Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shpall me katër vota pro dhe dy kundër Lulzim Bashën fitues për kryetar të Bashkisë së Tiranës, me 81 vota më shumë se kundërshtari i tij, Edi Rama.Gjatë një mbledhjeje, e cila filloi në orën 13:00 dhe u mbyll në orën 23:00, me një pushim në drekë, u miratua akti për përfshirjen në tabelën përfundimtare të të gjitha votave të numëruara, të cilat ishin hedhur në kutinë e gabuar. Në përfundim të leximit të këtyre votave, pas hapjes së 125 kutive, rezultoi se kandidati i koalicionit “Aleanca për qytetarin”, Lulzim Basha, ka marrë 124 786 vota, ndërsa kandidati i koalicionit “Aleanca për të ardhmen”, Edi Rama, ka marrë 124 705 vota. Kryetari i Partisë Komuniste, kandidati i tretë për garën e Tiranës, Hysni Milloshi, ka fituar 1394 vota. Ky numër votash është mbledhja e rezultateve të 485 kutive të votimit në të 11-të njësitë bashkiake të Tiranës. “Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, bazuar në nenin 21, pika 1 dhe 7, nenin 122, pika 6, nenin 123, pika 1 të Ligjit Nr. 10019, datë 29.12.2009, ‘Kodi Zgjedhor i Republikës së Shqipërisë’, vendosi të miratojë tabelën përmbledhëse të rezultatit për zonën zgjedhore Bashkia Tiranë për kryetar të kësaj Bashkie, sipas tabelës bashkëlidhur këtij vendimi dhe të shpallë fitues z. Lulzim Xhelal Basha, propozuar nga koalicioni ‘Aleanca për qytetarin’”, thuhet në vendimin e miratuar mbrëmë.

Ankimimi

Siç u deklarua shpesh gjatë mbledhjes së djeshme, në miratimin e tabelës përmbledhëse të rezultatit për Bashkinë Tiranë, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka luajtur rolin e KZAZ-së së madhe, e cila, brenda saj, përfshin 11 KZAZ-të e kryeqytetit. Me këtë argument, anëtarët e djathtë në Komision hodhën poshtë pretendimet se shpallja e fituesit për Bashkinë e Tiranës duhet të miratohej me 5 vota. Pas vendimit të mbrëmshëm, do të jetë sërish Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ai që do të vazhdojë ta trajtojë këtë çështje. Kjo për shkak se sipas Kodit Zgjedhor, në KQZ mund të ankimohen të gjitha vendimet e KZAZ-ve. Në rreshtin e fundit të vendimit të miratuar dje thuhet se “kundër këtij vendimi mund të bëhet ankim në KQZ brenda tri ditëve nga shpallja e tij”. Në këtë mënyrë, Partia Socialiste ka afat deri të enjten në orën 23:00 për të protokolluar pranë KQZ-së kërkesën ankimore për të kundërshtuar shpalljen e rezultatit të Bashkisë së Tiranës. Më pas, hallka e fundit për të dyja partitë, PD e PS, në varësi të vendimit që do të japë KQZ, do të jetë Kolegji Zgjedhor. Kjo Gjykatë do të vendosë përfundimisht se kush do të jetë fituesi i zgjedhjeve të 8 majit. Përfaqësuesit e PS-së në KQZ dhe anëtarët e majtë në Komision kërkuan që akti të mos miratohej, por të pritej vendimi që do të japë Kolegji. Kjo kërkesë u rrëzua me 4 vota nga KQZ.


PS: Të pritet vendimi i Kolegjit


Partia Socialiste kërkoi dy herë radhazi në mbledhjen e KQZ-së që të mos merret vendim për miratimin e tabelës përfundimtare të Bashkisë së Tiranës deri në një vendim të Kolegjit Zgjedhor. Pak ditë më parë, PS depozitoi një kërkesë në Kolegj për ta detyruar KQZ-në të nxjerrë sa më shpejt rezultatin e zgjedhjeve. “Duke qenë se KQZ nuk mori vendim më parë për këtë çështje, ne i jemi drejtuar Kolegjit. Sipas ligjit, asnjë vendim nuk mund të merret kur ajo çështje është duke u shqyrtuar në gjykatë. Ne kërkojmë të pezullohet marrja e vendimit derisa të shprehet Kolegji”, u shpreh avokati i PS-së në KQZ, Genc Gjonçaj. Nga ana tjetër, kreu i KQZ-së, Arben Ristani, e hodhi poshtë këtë pretendim, duke thënë se “kërkesa e PS-së është joligjore dhe jo logjike. I kërkohet Gjykatës të na detyrojë ne të japim një vendim dhe në momentin që e marrim vendimin, kërkohet të presim Gjykatën derisa të na detyrojë”, u shpreh Ristani.


