Antitrupat e 81-vjeçarit James Harrison u përdorën për të prodhuar një ilaç për shpëtimin e jetës.


Tërhiqet për shkak të kufijve të moshës 81-vjeçari në Australi, një dhurues i veçantë i gjakut. Emri i tij është James Harrison dhe quhet Njeriu me krahun e artë: ai dha gjak për 60 vjet dhe sipas Shërbimit të Gjakut të Kryqit të Kuq Australian, ai ndihmoi në shpëtimin e jetës së më shumë se 2,4 milionë fëmijëve australianë.


Për këtë ai konsiderohet si një hero kombëtar: gjaku i tij ka antitrupa unike që janë përdorur për të zhvilluar një injeksion të quajtur Anti-D, një ilaç për të shpëtuar jetën, që ndihmon në luftimin e një gjendje në të cilën gjaku i një gruaje shtatzënë të grupit të gjakut Rh- fillon të sulmojë qelizat e foshnjës së saj të grupit Rh +. Në rastet më të këqija, kjo mund të shkaktojë dëme të trurit ose vdekjen e fëmijëve.

Historia rekord e dhuruesit të gjakut – Karriera rekord e Harrison filloi, siç raporton CNN, kur ai iu nënshtrua operacionit të gjoksit në moshën 14-vjeçare. Donacionet e gjakut shpëtuan jetën e tij, kështu që ai u angazhua për ta vënë këtë gjest në veprim.


Disa vite më vonë, mjekët zbuluan se gjaku i tij përmbante një antitrup që mund të përdoret për të krijuar injeksione Anti-D, kështu që ai vazhdoi të bënte donacione për plazma të gjakut për të ndihmuar sa më shumë njerëz që të ishte e mundur.


Mjekët nuk janë me të vërtetë të sigurt pse Harrison ka këtë lloj të rrallë të gjakut, por ata mendojnë se mund të jetë për shkak të transfuzioneve që ai ka marrë. Nuk janë më shumë se 50 njerëz në Australi që kanë këtë lloj karakteristike.


Çdo qese e gjakut është e çmuar, por gjaku i James është veçanërisht i jashtëzakonshëm, – tha Jemma Falkenmire e Kryqit të Kuq australian, – gjaku i tij aktualisht përdoret për të bërë një ilaç për të shpëtuar jetën.


Një gjak i veçantë – Gjaku i Harrison ka antitrupa unike që janë përdorur për të zhvilluar një injeksion të quajtur Anti-D, i cili ndihmon në luftimin e një gjendje në të cilën gjaku i një gruaje shtatzënë fillon të sulmojë qelizat e fëmijës së palindur, duke shkaktuar dëmtime të trurit ose vdekjen e fetusit.


Këto janë shtatzëni në të cilat nëna ka një grup gjaku Rh- (negative) dhe foshnja Rh + (pozitive, trashëguar nga babai): në këto raste është e mundur që gjaku i gruas shtatzënë prodhon antitrupa që shkojnë për të sulmuar qelizat e kuqe të gjakut të foshnjës në barkun e saj.


17 maj 2018 (gazeta-Shqip.com)