebrovaskulare, si dhe rënien njohëse.


Gjatë shtatzënisë, për shembull, gjumi është i ekspozuar ndaj rreziqeve të veçanta siç janë rritja e peshës, gërhitja dhe apneat e gruas shtatzënë me zhvillimin e mundshëm të hipertensionit gravidik, kushtet që ekspozojnë një lindje të parakohshme dhe të asistuar, me pasoja të dëmshme për mirëqenien maternal-fetale. Një patologji tjetër në shtatzëni shpesh përgjegjëse për pagjumësinë e nënës është ajo e këmbëve të shqetësuara, të lidhura me mungesën e hekurit dhe faktorëve të tjerë neurotrofikë tipikë të kësaj faze dhe që ndikon jo vetëm vazhdimësinë e gjumit të nënës, por edhe është mirëqenia e nënës dhe fetusit, duke shkaktuar ndryshime kardiovaskulare që përfaqësojnë sa më shumë faktorë rreziku në kontekstin e shtatzënisë. Dhe ç’të themi për puerperium dhe ndryshimet humorale të nënës së re që një gjumë i papërshtatshëm për shkak të kërkesave të reja të pasardhësve nuk mbron dhe shpesh i dorëzon sinjalit të lindjes (sindromi i ditës së tretë), nëse jo ndaj psikozës puerperale me rreziqet e njohura për veten dhe për pasardhësit? Menopauza, nga ana tjetër, përfaqëson një periudhë të mëtejshme të cenueshmërisë biologjike, në të cilën rënia e papritur e hormoneve riprodhuese ndryshon shpërndarjen e peshës trupore dhe i jep gruas një rrezik biologjik të çrregullimeve të frymëmarrjes të ngjashme me atë të burrit.


Kohët e fundit, disa ekspertë italianë të sëmundjes së gjumit kanë përqendruar studimet mbi patologjitë e ndryshme të gjumit në menopauzë dhe pasojat e tyre në emocionet dhe gjendjen shpirtërore, aftësitë njohëse, mirëqenien psikofizike, rrezikun kardio dhe cerebrovaskular dhe, përsëri , të ekstrave dhe mirëmbajtjes së këmbëve të shqetësuara me rrezikun hypertensiv dhe komorbiditetin psikiatrik të lidhur me të. Raportet e ndryshme të ekspertëve u mblodhën dhe u rishikuan në një vepër të vetme që do të publikohet së shpejti në revistën shkencore ndërkombëtare Maturitas dhe do të prezantohet në Romë më 6 prill gjatë punimeve të Konferencës Kombëtare në Itali Sonno 2019.


Në këtë koleksion doli qartë se në menopauzë vlerësimi i depresionit që shoqërohet me pagjumësi kronike qëndron në vlera mbi 80%, deklaron Prof. Rosalia Silvestri i Qendrës Ndërdisiplinore për Mjekësinë e Gjumit të Messinës, në mesin e ekspertëve (apnea morphectic) rreth 3%, me një rrezik të lartë të hipertensionit me 40%. Përqindja e RLS (këmbët e shqetësuara), përfundon Prof. Silvestri – në menopauzë është midis 15-20%, ndërsa të dhënat epidemiologjike në lidhje me të gjitha gratë janë më pak se 4%!. Organizatorët e Italia Sonno 2019, pneumologu Dr Loreta Di Michele dhe neurologu Sergio Garbarino, në këtë edicion të tetë, dëshironin të trajtonin një nga aspektet më universale dhe nënvlerësuar: Gjumi: një e treta e jetës sonë.


Me gjithë avancimin e njohurive shkencore dhe teknologjike të shoqërisë sonë, ne vazhdojmë të nënvlerësojmë rëndësinë e madhe të një sasie të mirë dhe cilësie të gjumit për mirëqenien, shëndetin dhe jetën tonë, thotë Dr Garbarino Mposhtja e kësaj amnezie kolektive kulturore përfaqëson qëllimin e botës shkencore dhe të konferencës sonë. Doktoresha Loreta Di Michele shpjegon: Për vite të tëra me Italia Sonno ne kemi punuar shumë për të përhapur informacionin shkencor mbi gjumin dhe rëndësinë themelore që ajo mbulon në jetën tonë për publikun e gjerë, çrregullimet gjinore dhe parashomnias janë vetëm disa nga temat që ne do të përballemi me ekspertët më të mëdhenj të thirrur për të ndërhyrë. Shpresojmë që këtë herë mediat të na ndihmojnë në misionin tonë.