Ne nje liqen te kripur ne Kaliforni eshte gjetur nje bater i cuditshem i cili perdor arsenikun si ushqim. Lajmi eshte bere i ditur nga ekipet shkencore sipas se cileve bakteri nuk ushqehet thjesht me arsenik ai trupezon elementin toksik direkt ne AND-ne e tij. Arseniku zevendeson fosforin tek ky lloj bakteri tregon Felisa Wolfe-Simon nje astrobiologe ne NASA gjate nje konference shtypi ne seline e NASA-s. Deri vone gjashte elemente kryesore jane konsideruar themelore per jeten karboni hidrogjeni azoti oksigjeni fosfori dhe sulfuri. Por shkencetaret zbuluan se bakteria eshte e afte te zhvillohet pasi fosfori te zevendesohet me arsenikun. Zbulimi e zgjeron mundesine per gjetjen e formave te ndryshme te jetes ne Toke dhe mundesisht ne planetet tjera. Zbulimi astrobiologjik u krye ne thellesite e pasura me arsenik te liqenit Mono ne Parkun Kombetar te Josemites ne Kaliforni.

Shfrytezimi i arsenikut ne metabolizmin e ketyre gjallesave tregon se ekziston jeta ne format e tjera ndryshe nga ato qe njohim ne. Jane aliene aliene qe ndoshta ndajne te njejtin ambient me ne deklaron astrobiologu Levis Dartnell nga Qendra per Kerkimet Planetare ne Londer.

NASA i njoftoi rezultatet e kerkimit ne nje konference per shtyp me temen Nje zbulim i astrobiologjise qe do te kete ndikim per te provuar jeten jashtetokesore. Astrobiologjia eshte shkenca e cila analizon rrenjet dhe evulocionin e jetes ne univers vendet ku ka jete dhe menyren e zhvillimit.


emsp