Transmetuar me 22032015 - 2202
Zevendeskryeministri i Pare dhe ministri i Puneve te Jashtme te Republikes se Kosoves Hashim ThaciZevendeskryeministri i Pare dhe ministri i Puneve te Jashtme te Republikes se Kosoves Hashim Thaci ka dhene nje interviste per te perditshmen austriake Kleine Zeitung Intervista me zevendeskryeministrin Thaci u realizua me rastin e pjesemarrjes se z Thaci ne konferencen njeditore Te luftojme xhihadizmin bashkerisht  te mbajtur ne Vjene me nikoqire ministrat e jashtem dhe te brendshem te Austrise Sebastian Kurz dhe Johanna Mikl-Leitner dhe homologet nga Ballkani Perendimor dhe Italiabr
br
Bashkepunimi me BE-ne ndikoi ne renien e emigrantevebr
br
I pyetur rreth fenomenit te emigrimit ilegal te kosovareve ne vendet e BE-se zevendeskryeministri Thaci tha se ajo sic kishte ndodhur edhe ne vendet e tjera te rajonit edhe Kosova eshte prekur nga nje vale e emigranteve ne prag te liberalizimit te vizave  Thaci theksoi se fale nje fushate intensive te informimit dhe vetedijesimit rreth problemit te emigrimit ilegal dhe rritjes se bashkepunimit me Austrine Gjermanine Hungarine dhe shtetet tjera numri i azilkerkuesve kosovare ka rene dukshem dhe se ata e kane kuptuar se vendet e BE-se nuk do ti pajisnin me leje te punes Ai tha se trafikante dhe grupe te krimit te organizuar kishin perhapur spekulime te ndryshme te cilat kane nxitur migrimin duke nenvizuar faktin qe qytetaret e Kosoves kane mbetur shume te izoluar si te vetmit ne Evrope qe nuk gezojne drejten e lirise se levizjet ne vendet e BE-se Zevendeskryeministri Thaci tha se Kosova ka shume per te bere por edhe qe Evropa duhet te ua mundesoje kosovareve lirine e levizjes dhe se qytetaret e Kosoves jane proevropianet me te medhenj ne tere Evropen Juglindore ne shkalle prej 95br
br
Ne fund te 2015 presim rekomandime pozitive per liberalizimin e vizavebr
br
Lidhur me ceshtjen e liberalizimit te vizave per qytetaret e Kosoves zevendeskryeministri Thaci se shpreson qe deri ne fund te vitit Kosova do te marre rekomandime pozitive nga BE per levizjen e kosovareve pa viza Ai theksoi se Kosova tashme ka filluar te pershpejtoje hapat ne permbushjen e kushteve te fundit per jetesimin e ketij synimi Thaci tha se Kosova gjate ketij viti do te aplikoje per anetaresim ne Keshillin Evropes duke theksuar vere ne pah vizionin e Kosoves per anetaresim ne BE dhe NATO dhe se se kendejmi Kosova kuk ka alternative Zevendeskryeministri Thaci theksoi se Brukseli eshte vonuar ne procesin e integrimit te te gjithe vendeve te rajonit por vecanerisht me Kosoven dhe se i gjithe Ballkani Perendimor duhet ti bashkohet familjes evropiane Ai nenvizoi kercenimin nga nacionaliste radikale dhe fundamentaliste ne Ballkan e posacerisht ata qe mbeshteten ne predikime radikale te fese dhe Rusia te cilet po e keqperdorin kete situate per te shtyre perpara axhendat e tyre ne Ballkanbr
br
Kosova vazhdon te jete nje shtet sekular dhe shumefetarbr
br
Lidhur me problemin e ekstremizmit te dhunshem dhe terrorizmit zevendeskryeministri Thaci tha se keto dukuri jane importuar ne Kosove dhe ne vendet e rajonit Ai tha se ne kohen kur e kishte udhehequr Ushtrine lirimtare te Kosoves nuk kishte lejuar qe luftetare te huaj me agjenda fetare tu bashkoheshin luftes se kosovareve per liri dhe pavaresi Thaci tha se Kosova eshte nje shtet sekular por se cdo njeri ka te drejte te praktikoje fene e vet Zevendeskryeministri Thaci nenvizoi se organizata nga Lindja e Mesme kane tentuar te ushtrojne ndikim ne shoqerine kosovare permes ndihmave humanitare pas luftes Thaci theksoi se Kosova mund te kete sot me shume objekte fetare por se ndjenjat e njerezve kane mbetur po te njejtat Pra qe Kosova ka mbetur nje shoqeri sekulare dhe shumefetare Thaci tha se bulevardi kryesor ne kryeqytet mban emrin e shqiptares katolike Nene Terezabr
br
Kosova lidere rajonale ne luften kunder ekstremizmitbr
br
Zevendeskryeministri Thaci rikujtoi qe Policia e Kosoves ka arrestuar shume persona qe kane marre pjese ne luftera te huaja ne Siri dhe Irak jane identifikuar celula dhe se ne mesin e te arrestuarve ka pasur nje numer te konsiderueshem te imamve te cilet kane propaganduar per keto luftera Thaci tha se Kuvendi i Kosoves ka miratuar nje ligji i cili parasheh denimin prej 15 vite burg secilin person qe perfshihet ne keto luftera Ai shtoi se eshte krenar me faktin qe sekretari amerikan i Shtetit John Kerry ka pohuar se Kosova eshte lidere rajonale ne luften kunder radikalizmit Zevendeskryeministri Thaci se do Kosova do te merr pjese ne menyre aktive dhe dinamike ne aleancen kunder islamit radikal dhe se Kosova ka tradite shumevjecare te tolerances fetarebr
br
Islami evropian kultivohet ne Kosovebr
br
Zevendeskryeministri Thaci tha se Kosova po perfiton nga pervojat austriake ne luftimin e ekstremizmit te dhunshem dhe terrorizmit Ai theksoi se ne Kosove eshte kultivuar islami evropian e jo islami radikal Thaci tha se lufta e kosovareve per liri me 1999 nuk ka qene fetare por ka qene nje lufte per liri dhe pavaresi e mbeshtetur mbi parime humaniste dhe ne te drejtat e njeriut Per me teper Thaci theksoi se Kosova ka future ne kushtetute edhe komunitetet LGBT dhe se Kosova eshte shteti i pare ballkanik me presidente grua Thaci tha se Kosova ka nje diaspore te madhe ne BE dhe se kjo ndikon ne forcimin e lidhjeve ne mes Kosoves dhe BE-se Zevendeskryeministri Thaci konkludoi se Kosova deshiron nje bashkepunim te ngushte me aleancen globale kunder ekstremizmit te dhunshem dhe terrorizmit dhe se fakti qe rajoni eshte ne unison perballe kesaj se keqeje perben nje mesazh te fuqishem

lang enUS

p idlastbrbr