20/04/2012  Nis sot plotësimi i kërkesave on-line www.nullaostalavoro.interno.it


Ja cilët mund të hyjnë në Itali për punë sezonale


Italia çel procedurat e aplikimit për hyrjen e 35 mijë punonjësve sezonalë në sektorët e përcaktuar të bujqësisë e hotelerisë. Duke nisur nga dita e sotme punëdhënësit apo shoqatat e punonjësve zbardhin kërkesat e punësimit në faqen on-line të Ministrisë së Brendshme italiane sipas ndarjes së kuotave të përcaktuara. Në tabelën bashkëngjitur shkrimit do të gjeni të detajuar ndarjen e plotë të kuotave të punësimit që janë përcaktuar për çdo krahinë të shtetit italian. Kështu, duke filluar nga mëngjesi i ditës së sotme, në orën 8:00, punëdhënësit (personalisht apo me ndihmën e shoqatave të kategorive dhe të konsulentëve të punës) do të mund të paraqesin kërkesat on-line. Gjithçka bëhet në faqet internet nullaostalavoro.interno.it, ku mund të verifikohet kërkesa e hedhur nga punëmarrësit dhe më pas plotësimi i saj për t’u nisur në çastin e duhur. Mjafton të regjistrohen, të mbushin formularin C “Richiesta di nulla osta al lavoro subordinato stagionale” dhe më pas ta shpëtojnë. Sipas dekretit të miratuar nga pala italiane, për këto vende do të konkurrojnë punonjës nga Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia, Kroacia, Bosnjë-Hercegovina, Algjeria, Bangladeshi, Egjipti, Filipine, Gambia, Gana, India, Maroku, Moldavia, Nigeria, Pakistani, Senegali, Serbia, Sri-Lanka, Ukraina, Tunizia. Në kuotën e 35 mijë hyrjeve bëjnë pjesë edhe ata punonjës që kanë qenë në Itali për dy vjet rresht, për të cilët ndërmarrjet do të paraqesin kërkesë për nulla osta shumëvjeçare. Kjo do të bëjë të mundur që punonjësit të hajnë në Itali vitet e ardhshme me një procedurë shumë më të thjeshtë: me thirrje të drejtpërdrejtë, pa qenë të varur nga botimi i dekretit të flukseve. Pavarësisht nga shtetësia, mund të hyjnë edhe të gjithë ata që vitin e shkuar kanë qenë në Itali për punë sezonale. Për këta, edhe nëse Sporteli Unik për Imigracionin nuk përgjigjet brenda 20 ditëve nga paraqitja e kërkesës së punësimi, kjo nënkuptohet e pranuar dhe punonjësi mund të shkojë në konsullatë të marrë vizën e hyrjes.


Ndarja e plotë e kuotave për të gjitha provincat


Abruzo 800


Chieti 60


Laquila 640


Pescara 60


Teramo 40


Bazilicata 420


Matera 220


Potenza 200


Calabria 250


Catanzaro 50


Cosenza 125


Crotone 5


Reggio Calabria 40


Vibo Valentia 30


Campania 5060


Avellino 25


Benevento 15


Caserta 940


Napoli 1600


Salerno 2480


Emilglia Romana 4450


Bologna 350


Ferrara 350


Forli-Cesena 900


Modena 950


Parma 30


Piacenza 240


Ravena 800


Reggio Emilia 30


Rimini 800


Lazio 3720


Frosinone 20


Latina 3430


Rieti 50


Roma 120


Viterbo 100


Lombardia 1310


Bergamo 100


Brescia 215


Como 10


Cremona 40


Lecco 5


Lodi 10


Mantova 815


Milano 20


Pavia 20


Sondrio 70


Varese 5


Veneto 4600


Belluno 120


Padova 420


Rovigo 600


Trevizo 80


Venezia 930


Verona 2400


Vicenzo 50


Piemonte 1780


Alessandria 155


Asti 235


Biella 5


Cuneo 1320


Novara 20


Torino 30


Verbania C.O 10


Vercelli 5


Toscana 1200


Arezzo 350


Firenze 75


Grosseto 90


Livorno 120


Lucca 45


Massa Carrara 5


Pisa 65


Pistoria 35


Prato 5


Siena 410


Sicilia 510


Agrigento 15


Caltanissetta 5


Catania 5


Enna 5


Messina 350


Palermo 25


Ragussa 20


Siracuza 10


Trapani 75


Liguria 510


Genova 15


Imperia 80


La Spezia 5


Savona 410


Friuli Venezia Giulia 100


Gorizia 5


Pordenone 25


Trieste 15


Udine 55


Sardegna 110


Cagliari 40


Nuoro 35


Oristano 10


Sassari 25


Umbria 240


Perugia 200


Terni 40


Marche 300


Ancona 40


Ascoli Piceno 190


Macerata 50


Pesaro- Urbino 20


Molise 500


Campobasso 440


Isernia 60


Puglia 2050


Bari 350


Brindizi 60


Foggia 910


Lecce 665


Taranto 65


Trento 2200


Boizanto 850


Aosta 40