Prishtine - Thirrja per kontribut ne konferencen me titull Shqipja ne etapen e sotme politika e pasurimit dhe e permiresimit te standardit nga Qendra e Studimeve Albanologjike te Tiranes nuk i ka pelqyer nje grupi albanologesh kosovare. Nje dite pasi ka perfunduar afati per dorezimin e kumtesave 13 albanologe ne emer te Institutit Albanologjik te Prishtines dhe Shoqates se Gjuhes Shqipe te Kosoves kane vene nenshkrimin ne reagimin e derguar ne adrese te QSA-se me te cilin kane paralajmeruar bojkotin e kesaj konference shkencore e cila organizohet ne kuader te aktivitetit Ditet e Albanologjise qe nis me 15 dhjetor ne Tirane.


Pervec qe jane ankuar se nuk u eshte bere kurrfare ftese zyrtare albanologet kosovare kane shprehur mospajtimin e tyre me temen qe do te trajtohet ne kete konference.


Ne nje grup akademikesh profesoresh dhe studiuesish te shkencave albanologjike me kontribute ne studime te gjuhes shqipe dhe te standardit te saj ngreme shqetesimin tone per menyren e lsquoThirrjes per kontribut per platformen e punimeve shkencore te pritshme dhe per menyren e perzgjedhjes se pjesemarresve mbi baze te kritereve te percaktuara nga organizatori i konferences shkencore lsquoShqipja ne etapen e sotme politika e pasurimit dhe te permiresimit te standardit - shkruhet ne reagimin e tyre. Akademik Idriz Ajeti akademik Rexhep Qosja Sala Ahmetaj kreu i IAP-it Hysen Matoshi dhe kryetari i Shoqates se Gjuhes Shqipe Isa Bajcinca jane ne mesin e nenshkruesve. Ne jo vetem qe nuk pajtohemi me organizime konferencash e diskutimesh te ketilla po kundershtojme vendosmerisht cdo tendence per ndryshimin e parimeve baze te shqipes standarde. Qendrimi yne eshte se shqyrtimi i ceshtjeve te vecanta te standardit te shqipes duhet te behet patjeter me pjesemarrjen e institucioneve shkencore e te studiuesve te Kosoves - vazhdon reagimi. Ne anen tjeter drejtori i Qendres se Studimeve Albanologjike te Tiranes Ardian Marashi ka thene per Kohen ditore se institucioni qe ai drejton i eshte pergjigjur letres se IAP-it por nuk ka zbuluar detaje lidhur me permbajtjen e pergjigjes. Megjithate Marashi ka pranuar te shpalose reagimin e tij. Nuk jam i lumtur por as i zemeruar. Thjesht cuditem qe koleget e nderuar nenshkrues te njoftimit te IAP drejtuar Qendres se Studimeve Albanologjike e nisin kete njoftim sot ne pergjigje te mesazhit tone te dates 8 tetor. Ky mesazh permban thirrjen per kontribut ne konferencen qe do te organizoje QSA ne dhjetor dhe i drejtohej IAP-it si institucion bashkepunues e partner si dhe disa kolegeve te IAP-it adresat elektronike te te cileve ne i kishim fatmiresisht - ka thene Marashi. Habitem se si argumenti kryesor i hatermbetjes se nenshkruesve te IAP-it qenka se nuk i paskemi informuar njelloj si te tjeret nderkohe qe poshte mesazhit te tyre elektronik qe ma dergojne sot ndodhet thirrja e QSA-se e dates 8 tetor Me thene te drejten nuk di si ta kuptoj kete stil pune te panjohur per mua - ka shtuar ai.Marashi po ashtu ka njoftuar se institucioni qe ai drejton ka vendosur te jape edhe dhjete dite kohe per ata qe duan te behen pjese e kesaj konference shkencore. Ai ka thene se kjo ftese u eshte derguar albanologeve ne Kosove.


Ne anen tjeter nje e tille nuk i ka mberritur Akademise se Shkencave dhe Arteve te Kosoves. Kryetari i AShAK-ut akademik Besim Bokshi ka thene se institucioni qe ai drejton nuk ka marre ndonje ftese per te marre pjese ne kete konference. Ne nuk kemi marre asnje thirrje. Posa te marrim ftesen e te shohim shkakun dhe qellimin e kesaj konference do te vendosim se a do te marrim pjese apo jo - ka thene akademik Bokshi.