Studimet e doktoratës zgjatin tre vite akademike
Dy vjet pas propozimit t Fakultetit t Histori-Filologjis n Tiran pr hapjen e programeve t doktoraturs, Kshilli i Ministrave ka miratuar vetm dje eljen e ktij programi. Doktoraturat jan elur pr degt histori dhe gjeografi dhe sipas vendimit, ky program studimi e fillon veprimtarin msimore kt vit. Ndonse propozimi ishte ende n pritje t “ok”-it nga qeveria, burime pran fakultetit pohojn se me qindra aplikant kan shprehur interes pr t ndjekur kto studime.


Doktoraturat


Me vendim t qeveris sht miratuar gjithashtu edhe kuota e pranimit, ku pr katr programet n degn e Historis jan 90 dhe nga kto caktohet 10% pr studentt nga trojet shqiptare jasht kufijve dhe administrohet nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs, sipas krkesave t institucioneve zyrtare t ktyre trojeve. Ndrsa pr degn e Gjeografis kuota e pranimit sht 30. Tarifa e shkollimit pr programin e studimi t doktorats sht 200.000 (dyqind mij) lek dhe likuidohet pr do vit t kohzgjatjes normale. Konkretisht n kt fakultet sht hapur programi i studimeve t ciklit t tret, t doktorats, n Histori, n prfundim t s cils lshohet diploma pr gradn shkencore “Doktor (Dr.) n Histori”. N Arkeologji, n prfundim t s cils lshohet diploma pr gradn shkencore “Doktor (Dr.) n Histori, me drejtim Arkeologji”. Marrdhnie Ndrkombtare, n prfundim t s cils lshohet diploma pr gradn shkencore “Doktor (Dr.) n Histori, me drejtim Marrdhnie Ndrkombtare”. Gjithashtu nj tjetr program studimi pr Trashgimi Kulturore, n prfundim t s cils lshohet diploma pr gradn shkencore “Doktor (Dr.) n Histori, me drejtim Trashgimi Kulturore”. Doktoraturat e fillojn veprimtarin msimore n vitin akademik 2009–2010 dhe kohzgjatja e ktij programi t studimeve t doktorats sht t paktn tre vite akademike, ku prfshihen edhe 60 kredite pr studime t organizuara.


Kuotat


Kuotat e pranimit n kt program studimi jan pr Histori 30, Arkeologji 15 kuota, Marrdhnie Ndrkombtare 30 kuota si dhe pr Trashgimi Kulturore 15 kuota. Kuotat e paplotsuara rishprndahen nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs. Po n Fakultetin e Historis dhe t Filologjis, t Universitetit t Tirans sht miratuar gjithashtu hapja e programit t studimeve t ciklit t tret, t doktorats n gjeografi. N prfundim t ktij programi studimesh lshohet diploma pr gradn shkencore “Doktor (Dr.) n Gjeografi”. Programi fillon vitin akademik kt vit dhe kohzgjatja e ktij programi t studimeve t doktorats sht t paktn tri vite akademike, ku prfshihen edhe 60 kredite pr studime t organizuara. Kuota e pranimit n kt program studimi, pr vitin akademik 2009-2010, sht 30, nga ku caktohet 10% pr studentt nga trojet shqiptare jasht kufijve t Republiks s Shqipris dhe administrohet nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs, sipas krkesave t institucioneve zyrtare t ktyre trojeve.