Infeksioni i miokardit rrallher shkakton smundje n njerzit pa mangsi imune. Infeksioni m i shpesht sht nga viruset (miokardit viral). Shkaktart m t shpesht t miokarditit viral jan viruset e tipit Coxsackie A ose B. (Coxsackie-viruset, bashk me echoviruset dhe polioviruset jan enteroviruse.)Infeksioni me Coxsackie-virus sht zakonisht smundje e leht q nuk le pasoja. Proteaza enterovirale 2 mund t dmtoj proteinn e quajtur distrofin (dystrophin) dhe kjo mund t dmtoj aftsin tkurrse t miokardit. Viruse t tjera si virusi i fruthit, gripit, e i poliomielitit mund t shkaktojn miokardit, por edhe kto shkaktojn rrall smundje klinike. N t smurt me mangsi t sistemit imun, septicemia ose fungemia mund t shkaktoj formimin e absceseve n miokard, sidomos kur agjenti infeksioz sht Staphylococcus ose Torulopsis glabrata. N pacientt me SIDA (AIDS) miokarditi mund t shkaktohet nga citomegaloviruset, Histoplasma, Toxoplasma, etj.Diphtheria ka qen smundje e shpesht para se t praktikohej vaksinimi. Shkaktari i difteris, Corynebacterium diphtheriae, sht bacil gram pozitiv q shkakton infeksion t rrugve t siprme t frymmarrjes. Corynebacterium diphtheriae mund t rroj si saprofit n rrugt e siprme t frymmarrjes. Infektimi i bakterit nga nj bakterofag lizogjenik bn q Corynebacterium diphtheriae t prodhoj nj toksin t fuqishme q dmton miokardin. Toksina e Corynebacterium diphtheriae ndalon sintezn e proteinave dhe shkakton vdekje t qelizave kardiake. Si rrjedhoj, rreth 1-3 jav pas fillimit t smundjes vihet re prekje e zemrs me aritmi, disfunksion t miokardit, dhe nganjher me vdekje t papritur.Infeksioni me Trypanosoma cruzi shkakton smundjen e Chagas. Kjo sht smundje e shpesht ne Amerikn latine. Trypanosoma cruzi dmton muskujt n prgjithsi dhe mund t shpjer n pamjaftueshmri t zemrs. Histologjikisht, cistet e ktij organizmi shihen n miocitet e degjeneruara, bashk me infiltrate limfocitike dhe makrofag.Tifoja e zorrve shoqrohet me prekje t miokardit. Histologjikisht shihet nekroz e miociteve dhe grumbullim makrofagsh. Pamjaftueshmria e zemrs sht shkak i shpesht i vdekjes gjat fazs septicemike t infeksionit me Salmonella typhi.Tabela :Infeksionet virale

Kryesisht enteroviruset (echovirus, coxsackievirus, polioviruset). Zakonisht pa pasoja. Tek disa njerz infeksioni viral shpie n kardiomiopati t dilatuar dhe n pamjaftueshmri e nevoj pr transplant.

Infeksionet bakteriale

Septicemia shpesh rezulton n mbjellje abscessesh n zemr. Tifoja mund t shkaktoj nekroz t miokardit. Toksina e difteris shkakton nekroz t miokardit.

Funget

Fungemia n personat me mangsi imune mund t preki zemrn, sidomos Torulopsis glabrata

Protozoart

Trypanosoma cruzi (smundja e Chagas) shkakton zgjerim t zemrs, deri n pamjaftueshmri. 15% e popullats vuan nga kjo n disa zona t Ameriks jugore.