Lamtumirë Google+ 2, prilli do të jetë dita përfundimtare e mbylljes së Google +. Rrjeti social Big G nuk ishte në gjendje të kapte përdoruesit dhe kështu, pas vetëm tetë viteve të jetës, kompania vendosi ta braktiste atë përgjithmonë. Përmbledhje e të metave të sigurisë që ka prekur 500 mijë përdorues. Por, duke pasur parasysh se disa platforma që tani i përkasin të kaluarës – në radhë të parë MySpace – janë akoma aktive, edhe pse tani kanë hyrë në varreza të heshtura, është e çuditshme të mendojmë se nuk do të shohim G-plus mes rrjeteve kryesore sociale në një sfond të kuq. Kompania e arsyetoi vendimin për shkak të përdorimit të ulët dhe sfidave për të mbajtur një produkt të suksesshëm që plotëson pritjet e përdoruesve.


E vërteta është ndoshta se kjo e metë ishte me të vërtetë invazive dhe se ka ardhur koha për ti thënë lamtumirë Google+. Këtu është një udhëzues i shpejtë dhe i lehtë për t’u përgatitur për mbylljen e shërbimit, por së pari nevojitet një sqarim. Vetëm shërbimi Google + do të mbyllet dhe jo Gmail, Google Photos ose ndonjë platformë tjetër të gjigantit Mountain Vieë. Profili i Google gjithashtu do të mbetet i pandryshuar. Shkelja e sigurisë Google+ ka lindur në qershor 2011 në një përpjekje për të konkurruar me Facebook dhe Tëitter, rrjetet sociale që në atë kohë po përjetonin një periudhë të suksesit të madh. Shërbimi u hartua për të dialoguar në mënyrë aktive me produktet e tjera të ekosistemit Google, si p.sh. YouTube.


Dhe në të vërtetë në vitet e para numri i abonentëve u rrit shpejt – çdokush me një llogari gmail ose në platformën video më në fund e provoi – por në aspektin e përdorimit, mediat sociale kurrë nuk ishin në dorë të rivalëve. Koha mesatare e shpenzuar në Google+ ishte rreth 5 sekonda. Dhe pavarësisht se ka arritur pragun e rreth 300 milionë përdoruesve, në nivelin ekonomik (dhe jo vetëm) projekti ishte në fakt një dështim.


Në tetor, Wall Street Journal raportoi një shkelje në sigurinë e Google + (që ndodhi në një periudhë prej 2015 deri në mars 2018), gjë që do të vinte në rrezik të dhënat private të llogarive të 500 mijë përdoruesve. Kompania pastaj konfirmoi, së pari duke njoftuar një seri ndryshimesh të privatësisë dhe pastaj bllokimin përfundimtar të shërbimit.


Sipas hetimit, emrat dhe mbiemrat e qindra njerëzve dhe adresat e tyre të postës elektronike, data e lindjes, gjinia, vendbanimi, profesioni dhe statusi martesor mund të kenë qenë të ekspozuara, edhe pse kompania nuk ka prova për përdorime të pahijshme. Përse mbyllet Një ish-punonjës i projektit, Morgan Knutson, menjëherë pas shpalljes së mbylljes përfundimtare të rrjetit social, vendosi të tregonte sa të tmerrshëm ishin kolegët dhe menaxherët. Sigurisht, fjalët e një ish-i duhet gjithmonë të merren me një distancë minimale, por zbulimet e njeriut janë tronditëse. Është e rrallë për të lexuar fjalë të zjarrtë në Google nga ish-punonjësit (Knutson ka punuar atje për tetë muaj deri në vitin 2012): gjiganti hulumtues online mbetet një nga kompanitë më të mira të Silicon Valley për të punuar dhe është e vështirë që ankesat të dalin.


Por Knutson kishte arritur limitin. Para së gjithash, njeriu përshkruan një shërbim që mungon tërësisht nga një vizion i përgjithshëm, një projekt që po harxhonte burime dhe që megjithatë shkoi përpara falë mbrojtjes së Vic Gundotra, një ish-menaxhues i fuqishëm i Google, i cili kishte marrë drejtimin e shoqërisë. Nuk kam imagjinuar kurrë të bashkohem me një ekip prej më shumë se 50 dizajnuesish, shumë prej të cilëve kurrë nuk kishin projektuar diçka më parë, shkruan zbuluesi, Ata nuk ishin praktikantë, ata ishin dizajnerë në debutimin e tyre absolut dhe ata e bënë atë në Google, vazhdon i zhgënjyer, Mendimi i parë ishte çfarë?!?


A do të ishte kjo një punë? Dhe ju paguajnë për ta bërë atë? Knutson e ka atë për të gjithë, madje edhe me ndërtesën ku punoi (Mund të përshkruhet vetëm si kitsch, mobilie e shëmtuar, e shpifur) dhe madje edhe me veganin e kafesë Larry Page, një nga dy themeluesit, një vend në modë të quajtur Cloud se nuk do të ishte e qëndrueshme në botën reale. Por është për kolegët që rezervojnë helmin më të madh. Mos harroni një zëvendëspresident, Vic Gundotra, i cili e përdori karizmin e tij për të flirtuar vazhdimisht me gratë e ekipit, i cili mund të shihte ekranin e kompjuterit tim nga pozicioni i tij dhe në tetë muaj në të cilin përfundova duke udhëhequr ridizajnimin ai nuk ka thënë një fjalë në lidhje me produktin e tij, pa përshëndetje, pa mirupafshim, pa falënderime, pa shtrëngim duarsh apo kontakt me sy.


Çfarë humbim dhe si ta shpëtojmë Më 2 prill, serverët do të fshijnë gjithçka që është e pranishme në Google+ që do të thotë profilin tonë dhe fotot dhe videot që kemi ruajtur në albume. Por mos u frikësoni. Duke pasur parasysh përdorimin e vogël që shumë prej nesh kanë bërë, ndoshta nuk do të ketë asgjë të postuar. Për të qenë i sigurt, megjithatë, mjafton të hapësh sajtin Google+ nga kompjuteri yt. Në këtë pikë mund të zgjedhim të ruajmë atë që na intereson dhe nëse dëshirojmë të lëvizim skedarët në Fotot e Google, iCloud, Flickr ose ndonjë platformë tjetër fotografike. Si të shkarkojmë të gjitha të dhënat tona Për ata që kanë bërë përdorimin intensiv të mediave sociale, Google ju lejon të shkarkoni një paketë me të gjitha të dhënat.


Mjafton të zgjidhni të gjitha të dhënat që jeni të interesuar për shkarkimin dhe më pas zgjidhni formatin me të cilin do të shkarkohen (.zip është mirë), madhësinë (vendosim 50 Gb për të qenë i sigurt) dhe si t’i pranojmë ato. Në rastin e fundit ne do të jemi në gjendje të zgjedhim, nëse i kemi ato, t’i ngarkojmë të dhënat drejtpërdrejt në një shërbim tjetër cloud si Dropbox, Box, Drive ose OneDrive. Për shumë prej nesh (shumica, në pasqyrim) mbyllja nuk do të sjellë ndonjë ndryshim. Ne thjesht nuk mund të postojmë përmbajtje në mediat sociale, por duke parë që shumë pak njerëz e bënin atë kur ishte në kapacitet të plotë, vështirë të ndjehet mungesa tani.