Fundi i vitit 2016 nuk ishte aspak i mirë për një nga shërbimet që punëson më shumë të rinj në Shqipëri e që është ai i call center. Në fillim të muajit dhjetor 2016, Senati italian miratoi ligjin për Buxhetin 2017, ku në të ishin integruar edhe disa mendime në ligjin për funksionimin e këtij shërbimi, delokalizimi i cili vendosi rregulla të tjera loje e që më së shumti, do të rëndojnë mbi bizneset që veprojnë në Shqipëri, si një vend jo anëtar i BE-së.


Ines Muçostepa, kryetare e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë, thotë se për bizneset e këtyre shërbimeve, 2017-a do të jetë një vit i vështirë. Ligji i delokalizimit pritet të hyjë në fuqi në muajin mars, kjo do të jetë një periudhë që do të shërbejë për tu qartësuar dhe për tu njohur me legjislacionin e miratuar, thotë znj. Muçostepa. Sipas saj, për shkak të masave shtrënguese nuk parashikohet që të ketë hyrje kompanish të reja në tregun shqiptar.


Ato ekzistuese, më së shumti të mëdhatë, që janë në Shqipëri, janë duke hapur qendra në Rumani, ku fuqia punëtore është më e lirë në krahasim me shtetet e tjera të komunitetit europian dhe gjuha italiane është e njohur, thotë kryetarja e Unionit.


Sipas saj, kjo manovër do të shërbejë si një valvul.


Më i vështirë për këtë sektor pritet të jetë tremujori i dytë i vitit, kur do të duhet të fitohet stabiliteti, e më pas pjesa tjetër e vitit do të jetë disi më e qetë, thotë znj. Muçostepa.


Sipas saj, hapja e negociatave me Bashkimin Europian do të ishte një ndihmë për këtë sektor, pasi Shqipëria do të konsiderohej një vend që po synon të jetë më afër BE-së dhe si rrjedhim mund të ketë lehtësi. Megjithatë, tremujori i parë i 2017-s mbetet kritik për këtë sektor që sot punëson rreth 25,000 persona dhe kryesisht të rinj. Në anën tjetër, sfidë për këto kompani do të jetë diversifikimi i biznesit dhe çuarja e tij në një nivel tjetër, më inovativ.


Sipas ligjit të ri, subjektet italiane, që vendosin të delokalizojnë aktivitetin e call center në vendet jashtë BE-së, duhet të dërgojnë një njoftim, brenda 30 ditëve, në Ministrinë e Punës Italiane dhe Inspektoratin Kombëtar të Punës lidhur me numrin e punëtorëve të përfshirë, si dhe pranë Komisionerit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale dhe Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik. Mungesa ose refuzimi i këtij komunikimi do të sjellë aplikimin e një sanksioni administrativ prej 150,000 eurosh. Përveç kësaj, parashikohet se kompanitë call center, që kanë vendosur të delokalizojnë në një vend jashtë BE-së, të mos kenë më asnjë ndihmë ekonomike.


Për sa u përket kompanive që aktualisht punojnë në Shqipëri, propozimi ligjor sjell detyrimin që ato duhet të deklarojnë transferimin dhe numrin e punëtorëve të përfshirë pranë institucioneve të cituara më sipër brenda një afati 60-ditor nga hyrja në fuqi e këtij ligji. Në rast vonese apo refuzimi do të aplikohet një sanksion administrativ prej 10,000 eurosh për çdo ditë vonese.


Normativa e re parashikon të drejtën e subjektit, që kontakton me një call center që gjendet jashtë BE-së, të informohet paraprakisht mbi vendndodhjen fizike të operatorit që përgjigjet. Në këtë rast, subjektit i njihet mundësia që këtë shërbim ta marrë nga operatori telefonik që gjendet jashtë BE-së ose të kërkojë që ky shërbim ti ofrohet nga një operator me vendndodhje në territorin e Bashkimit Europian. Mosrespektimi i këtij kushti procedural parashikon sanksione administrative në vlerën 50,000 euro në ditë.


Ministria italiane fillon gjobat


Media italiane raportoi pak ditë më parë se Ministria e Zhvillimit Ekonomik italian ka dhënë tashmë sanksionet e para. Janë 17 kompani të gjobitura (mes tyre kompani ajrore dhe banka) dhe të tjera. Pse? Sepse ato përgjigjeshin nga jashtë pa i komunikuar as dëgjuesit dhe as ministrisë që po u ofronin shërbimet e tyre nga një vend joeuropian. Qeveria, thotë zëvendësministrja për Zhvillim, Teresa Bellanova ka bërë kontrolle efektive mbi kompanitë që zhvendosen. Departamentet përkatëse kanë dërguar tashmë paralajmërimet dhe kanë vendosur sanksionet e para tek call center të vendosura në vendet jo të BE-së


10 janar 2017 (gazeta-Shqip.com)/TCH