Hulumtime të ndryshme kanë nxjerrë në pah përfitimet e njerëzve single


Nëse Shën Valentini i ka bërë njerëzit që janë single të ndjehen vetëm, atëherë ja 5 arsye të mira për ta marrë veten më vonë: të qenit të ‘lirë’ përmirëson formën fizike dhe peshën, stimulon rritjen personale dhe kreativitetin, si dhe përmirëson marrëdhëniet shoqërore. Këto janë benefite të të qenit single që janë nxjerrë nga një sërë hulumtimesh shkencore.


Për shembull, një studim i kryer në Universitetin e Bazelit në Zvicër dhe Instituti Max Planck për Zhvillimin Njerëzor në Gjermani tregon se personat single peshojnë mesatarisht 2 kilogramë më pak se bashkëmoshatarët e tyre, edhe nëse ata kanë tendencë për të ngrënë më shëndetshëm. Pesha e shtuar nga martesa u njoh gjithashtu në një studim tjetër të kryer mbi meshkujt dhe u botua në revistën Social Science & Medicine, e cila gjithashtu thekson një anë tjetër të rrezikut për linjën, atësinë.


E megjithatë, duke qenë single rritet kreativiteti personal: një studim i kryer nga Bella DePaulo, Universiteti i Kalifornisë, Santa Barbara, tregon se shpirtrat e vetmuar janë më të vetë-mjaftueshëm dhe kanë më shumë vetëvendosje; për më tepër, më shpesh ata përjetojnë emocione negative.


Studime të ndryshme gjithashtu kanë treguar se vetmia, kur nuk shoqërohet me ndjenja negative (dmth të ndjerit vetëm) shoqërohet me produktivitet më të madh në zyrë dhe kreativitet më të madh (siç del në një studim mbi Personalitetin dhe Dallimet Individuale). Personat single gjithashtu kanë miqësi më intime dhe një rrjet social më të gjerë (Gazeta e Marrëdhënieve Shoqërore dhe Personale); ato janë gjithashtu më të disponueshëm për miqtë dhe të afërmit.


Së fundi, të qenit single ju ndihmon të qëndroni në formë: një studim i gjerë mbi 13.000 individë të martuar dhe të pamartuar, të botuar në Gazetën e Martesës dhe Familjes, tregon se personat single janë më aktiv fizikisht dhe arrijnë të bëjnë pothuajse dyfishin e aktivitetit fizik (në aspektin e kohës së dedikuar për sport) krahasuar me ata që janë të martuar.


21 shkurt 2018 (gazeta-Shqip.com)