Dje, Dita Botërore kundër Kancerit, në vit vdesin 7.6 milionë njerëz. Në Shqipëri gjatë vitit 2009 janë diagnostikuar mbi 4 mijë raste të reja me kancer
Në vendin tonë gjatë vitit 2009 janë diagnostikuar 4200-4500 raste të reja me sëmundjen e kancerit. Kjo shifër është bërë e ditur dje në Ditën Botërore Kundër Kancerit, nga mjeku onkolog Henrik Zotaj, i cili ka deklaruar se në Shqipëri janë shtuar rastet e personave me kancer. Sipas tij, avancimi i kësaj sëmundje të rëndë është një problem i madh në mjekësi, pasi pacientët drejtohen tek mjeku kur sëmundja ka avancuar. Ndërsa në mbarë botën, çdo vit, 12 milionë njerëz preken nga sëmundja e kancerit, ndërkohë që 7.6 milionë të tjerë vdesin prej saj. Të dhënat tronditëse publikohen nga Unioni Ndërkombëtar kundër kancerit, në Ditën Ndërkombëtare të Luftës kundër kësaj sëmundje, e cila shfaqet në profile nga më të ndryshmet. Kjo ditë në vetvete ka misionin që të informojë dhe të ndërgjegjësojë njerëzit në mbarë botën për mundësitë që ata kanë për parandalimin dhe kurimin e sëmundjes së rëndë. Slogani i kësaj dite për këtë vit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë është caktuar: “Edhe kanceri mund të parandalohet”. Këtu parashikohet sensibilizimi i të gjitha popullatave në botë se kanceri mund të parandalohet, duke mos përdorur duhanin, të hash në mënyrë sa më biologjike, të ushtrosh sportin si edhe të ndjekësh një kontroll të vazhdueshëm dhe këshillat mjekësore. Në Shqipëri, ka një shtim të numrit të të prekurve dhe viktimave që shkakton kanceri, kjo kushtëzuar edhe nga mënyra e re e jetesës së popullatës.
Sëmundja e kancerit
Kanceri është një term i përgjithshëm që përdoret për një grup me më tepër se 100 sëmundje të cilat mund të prekin çdo pjesë të organizmit. Terma të tjerë sinonime që përdoren janë tumori dhe neoplazma. Kanceri njihet si rritje e pakontrolluar e qelizave që prodhojnë 1 tumor ose neoplazmë. Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin e indit që i përkasin dhe nuk i përgjigjen mekanizmave të kontrollit, që normalisht e kufizojnë ndaljen e qelizave. Kanceri mund të kalojë nga forma primare e tumorit në formën sekondare të tij në një proces që ndryshe quhet Metastazë. Fjala tumor rrjedh nga gjuha latine, që nënkupton ënjtje, xhungë, fryrje. Prodhohet nga shumimi jonormal i qelizave përmes procesit të ndarjes mitotike të qelizave. Tumoret zakonisht klasifikohen në këto grupe: beninje, kur ato kanë rritje të ngadaltë dhe kanë një lokalizim të kufizuar specifik (si shembull mund të merren: nishanet, nejset etj; malinje (nga latinishtja Malingnens-me veprim të keq), kur ato rriten shpejt dhe formojnë metastaza. Këto tumore ndërhyjnë në funksionin normal të organeve në të cilat ato janë lokalizuar duke shkaktuar shpesh edhe vdekje. Përgjithësisht fjala kancer rrjedh nga latinishtja kancer-gaforre. U përdorë së pari nga Hipokriti i njohur edhe si babai i medicinës në shek e V P.e.s, duke u bazuar në faktin se tumoret përhapen në trup në mënyrë të ngjashme me lëvizjen e gaforreve. Njihen katër tipa të kancerave që janë: karcinomat, sarkomat, leukemia dhe lymfoma. Karcinomat janë kancere që rrjedhin nga indet epiteliale dhe që përfshijnë kancerin e lëkurës, gjëndrave, gjinjve dhe shumë organeve të brendshme. Përfshijnë rreth 80-90% të numrit të përgjithshëm të kancerave. Sarkomat janë tumore të indit lidhor. Leukemia është kancer i tipit që karakterizohet me rritje shumë të shpejt të numrit të leukociteve (rruazat e bardha të gjakut).
100 sëmundjet
Ne e konsiderojmë kancerin si një sëmundje të vetme, në fakt bëhet fjalë për 100 sëmundje të ndryshme, që prekin thuajse të gjitha pjesët e trupit tonë, të cilat vijnë nga shkaqe të ndryshme e lënë pasoja po të ndryshme. Ajo çka është e rëndësishme të dimë, është që sëmundjet janë të lidhura ngushtë me mënyrën tonë të jetesës, po aq sa edhe me gjenin, por kjo e para është shumë e rëndësishme. Nga mënyra se si pimë, si ushqehemi, çfarë higjiene kemi, apo qoftë edhe faktorët shoqërorë në vetvete, ndikojnë në një masë të madhe e të drejtpërdrejtë në shëndetin tonë. Por, për sa i takon kancerit, cilat janë llojet e tij dhe si ndikon mënyra e jetesës te shfaqja e tyre në organizëm? Kanceri i gjirit Është kanceri më i përhapur te gratë, kryesisht në vendet e zhvilluara. Çdo vit, po të marrim si shembull vetëm Britaninë e Madhe, diagnostikohen me këtë sëmundje 44 mijë gra, pra mbi 100 gra në ditë dhe ky numër është rritur në masën 50% në 20 vitet e fundit. Në botë çdo vit diagnostikohen mbi 1 milion femra. Rritja e numrit të pacienteve vjen për shkak të ndryshimit të rregullave të mëmësisë. Kështu, në kohët moderne gratë lindin shumë më vonë se më përpara, kanë familje më të vogla dhe i ushqejnë fëmijët me gji për një kohë shumë më të shkurtër nga sa kanë bërë nënat dhe gjyshet e tyre. I gjithë ky ndryshim e rrit shumë predispozitën ndaj zhvillimit të kancerit të gjirit. Por ndërsa shtohet numri i të diagnostikuarve, është pakësuar shumë numri i vdekjeve. Shkaku kryesor është parandalimi dhe dalja e medikamenteve të duhura.

