Shqiptaret tashme mund te levizin lirshem ne 28 shtete te Europes qe deri me u duhej te kishin vize hyrje.

25 prej tyre jane anetare te Bashkimit Europian te cilave u shtohen edhe tre vendet jo anetare por qe jane pjese e zones Shengen si Islande Norvegji dhe Zvicer. Te gjithe ata qe kane nje pasaporte biometrike mund te udhetojne pa vize ne Spanje Hollande Itali France Gjermani Greqi Portugali Suedi Malte Letoni Qipro Sllovaki Lituani Estoni Finlande Luksemburg Slloveni Maqedoni Austri Bullgari Ceki Danimarke Hungari Poloni dhe Rumani.

Semafori i kuq ekziston vetem per hyrje ne Irlande dhe Mbreterine e Bashkuar te cilat edhe pse jane pjese e BE-se nuk jane pjese e zones Shengen cka do te thote se radhe ne ambasade do te mbahet vetem kur te duhet nje hyrje ne Angli. Me rregullat e reja pas liberalizimit te vizave periudha maksimale do te jete tre muaj nga data e hyrjes brenda nje periudhe 180 ditore.

Shqiptaret do te harrojne me se fundi rradhet e gjata ne dy nga ambasadat kryesore ne Shqiperi Itali dhe Greqi ku radhet e gjate dhe me dite te tera kane shoqeruar ne periudhen kohore prej 20 vjetesh.