pShkencetaret kane identifikuar rreth 4000 kimikate ne tymin e duhanit dhe ne mesin e tyre rreth 50 patogjene te kancereve te ndryshem Organizata Boterore e Shendetesise ka deklaruar se per shkak te pirjes se duhanit cdo gjashte sekonda vdes nje person ne bote p
pEshte vleresuar se nje ne dy duhanpiresit vdesin nga semundjet e shkaktuara nga pirja e duhanit nga kanceri semundje kronike obstruktive pulmonare ataku kardiak sulmi ne tru dhe te tjera Nese lini pirjen e duhanit trupi do te filloje te sherohet pothuajse menjehere pas cigares se funditp
pCfare ndodh ne te vertetep
p20 minuta pas cigares se fundit shtypja e gjakut dhe pulsi kthehen ne gjendjen normale kurse qarkullimi ne gjymtyre permiresohet duke furnizuar ato me gjak me te pasur me oksigjen Kurse 8 ore pas cigares se fundit oksidi i karbonit eliminohet plotesisht nga organizmi dhe zevendesohet me oksigjenin i cili iu nevojitet qelizave per te kryer funksionin normalp
p24 ore pas cigares se fundit zvogelohet rreziku i sulmit kardiak pasi qe pulsi dhe shtypja e gjakut kthehen ne gjendjen normalep
p48 ore pas cigares se fundit mbaresat nervore qe ishin te semura fillojne te riaktivizohen duke rikthyer shqisat e aromes dhe shijesp
p2 jave deri 3 muaj pas cigares se fundit qarkullimi vazhdon te permiresohet dhe filloni te merrni fryme me lehte Mushkerite prodhojne me pak mukoze dhe funksionojne me mire Rritet aftesia per pjesemarrje ne aktivitet sportive pasi qe keni me pak probleme gjate frymemarrjesp
p1-9 muaj pas lenies se duhanit filloni te vereni se kolliteni me pak Kongjestioni i sinuseve zvogelohet kurse lodhja dhe veshtiresite gjate frymemarrjes pothuajse nuk verehen Mushkerite fillojne te funksionojne gati njesoj sikurse ne kohen kur nuk keni perdorur duhaninp
p1 vit pas lenies se cigares rreziku i sulmit ne zemer zvogelohet per 50 per qind Ne periudhen ne mes te 5 deri 15 vite nga nderprerja e pirjes se duhanit rreziku nga sulmi ne tru eshte i njejte sikurse edhe te joperdoruesit e duhanitp
p10 vite pas nderprerjes se duhanit rreziku i kancerit te mushkerive dukshem zvogelohet Zvogelohet edhe rreziku nga kanceret e llojeve te ndryshme kanceri i gojes fytit ezofagut fshikezes veshkave dhe pankreasit Edhe pse nuk keni perdorur duhanin per 10 vite rreziku i prekjes nga kanceri i mushkerive eshte me i madh ne krahasim me ata te cilet kurre nuk e kane perdorur duhaninp
pPse eshte aq veshtire te nderpritet konsumimi i duhanitp
pPse edhe perkunder te gjithave qe i dime per duhanin prape vazhdojme konsumimin e tij Arsyeja eshte nikotina e cila shkakton varesi dhe ajo eshte arsyeja kryesore qe keni filluar konsumimin e duhanit Nikotina eshte nje bashkim organik qe gjendet ne fletet e disa llojeve te bimeve por me se shumti konsumohet me ane te duhanit Edhe pse nikotina ne vetvete nuk eshte kancerogjen ne menyre indirekte i pamundeson trupit te luftoje qelizat potencialisht kancerogjenep
pKur mundohemi te nderpresim konsumimin e duhanit reagon truri duke krijuar simptoma qe na bejne te ndihemi keq duke na nxitur te konsumojme nikotine Per shumicen e duhanpiresve menyra e papritur e lenies se cigares nuk eshte e mundur Procesi i sherimit eshte i veshtire dhe i pakendshem Terapia e zevendesimit te nikotines eshte treguar e suksesshme dhe ka ndihmuar shume njerez per te hequr dore nga ky ves jo i shendetshem shqipmediap

br styleclearboth