Rezultati te Njësia 5, PD fitoi 2 qendra nga 65


Përpara se të miratohej tabela përmbledhëse e rezultatit për Bashkinë e Tiranës, KQZ miratoi mbrëmë tabelën e rezultatit për Njësinë Bashkiake Nr. 5. Kjo KZAZ ishte e vetmja që nuk kishte një vendim për shkak se katër anëtarët e djathtë nuk kishin pranuar ta firmosnin atë. Në këtë zonë, e cila njihet si bastion i Partisë Socialiste, rezultoi se kandidati i kësaj partie, Edi Rama, ka marrë 19 154 vota, ndaj 14 491 vota të Lulzim Bashës, me një diferencë prej 4663 votash. Por, në këto zgjedhje demokratët kanë fituar në dy qendra votimi dhe në shumë të tjera kanë humbur me një diferencë shumë të vogël, ndryshe nga zgjedhjet e tjera, kur diferencat arrinin edhe 150 apo 200 vota. Kështu, në Qendrën 1841, Basha ka marrë 307 vota, ndërsa rivali i tij, Edi Rama, ka marrë 301 vota. Gjithashtu, në Qendrën 1850/1, Basha ka fituar 45 vota më shumë se Rama. Në këtë zonë kanë votuar 34 500 zgjedhës dhe në kutinë e votimit janë gjetur 34 532 vota.


Rezultatet për çdo njësi bashkiake

Njësia Bashkiake Nr. 1

Edi Rama                         9704 vota

Lulzim Basha                             9275 vota

Hysni Milloshi                        109 vota

Edi Rama ka marrë                     429 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 2

Edi Rama                        15 826 vota

Lulzim Basha                        16 097 vota

Hysni Milloshi                        171 vota

Lulzim Basha ka marrë                 271 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 3

Edi Rama                        8939 vota

Lulzim Basha                        8471 vota

Hysni Milloshi                        86 vota

Edi Rama ka marrë                     468 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 4

Edi Rama                        10 864 vota

Lulzim Basha                        11 018 vota

Hysni Milloshi                        171 vota

Lulzim Basha ka marrë                 154 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 5

Edi Rama                        19 154 vota

Lulzim Basha                        14 491 vota

Hysni Milloshi                        149 vota

Edi Rama ka marrë                     4663 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 6

Edi Rama                         11 606 vota

Lulzim Basha                         11 006 vota

Hysni Milloshi                        145 vota

Edi Rama ka marrë                     600 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 7

Edi Rama                         13 795 vota

Lulzim Basha                        13 346 vota

Hysni Milloshi                        111 vota

Edi Rama ka marrë                     449 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 8

Edi Rama                         6996 vota

Lulzim Basha                        9389 vota

Hysni Milloshi                        70 vota

Lulzim Basha ka marrë                 2393 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 9

Edi Rama                        11 390 vota

Lulzim Basha                        12 049 vota

Hysni Milloshi                        137 vota

Lulzim Basha ka marrë                 659 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 10

Edi Rama                        5702 vota

Lulzim Basha                        6226 vota

Hysni Milloshi                        61 vota

Lulzim Basha ka marrë                 524 vota më shumë


Njësia Bashkiake Nr. 11

Edi Rama                        10729 vota

Lulzim Basha                        13418 vota

Hysni Milloshi                        184 vota

Lulzim Basha ka marrë                 2689 vota më shumë


Rezultati përfundimtar sipas KQZ


Edi Rama                         124 705 vota

Lulzim Basha                        124 786 vota

Hysni Milloshi                        1394 vota

Lulzim Basha ka marrë                 81 vota më shumë


 


ADI SHKEMBI