Ligji Per menaxhimin e integruar te mbetjeve ka qene ne qender te debateve qe nga momenti i propozimit te tij deri tek miratimi ne parlament vetem me votat e mazhorances per dy here me radhe pasi heren e pare ligji u kthye nga presidenti Bamir Topi. Nga njera ane ishte argumenti i hartuesve te ligjit se ai do te rregulloje situaten e mbetjeve ne Shqiperi dhe nga ana tjeter opozita dhe shoqeria civile qe kundershtonin nenet te cilet lejojne importimin e mbetjeve ne territorin e vendit sepse bashke me mbetjet e lejuara mund te hyjne edhe ato te rrezikshme.Frika ambjentalisteve shqiptare se bashke me mbetjet qe lejohen te importohen do te hyjne edhe mbetje te ndaluara konfirmohet edhe nga Komisioni Europian per Mjedisin. Ne nje interviste per Deutsche Welle-n Joe Hennon zedhenes prane ketij institucioni tha se nese kontrollet dhe inspektimet nuk behen ne menyren e duhur ekziston mundesia qe ne Shqiperi te hyjne ngarkesa te paligjshme.Kontrolli i ngarkesave ne pikat doganore mund te behet nga specialistet e mjedisit doganieret ose policia por i pyetur nese doganat shqiptare jane te pergatitura si duhet per kete lloj importi Hennon u pergjigj se Komisioni nuk eshte ne pozicionin per te vleresuar nje gje te tille.Nje tjeter shqetesim i ngritur nga perfaqesues te shoqerise civile dhe opozites ne Shqiperi eshte se ligji mund ti hape rruge magazinimit te mbetjeve ne territorin shqiptar nderkohe ne nje interviste per Deutsche Welle-n zevendes/ministri i Ministrise se Mjedisit se Shqiperise Taulant Bino deklaroi se magazinimi i mbetjeve ndalohet nga ligji. Ne lidhje me kete ceshtje zedhensi i Komisionerit Europian per Mjedisin Janez Potonik deklaroi se magazinimi i mbetjeve sipas ligjit te Bashkimit Europian eshte i mundur per nje veprim te perkohshem por keto ngarkesa i nenshtrohen procedures se njoftimit dhe pelqimit para se te hyjne ne vend dhe dokumentat e ngarkeses duhet te permbajne informacion te detajuar mbi objektet e trajtimit perfundimtar.Mbetjet ne vendet anetare te Bashkimit EuropianHennon ben te ditur se vendet anetare te Bashkimit Europian kane probleme me inspektimin e ngarkesave me mbetje. Sipas tij inspektimet ne porte rruge dhe kompani kane treguar se 20 e mbetjeve qe gjenden ne Bashkimin Europian nuk jane ne perputhje me ligjin e Bashkimit Europian per mbetjet.Origjina e ngarkesave me mbetje te paligjshme ne vendet anetare te Bashkimit Europian duket se ne nje mase te madhe eshte i pakontrolluar ashtu si dhe magazinimi dhe klasfikimi i tyre pasi operatoret ilegale mbeldhin mbetje per ti eksportuar ilegalisht thote per Deutsche Welle zedhensi i Komisionerit Europian per Mjedisin Janez PotonikShtetet anetare te Bashkimit Europian ne pergjithesi i trajtojne mbetjet e tyre brenda territorit por nje pjese jane te detyruar te eksportojne pjesen me te madhe te tyre. Sipas statisiakve te vitit 2009 eksportuesit me te medhenj te mbetjeve te rrezikshme jane Hollanda Italia Franca dhe Belgjika nderkohe qe nuk ka stastika per ngarkesat me mbetje te parrezikshme ben te ditur Joe Hennon zedhens i Komisionit Europian per Mjedisin.Autor Amarildo TopiRedaktoi Aida Cama