Llojet e ndryshme të shfaqjes së kancerit

Kanceri i fshikëzës
Përqindja më e madhe e personave me një problem të tillë është në Egjipt. Në këtë vend të Afrikës së Veriut, ky është lloji më i përhapur i kancerit. Shkaku është një parazit që përhapet shumë me emrin bilharzias. Është një lloj kanceri më i përhapur te meshkujt se te femrat. Në vende të tjera të botës shkaqet janë duhanpirja dhe ekspozimi ndaj kimikateve industriale. Ky lloj kanceri zhvillohet brenda organizmit të njeriut për një periudhë 20-25-vjeçare para se të shfaqet.
Kanceri i shtyllës kurrizore
Kjo është një sëmundje të varfërish, shkaktuar nga një virus papilloma virus (HPV), që transmetohet seksualisht. Është mjaft i përhapur në Afrikën Nënsahariane, Amerikën e Jugut, Indi dhe Lindje e Largët. Që prej disa kohësh ekziston edhe një vaksinë e posaçme parandaluese.
Kanceri i testikujve
Është lloji i katërt më i përhapur në botë, edhe pse në Emiratet e Bashkuara Arabe zë vendin e parë. Ky lloj kanceri ka lidhje me përdorimin e tepruar të mishit të kuq dhe mungesën e ushqimit me fruta e perime të freskëta. Një tjetër shkak është edhe jeta sedentare. Afrika dhe Azia kanë një probabilitet më të vogël, pasi dietat këtu janë thellësisht vegjetariane.
Kanceri sistemit imunitar
Ky kancer i rrallë është bërë i zakonshëm në Afrikë, për shkak të SIDA-s, që dobëson në maksimum sistemin imunitar. Ndryshe nga shumë lloje kanceresh të tjerë, që nisin në një pjesë të trupit dhe më pas përhapen, ky lloj kanceri mund të nisë kudo ose në shumë vende të ndryshme njëherazi. Ai është kancer i muskulit, i nervave, por mund të merret fillimisht si kancer mëlçie, apo gjiri. Trajtimi i tij bëhet me kimioterapi.
Kanceri i mushkërive
Është më i përhapuri në botë, edhe pse 100% i parandalueshëm. Mjafton thjesht të mos pish duhan. Numri i të diagnostikuarve me këtë lloj sëmundje u rrit shumë në vitet ‘70, por që atëherë me heqjen dorë të njerëzve nga duhani është ulur ndjeshëm edhe numri i të sëmurëve. Vendet e zhvilluara vuajnë më shumë dhe nëse do të vazhdohet të pihet duhan me ritmin aktual, parashikohet që gjatë këtij shekulli të humbasin jetën 100 milionë persona vetëm nga kanceri i mushkërive.
Kanceri i sistemit limfatik
Numri i të diagnostikuarve me këtë sëmundje sa vjen e po rritet. Ai është kanceri i sistemit limfatik. Përqindjen më të lartë e ka në Amerikën e Veriut, Australi dhe në Zelandën e Re. Personat me imunitet të reduktuar, si ata me SIDA, janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjes.
Kanceri i mëlçisë
Lidhet me hepatitin kronik B e C dhe shkaktohet nga viruse të përhapura në Afrikë dhe në Azi. Shkaktohet gjithashtu edhe nga aflatoksina, një myk që rritet te gruri dhe misri. Shpesh ky lloj kanceri nis në një pjesë tjetër të trupit dhe përhapet në mëlçi. Shkak për kancerin e mëlçisë është edhe të pirët e shumtë.
Kanceri i gojës
Është më i zakonshmi në Indi dhe Sudan. Në Perëndim, shkaku kryesor është duhani dhe pijet alkoolike.
Kanceri i prostatës
Është kanceri më i zakonshëm për evropianët, amerikanët dhe australianët. Është i rrallë te meshkujt nën 50 vjeç dhe dy në tri raste janë meshkuj mbi 70 vjeç. Sëmundja ka shumë të bëjë me trashëgiminë. Nëse keni histori familjare me një sëmundje të tillë, atëherë kujdes se rrezikoni shumë. Shkaqet e kancerit të prostatës janë ende të paqarta. Disa prej tyre kanë nevojë për operacione të menjëhershme, ndërsa të tjerë mund të mbahen në një gjendje prehjeje vetëm me ilaçe.
Kanceri i ezofagut
Është shumë i përhapur, në të gjitha vendet e botës, por kryesisht në Kenia dhe Etiopi. Në Europë kohët e fundit ka pësuar një rritje për shkaqe që ende nuk dihen.
Kanceri i stomakut
Japonia shpesh mbahet si vendi me dietën më të shëndetshme në botë, por ka edhe përqindjen më të lartë të kancerit të stomakut, kryesisht te meshkujt. Ndoshta shkaku është ushqimi shumë i kripur. Gjithsesi, për të shmangur atë rekomandohen ushqime të freskëta dhe fruta e perime.


5 Shkurt 2010